Les dues empreses han aconseguit el contracte per aixecar l'edifici després que s'adjudiquessin també els treballs sota rasant, per 45 milions d'euros més
L’ampliació del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona continua avançant amb la mirada posada en el tercer trimestre de 2026 com a data de culminació. La societat promotora del projecte, Fira 2000, ha adjudicat a una unió temporal d’empreses formada per FCC i Comsa les principals obres de l’ampliació. Es tracta de la construcció de l’estructura i coberta del futur pavelló, amb un import d’adjudicació de 74,5 milions —90,1 milions si s’agrega l’IVA— per a la unió temporal d’empreses (UTE) formada per les dues companyies sota el nom de Fira P. Zero.
El concurs, que es va llançar amb un valor estimat del contracte de 83,5 milions —101,1 milions amb IVA— va rebre cinc propostes, corresponents a les UTE formades per Acciona i Copisa; OHLA, Acsa i Construccions Rubau; Sacyr i Copcisa, i Dragados, Ferrovial i Vopi 4, a més de la de FCC i Comsa. L’UTE que s’ha adjudicat el concurs ho ha fet per un termini d’execució de dos anys, en haver reduït el termini inicial de 28 mesos en 16 setmanes amb la seva proposta.
Amb el nom d’Hall Zero, el nou pavelló tindrà la mida d’una illa de l’Eixample i permetrà incrementar la superfície expositiva de Fira de Barcelona en un 25%, en una ampliació que compta amb un pressupost de més de 320 milions d’euros. FCC i Comsa s’han adjudicat els treballs per construir el pavelló després que aconseguissin també el contracte de les obres sota rasant, de manera que la nova adjudicació dona continuïtat al treball dut a terme, segons fonts de Fira 2000 consultades per The New Barcelona Post. Adjudicat fa aproximadament un any, el contracte per als treballs sota rasant que ja va recaure en FCC i Comsa va preveure un pressupost de 45 milions i un termini d’execució de 17 mesos.
Les obres de Comsa i FCC es desenvolupen actualment en el solar que fins fa uns mesos ocupava la botiga de Porcelanosa a L’Hospitalet, que s’ha traslladat a pocs metres per deixar pas al gran pavelló cridat a ser un nou símbol de Fira i un projecte estratègic per a Barcelona i el seu entorn. Dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito i l’estudi barceloní B720 Fermín Vázquez Arquitectos, el nou pavelló comptarà amb més de 60.000 metres quadrats per a espais expositius i una superfície construïda total de 135.400 metres quadrats.
Així, amb la incorporació del Hall Zero, el recinte de Gran Via passarà de comptar amb 240.000 metres quadrats a superar els 300.000, situant-se en l’elit mundial dels equipaments per a fires i congressos. A més, el nou pavelló, que disposarà de dues plantes, quedarà connectat amb l’actual recinte des de les altures, mitjançant una singular passarel·la elevada.
El projecte s’executa a través de la societat Fira 2000, controlada en un 52% per la Generalitat. L’Ajuntament de Barcelona disposa d’un 24%, i també hi participen amb un 7,4% cadascun l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, mentre que la Cambra de Comerç compta amb un 1,21%. La societat s’encarrega tant de l’ampliació de Gran Via com de la remodelació de l’històric recinte de Montjuïc, pressupostada en 175 milions més.
Així, el cost dels dos projectes ascendeix a 498 milions —molt per sobre dels 333 milions que es van estimar el 2019. A més de recórrer a crèdits bancaris i al Banc Europeu d’Inversions (BEI), que va pactar un primer préstec de 110 milions, el projecte financer de la iniciativa va establir que les sis institucions accionistes de Fira 2000 havien de realitzar unes aportacions de capital de 157,91 milions d’euros durant el període 2022-2026 en la mateixa proporció que la seva participació accionarial. A més, es va incrementar de vuit a dotze milions el cànon anual que paga Fira de Barcelona a la societat anualment per a utilitzar els pavellons, que són propietat de Fira 2000. Tot per ampliar i posar a punt unes instal·lacions i un recinte que aspira ja no només a jugar en la primera divisió de les fires i congressos, sinó a posicionar-se com un dels indiscutibles favorits a nivell mundial.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…