Fabbric, la ‘startup’ que permet dissenyar, produir i vendre moda en només unes setmanes

La plataforma barcelonina preveu tancar 2024 amb dos milions de facturació amb un model que facilita la creació de col·leccions de ropa de manera integral i amb el focus posat especialment en ‘influencers’ que volen llançar-se al sector. Nascuda fa menys d'un any, té a més de 5.000 persones en llista d'espera per a produir les seves pròpies peces.

Dissenyar una col·lecció de roba completa des de zero en 20 minuts, produir-la, gestionar-ne la logística i vendre-la només amb uns quants clics dins d’una mateixa plataforma. Aquest és el model de la startup Fabbric, que s‘ha erigit com a eina per facilitar la creació integral de col·leccions promogudes sobretot per influencers. Alba Rocafort i Hugo Cuesta van llançar la plataforma al maig de 2023, i Fabbric va tancar l’any pocs mesos després amb més de 310.000 euros facturats. 

“Ara, seguim amb un creixement de doble dígit mensual, i tancarem l’any facturant prop de dos milions”, explica Rocafort a The New Barcelona Post. “El procés del disseny i confecció de moda era fins ara molt manual, no havia estat digitalitzat”, destaca la cofundadora de Fabbric. La plataforma centralitza i optimitza els passos necessaris per llançar una col·lecció de moda, començant pel disseny. En un procés en el qual l’equip de patronatge i disseny està en contacte amb el client per ajudar-lo a plasmar tècnicament les seves idees, l’usuari disposa de mòduls digitals predefinits sobre els quals materialitzar les seves peces. Aquests models de mostra inclouen tot tipus de peces, des de samarretes bàsiques fins a bosses i gavardines, i poden customitzar-se al gust de l’usuari. Així, sobre peces blanques que segueixen les tendències del moment, el client pot modificar colors, patrons i elements com logos i marques. 

Aquesta eina de disseny permet reduir temps i costos de manera significativa, segons Rocafort: “Habitualment es triguen mesos a idear una col·lecció, i nosaltres ho reduïm a 20 minuts”. A més, aquest procés de disseny pot requerir inversions de fins a 100.000 euros per contractar dissenyadors i patronistes, a part del cost de la producció, assegura l’ara CEO de l’empresa. Utilitzant la plataforma, segons Rocafort, el cost de crear una col·lecció es limita al de produir-la, sumat a la subscripció a Fabbric, amb preus des dels 89 euros mensuals. 

Obrir la possibilitat de crear i produir peces i col·leccions sense necessitat de saber de disseny ni patronatge ha generat un interès que ha portat a Fabbric a comptar amb més de 5.000 persones en llista d’espera per a utilitzar la seva plataforma. I és que, de moment, la startup selecciona als seus usuaris: “Estem triant qui pot fer col·leccions amb nosaltres, de manera estratègica i sobre la base de perfils que ens interessen per donar visibilitat a Fabbric”, especialment, influencers de renom. 

La plataforma, que fins ara ha produït col·leccions per a 72 clients, planteja abordar aquesta llista amb una mesura contundent: preveu obrir la plataforma a usuaris sense filtrat previ en els propers mesos. Rocafort garanteix que Fabbric podrà assumir el volum d’aquesta demanda: “Treballem amb més de deu fabricants, no tenim topall”, assegura la cofundadora. Actualment, Fabbric treballa amb productors d’Espanya, Portugal i la Xina, que permeten als seus usuaris disposar de les seves col·leccions en terminis que varien en funció dels tipus de peces, però que en cap cas excedeixen els tres mesos. Una vegada està confeccionada la col·lecció, l’usuari pot optar per utilitzar els canals de comerç electrònic de Fabbric, que també ofereix la possibilitat d’emmagatzemar i gestionar logísticament les peces. 

La startup complementa aquests serveis desenvolupant formes innovadores de vincular les seves peces amb noves tecnologies. Així, volen posar la tecnologia blockchain al servei de la traçabilitat de la seva roba i de la seva cadena de valor, i impulsen mesures per generar comunitat entorn dels seus productes. Amb aquest objectiu, han creat un sistema que permet als compradors de determinades peces accedir a contingut exclusiu dels influencers impulsors de la col·lecció, entre altres iniciatives. 

