La festa major de Barcelona commemora el seu 150 aniversari amb un programa que busca descentralitzar les activitats però marcat pel control d'aforaments i la necessitat de realitzar una reserva prèvia
L’arribada de la tardor d’enguany serà celebrada amb ganes durant els quatre dies que comprèn la festa major de la ciutat de Barcelona: La Mercè. Una festa que no sols és molt estimada per tots els que vivim aquí, sinó que a més és molt desitjada pel que implica de celebració de la vida, ara més que mai. Enguany, a més, es compleixen 150 anys des que l’Ajuntament va decidir prendre les regnes de la festivitat i convertir-la en un esdeveniment cultural per a la ciutadania, que no ha deixat de créixer i ramificar-se en festivals amb nom propi com el BAM i l’Acció Cultura Viva, el Mercè Música o el Mercè Arts de Carrer (MAC).
La festa arrenca el dia 23 a les 18.30 hores amb el pregó, que en aquesta edició tan especial serà a càrrec de Custodia Moreno Rivero, activista, feminista i líder veïnal, que, entre altres coses, va lluitar per millorar les condicions de vida als barris de barraques del Carmel i Can Baró, una millora que es va materialitzar als anys 90. I un altre nom de dona el trobem en el disseny del cartell de la Mercè, el de Malika Favre, una parisenca establerta a la ciutat que ha il·lustrat per a mitjans com The New Yorker o l’edició espanyola de Vogue. Favre ha concebut un cartell exquisit, ple de detalls recognoscibles de la ciutat i del nostre dia a dia, imaginant una Mercè reina i empoderada que ens mira desafiadora, i que canvia de color segons sigui el caràcter de l’acte que anuncia. Un veritable encert.
Com l’any passat la situació de la pandèmia no va permetre massa celebració, aquest 2021 s’ha recuperat la iniciativa -que havia de ser per a 2020- que l’Havana fos la ciutat convidada durant aquestes festes. Seran els seus propis artistes els qui representaran a la ciutat, sobretot en el camp de la música i les arts de carrer. I una altra de les característiques d’aquesta edició, també introduïda en temporades anteriors amb gran èxit, és la de descentralitzar la festa perquè pugui arribar a més punts de la ciutat i així fer-la extensible a barris i zones que d’una altra manera, amb prou feines participarien de la festa. És el cas dels escenaris nous que s’instal·laran en el Parc del Turó de la Peira, a Nou Barris, o el camp de futbol de la Vall d’Hebron, a Horta-Guinardó.
Es compleixen 150 anys des que l’Ajuntament va decidir prendre les regnes de la festivitat i convertir-la en un esdeveniment cultural per a la ciutadania
La Mercè d’enguany vol situar la cultura popular en el centre de la festa, com un petit homenatge, perquè pugui recuperar aquest contacte amb el públic que li és essencial. Per això, s’ha projectat que un tram d’un dels carrers més emblemàtics de Barcelona, com és el Passeig de Gràcia, sigui el que aculli els actes dedicats a la cultura tradicional i popular, símbols d’identitat de la festa. Allí podrem gaudir el dia 24 del seguici festiu on desfilaran gegants, castellers, falcons, i les cercaviles i correfocs tradicionals. Això sí, la mostra es dividirà en franges horàries, i encara que les activitats del matí seran de lliure accés amb control d’aforament, per a les de la tarda s’haurà de reservar entrada.
En paral·lel, podrem trobar una exposició a la Casa dels Entremesos dedicada als cartells originals de les festes.
Ens espera una agenda amb més de 500 activitats, la participació de prop de 200 entitats de cultura popular de la ciutat, 110 companyies artístiques i 114 conjunts musicals. I com en tot bon festival, caldrà anar organitzant-se per triar què veure perquè, a més del ja esmentat control d’aforament, cal fer reserva prèvia d’entrades per a moltes de les activitats previstes, que en aquesta edició, aniran a més agrupades en blocs per trams horaris i espais en comptes de per espectacles.
I si alguna cosa no pot faltar a manera de tancament és el Piromusical, que enguany de nou serà llançat des de quatre punts diferents distribuïts per la ciutat, una fórmula d’èxit no sols perquè evita aglomeracions sinó perquè permet que pugui veure’s des de les terrasses i balcons dels barcelonins, encara que per poder seguir-ho amb música serà necessari tenir ràdio o televisió a prop. Entre el repertori musical triat per a enguany, destacaran els temes homenatge a l’Havana, ciutat convidada d’aquesta Mercè; la celebració dels 150 anys de la festa; el 250 aniversari del naixement de Beethoven; i el centenari, al 2020, del primer concert en el Palau de la Música Catalana de l’Orquestra impulsada per Pau Casals que porta el seu mateix nom.
A manera de resum, us deixem una petita llista del que trobarem per zones. Feliç Mercè a totes les persones que vivim i gaudim la ciutat de Barcelona.
[separator type=”thin”]
CIUTAT VELLA
[separator type=”thin”]
EIXAMPLE
[separator type=”thin”]
SANTS-MONTJUÏC
[separator type=”thin”]
HORTA-GUINARDÓ
[separator type=”thin”]
NOU BARRIS
[separator type=”thin”]
SANT ANDREU
[separator type=”thin”]
SANT MARTÍ
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…