[dropcap letter=”P”]
orta 10 anys demostrant que és un referent de transformació social a través de la cultura i no podia tenir un altre nom que Esperanzah!. Des d’aquest primer concert del clandestí Manu Chao al Prat de Llobregat, el festival ha desestigmatizat el castigat barri de Sant Cosme vinculant música amb economia solidària. Del 10 al 14 d’octubre, el Parc Nou s’omplirà de concerts, paradetes, números de circ i xerrades que demostraran que un altre món és possible.
Primer gest: l’abonament per als quatre dies és una donació (es podrà desgravar), costa 20 euros (els nens, només 1) i la recaptació es destinarà íntegrament a projectes socials de diferent índole. El Festival Esperanzah! ha estat pioner en tot tipus de mobilitzacions i aquest 2018 es convertirà en el primer en programar, durant tot un dia, un cartell 100% femení (incloent equips tècnics i de seguretat) en els seus dos escenaris. Serà el 12 d’octubre (entoma la festivitat!) i les artífexs són el col·lectiu Arte Muhé i la cantant Amparo Sánchez (Amparanohia). “És una contundent aposta per visibilitzar la dona en la música en tots els seus àmbits i esperem que serveixi d’inspiració per a futures generacions”, explica Amparo.
Dada important: tan sols el 13% dels artistes que actuen en els deu festivals més multitudinaris d’Espanya són bandes i solistes femenines. Una injustícia que es rescabalarà a Sant Cosme amb aquest macroconcert sense precedents
Sota l’epígraf de Esperanzah! es muher, actuaran més de 80 artistes: les pròpies ideòlogues, Arianna Pueyo, Ana Tijoux, Vinila Von Bismark, La Mari, Alicia Ramos, Las Migas, Aziza Brahim, Banda Futura, Batucada Tabarilea, Belén Natali, Cia Caí, Dj Laia, Dj Luna, Donadanza, Eva Serra, High Paw, Jhana Beat, Indira, Iris Serrano, La Bora Visuals, La Canija, Maruja Limón, Maui, Noelia Morgana, Paula Bu, Road Ramos, Sadgala, Samira Stella, Sara Curruchich, Tesa … Totes , unides per l’esperança d’“un món en igualtat real”, afegeix la veu femenina del mestissatge. Dada important: tan sols el 13% dels artistes que actuen en els deu festivals més multitudinaris d’Espanya són bandes i solistes femenines. Una injustícia que es rescabalarà a Sant Cosme amb aquest macroconcert sense precedents.
COMIATS AMB CONVIDATS
Altres reclams seran els finals de gira de dos grups amb indiscutible (i merescut) èxit que han anunciat la seva retirada. Txarango ha concebut per a l’ocasió l’espectacle Abaraka, amb escenografia del sempre poètic Lluís Danés (13 d’octubre). “Hem triat acomiadar-nos aquí perquè compartim amb el festival uns valors que ens han ajudat tant a construir el disc El cor de la terra com el nostre projecte. Esperanzah! ha estat un exemple des del primer dia i la seva força transformadora és evident “, constata el carismàtic timoner de la banda, l’Alguer Miquel. I Gossos (diumenge 14), que aquest any va festejant el seu 25è aniversari i res feia sospitar el seu adéu, anuncia que s’envoltarà de convidats “que senten amor i empatia per aquest festival que entén la cultura com a vehicle transformador”, subratlla el cantant, Natxo Tarrés. “És important comptar amb espais de reflexió i acció. I Esperanzah! ho té tot”.
El codirector de l’esdeveniment, l’infatigable Óscar Rando, avança que inicien “un procés de cooperativitzar el festival per comptar amb un sistema de gestió en què músics, periodistes, administració pública, ¡tots!, podran participar d’aquest model innovador amb el qual s’intenta donar respostes a petites revolucions pendents i equilibrar tantes desigualtats”. “Esperanzah! és l’excusa per a construir tot allò que necessitem construir “.
Imatges destacades:
Per ordre: Cartell del festival Esperanzah / Amparo Sánchez / Gossos / Arianna Puello / Buhos / AnaTijoux