“Venim d’estar reprimits per la pandèmia i ara toca xalar i passar-ho bé, sense complexos”. Amb aquesta declaració d’intencions Fran López acaba d’estrenar a l’Hotel Boutique Donna del Passeig Marítim de Castelldefels el restaurant Xalar, una proposta informal, però de gran qualitat culinària que permet no només gaudir dels plats, sinó també de les vistes al mar i a l’extensa platja del turístic municipi barceloní.
El xef de les Terres de l’Ebre no busca amb aquest establiment sumar la tercera estrella Michelin ni fer plats d’alta cuina, però sí que hi ha un esforç en cada plat per sorprendre el comensal per garantir el seu nou mantra postpandèmic: “la cuina és xalar”. “No he volgut fer un restaurant gastronòmic; Xalar vol ser un lloc on menjar bé a primera línia de mar, on les vistes són les protagonistes”, explica.
Els arrossos han acompanyat sempre la trajectòria de Fran López i Xalar no podia ser una excepció. Però no ens precipitem, comencem pel principi. La primera sorpresa arriba amb la copa de gaspatxo. Sembla que et serveixi una copa de cava, però no, és un gaspatxo de tomàquet despigmentat i al que s’ha afegit un punt de gas.
Seguim. Recomanables les sardines marinades amb tomàquet i alfàbrega, el milfulls de brandada de bacallà i raïm, o la coca cruixent de ventresca de tonyina de l’Ametlla de Mar amb all negre i taronja. Si agraden les closques i es vol pujar el tiquet, Xalar no us decebrà. Les ostres del Delta són un clàssic dels locals del xef ebrenc, que a Xalar també sorprèn amb un plat d’angules i cocotxes al pil pil i rovell d’ou. Gambes vermelles a la brasa, espardenyes o escamarlans amb maionesa de farigola posen la guinda final al primer acte.
El domini que Fran López té de la matèria prima no us defraudarà a l’hora de triar un bon peix fresc per segon plat. És suggerent la forma com presenta el llenguado a la brasa, acompanyat d’una meuniere d’alfàbrega i pinyons. Més contundent i saborosa és la parpatana de tonyina vermella confitada amb fonoll i poma.
També hi ha opcions pels carnívors, però anem pels arrossos, que és el que busca tothom quan s’entaula en una terrassa mediterrània. Xalar ens permet triar entre quatre opcions amb un denominador comú: són arrossos fets a la llauna i acabats amb un toc de forn. El més senzill, de verdures amb emulsió de tòfona, se serveix al preu de 17,50 euros per persona. Seguim amb l’arròs negre amb calamar i maionesa de farigola i pugem de nivell amb l’arròs d’ortigues de mar i alga codium. I ara ve, de nou, la sorpresa: un arròs chaudfroid de carn de vaca madurada durant 65 dies que se’ns presenta cobert amb unes abundants làmines de carpaccio. Contrast de sabors, de temperatures i textures.
Tot ho podem acompanyar amb una carta de vins que aspira a ser la més completa de la zona i que ja compta amb més de 200 referències. A Xalar ens podem saltar els postres, perquè la millor forma d’acabar és demanant la carta de còctels, servits en uns espectaculars recipients en forma de globus o de calavera que inviten a allargar la tarda o, ara que ja no hi ha toc de queda, també la nit.
Sense begudes, el preu mitjà de Xalar oscil·la entre els 35 i els 40 euros, però, com sempre, tot depèn del tipus de plats que s’escullin. Segons López, durant les tres primeres setmanes de funcionament el tiquet mitjà per persona s’ha situat en 56 euros, beguda inclosa.
Xalar obre cada migdia i nits i vol ser també el rei del tardeo i contribuir a dinamitzar la vida social de Castelldefels. La terrassa davant del mar i al costat de la piscina de l’hotel és el millor espai per gaudir de la nova proposta gastronòmica de Fran López, sempre que no faci massa vent, esclar. El restaurant també té unes taules a peu de platja per prendre una cervesa o un pica pica informal i disposa d’un menjador interior envidrat des d’on es pot veure el mar tot l’any.
L’Hotel Boutique Donna, de 38 habitacions i quatre estrelles superior, va obrir l’any 2017 i feia temps que buscava un xef per elevar el seu nivell gastronòmic. L’hotel pertany al grup constructor local Santiveri, que va edificar l’establiment en l’únic solar que quedava a primera línia de mar.
En paral·lel a aquest nou establiment, Fran López dirigeix l’Hotel-Restaurant Villa Retiro, situat a Xerta (Tarragona) i que va obtenir una estrella Michelin l’any 2009, quan el cuiner tenia només 25 anys; i el Xerta Restaurant, ubicat a l’Hotel Ohla Eixample, al carrer Còrsega de Barcelona, dotat d’una estrella des de 2016. El grup Villa Retiro, on comparteix lideratge amb el seu germà, també disposa d’una prestigiosa escola de cuina pròpia i d’un celler familiar (Pagos de Híbera) dedicat a la producció de vins i olis.