Alba Rocafort i Hugo Cuesta, que aspiren a revolucionar la indústria de la moda.

La metamorfosi de Fabbric

El model de negoci inicial de Fabbric va ser molt diferent a l’actual: de fet, estava just a l’altre costat. L’objectiu original dels seus dos impulsors va ser precisament llançar una col·lecció pròpia de roba, encara que “sempre amb la idea d’intentar digitalitzar la indústria de la moda i generar un impacte positiu”. Han passat tres anys des que Rocafort i Cuesta van fundar la seva empresa, però han passat dècades des que s’ho van proposar: són amics des dels 10 anys, i ja d’adolescents es van fixar com a somni compartit crear la seva pròpia marca de roba. Amb la pandèmia, tots dos van apostar per perseguir aquest somni, i van deixar les seves feines de banca d’inversió i de màrqueting, respectivament, per focalitzar-se en aquest objectiu comú. Cuesta prové d’una família de dissenyadors de roba, que els va ajudar a buscar fabricants i a promoure dissenys. “No obstant això, ens va resultar impossible crear la marca, pels recursos que implica, els mínims de producció i la falta del nostre know-how de la indústria”. 

Va ser fa només uns vuit mesos quan es van adonar que existia “una oportunitat de mercat enorme”, i van decidir transformar-se en el que ara és Fabbric. “Vam captar una gran necessitat per crear marques, igual que nosaltres volíem crear la nostra col·lecció. I, amb els creadors de contingut, hi havia un increment important d’aquesta necessitat”, segons Rocafort. Tot va començar amb el llançament de roba d’una influencer amb la col·laboració de Fabbric, que va donar visibilitat a la startup com a plataforma per a l’impuls de col·leccions. “Des de llavors, van començar a contactar-nos creadors de contingut, i així decidim pivotar cap a aquest model”. 

Els fundadors de Fabbric, Alba Rocafort i Hugo Cuesta.

Alba Rocafort i Hugo Cuesta, impulsors de Fabbric.Per transmutar el seu antic negoci en la nova plataforma, Fabbric comptava amb el coneixement del que cal per crear una col·lecció de moda, així com amb el sistema operatiu per fer-lo. “Érem un comerç electrònic, res a veure amb el B2B que som ara, però el coneixement del procés el teníem”. El fet que ells mateixos haguessin intentat llançar una col·lecció sense aconseguir-lo els va donar una òptica i un punt de vista alternatiu que els va portar a fer el salt i donar-li la volta al seu negoci. “Van aconseguir pivotar ràpid per adaptar-nos a una oportunitat de mercat molt més gran”. Així, l’experiència prèvia en intentar llançar la seva col·lecció va ser clau en aquest procés i va facilitar elements com el disposar prèviament de contactes amb fabricants. 

Des de la fundació de Fabbric, que compta amb suport dels fons europeus Next Generation i de la pública estatal Enisa, l’empresa ha captat fons mitjançant dues rondes d’inversió: una de 255.000 euros el 2022 pel seu anterior model, complementada amb 147.000 euros d’Enisa, i una ronda pont el 2023 per a passar al model actual, de 405.000 euros més. Ara, l’empresa ha emprès una nova ronda amb la qual aspira a captar dos milions d’euros, amb la previsió de tancar-la abans d’estiu. En paral·lel, l’empresa preveu augmentar la seva plantilla, que fins ara ha constat tan sols de cinc persones. “Volem doblar l’equip”, concreta Rocafort, que avança també que Fabbric preveu obrir durant els propers mesos la seva plataforma a un nou país, com a primer pas de la seva expansió. “Tindrem una acceleració internacional bastant rellevant a partir del proper any”. Així ho vaticina Rocafort, amb un objectiu clar a l’horitzó: revolucionar el sector i convertir Fabbric en el “back office” de la indústria de la moda.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024