Sis equips universitaris formats per 34 estudiants de 14 nacionalitats han desenvolupat prototips després de mesos de treball amb la institució europea en el marc del programa Challenge-Based Innovation
Resoldre desafiaments que dificulten l’accés a l’aigua sanejada ha estat el repte que han afrontat estudiants d’Esade, la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC) i l’Istituto Europeu di Design (IED Barcelona) dins del programa Challenge-Based Innovation (CBI). Per dissenyar aquestes solucions, sis equips universitaris han treballat amb l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (Cern) en casos pràctics, que han inclòs explorar noves maneres d’afegir valor addicional al servei d’aigua a la capital catalana, en una iniciativa amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona.
Un total de 34 estudiants han participat en el programa distribuïts en sis grups universitaris, dels quals han sorgit propostes com una eina per al monitoratge d’aigua als hotels a través del joc, una innovadora carxofa de dutxa, un kit de control ambiental i una solució per a agricultura que proporciona actualitzacions meteorològiques en temps real.
L’onzena edició del programa CBI, impulsat per IdeaSquare i el departament d’innovació del Cern, s’ha centrat en el sisè Objectiu de Desenvolupament Sostenible: la garantia de l’accés a l’aigua i al seu sanejament, en el qual els estudiants han posat el focus durant 15 setmanes.
En concret, els grups universitaris han comptat amb integrants de 20 a 37 anys de 14 nacionalitats, del programa Full-Time MBA d’Esade; dels graus en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació i en Enginyeria Electrònica de Telecomunicació de la UPC, i del Màster in Design Management del IED Barcelona.
Propostes per hotels, empreses i centres esportius
El primer repte s’ha centrat en identificar noves propostes per al servei d’aigua a Barcelona i s’ha proposat generar valor afegit mitjançant l’anàlisi de dades del consum d’aigua urbana. Amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona, la iniciativa ha treballat per proporcionar informació per a la indústria, el comerç, les llars, els municipis i serveis i centres com universitats, hospitals i equipaments esportius, per avançar cap a un ús més sostenible de l’aigua.
Davant aquest repte, els estudiants han impulsat propostes com Metrio, una solució enfocada als hotels. Dissenyada per l’equip Inglorious Aliens, la iniciativa compta amb mesuradors intel·ligents per fomentar el bon ús de l’aigua a través del joc: una aplicació ludificada permet als hostes competir, conservar i guanyar recompenses en funció del seu consum.
Mirant cap a les empreses, l’equip Drop ha desenvolupat AquaxChange, que genera un ecosistema en què s’espera que les empreses redueixin el seu consum més enllà de les restriccions per sequera, amb la finalitat d’obtenir incentius monetaris i invertir en solucions externes d’aigua.
I l’equip 4Award ha portat l’estalvi fins a les dutxes d’instal·lacions esportives. Amb la innovadora carxofa de dutxa AquaMist, aspira a reduir el consum d’aigua en un 50%, i el d’energia, en un 27%. Amb sistemes avançats de pluja lleugera i nebulització, els usuaris del gimnàs activen la dutxa a través de polseres amb tecnologia NFC, la qual cosa permet al centre fer seguiment del consum d’aigua en temps real.
Els reptes de Gàmbia
Però els reptes d’aquesta edició no s’han quedat a Barcelona, sinó que han anat molt més allà, i l’aigua de Gàmbia i la seva salinització ha estat un altre dels protagonistes. En col·laboració amb el grup de recerca CSIC-IDAEA i l’associació Sankandi, el segon repte ha buscat comprendre com la salinitat afecta l’agricultura, les comunitats locals, la biodiversitat i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, i ha convidat els estudiants a desenvolupar estratègies per a abordar aquest problema mediambiental.
Amb aquest objectiu, l’equip Team Delta ha desenvolupat un projecte per empoderar a l’Associació de Desenvolupament Juvenil de Sankandi i a ONG locals amb eines innovadores i rendibles per millorar els manglars de Gàmbia. The Root Kits consisteix en packs de control ambiental a través del qual les comunitats poden mesurar factors diversos per identificar els llocs òptims per a la plantació i seleccionar les espècies de manglars més adequades, amb la finalitat de recuperar l’ecosistema, alhora que es fomenta l’apoderament comunitari.
A més, l’equip The Catalysts ha creat Banku, que proporciona actualitzacions meteorològiques als agricultors, amb l’objectiu de reduir les pèrdues de cultius i augmentar els ingressos i la sostenibilitat ambiental. El sistema pretén garantir la seguretat alimentària a llarg termini i millorar els mitjans de vida dels agricultors de Gàmbia, on el 75% de la població depèn de l’agricultura.
A més, la plataforma Symbio de l’equip Pluto vol connectar a experts globals amb ONG locals i líders comunitaris de Gàmbia per fomentar la col·laboració en abordar els desafiaments de la gestió de l’aigua. Amb IA, traduccions simultànies i anàlisis i resums de reunions, la plataforma vol maximitzar la contribució d’aquests experts i agents locals per afrontar sense barreres lingüístiques o tècniques el repte que representa garantir l’accés a l’aigua.
El projecte va néixer durant la pandèmia perquè persones aïllades poguessin comunicar-se amb la seva…
Nacho Corredor i Adrian Jofre semblen un ticket electoral. Són personalitat complementàries. Un és intuïtiu…
Milers de persones han acomiadat l'any a Montjuïc amb un espectacle de la prestigiosa companyia…
Âme significa ànima en francès. Una absoluta declaració de principis i un indici que la…
'The New Barcelona Post' recull els esdeveniments que han marcat 2024 en positiu a la…
L'estació de Passeig de Gràcia de la L3 viatja al passat reproduint l'andana que lluïa…