FemCAT celebra 20 anys i ja mira com li anirà quan arribi als 40. L’associació privada, que aglutina més de 500 empreses catalanes, s’ha posat a repassar les assignatures pendents que es van marcar en la seva fundació i n’hi ha algunes que continuen pendents de resoldre, com millorar les infraestructures, avançar cap a una administració més àgil, aconseguir la transferència del coneixement de les universitats cap a la indústria i dotar de més finançament a les startups. “Ens hem dedicat a fer i a aconseguir que les coses es facin, sense la intenció de posar-nos cap medalla. El que volem és impulsar que el país es desenvolupi”, resumeix el president de FemCAT, Oriol Guixà, també president del grup La Farga.
Del que sí que es donen per satisfets és de la projecció internacional que ha aconseguit Catalunya al llarg d’aquestes dues dècades, tot i que, segons Guixà, veuen perillar la seva cultura perquè creuen que la integració de la immigració està fallant. En un context global en el qual els discursos xenòfobs s’estan proliferant, FemCAT vol afrontar el debat de la immigració des del punt de vista de les companyies. “Creiem que cal ajuntar el món empresarial i el tercer sector. L’única manera que es pugui integrar és a través del treball i la transmissió de la cultura i l’esperit emprenedor català”, ha remarcat.
També assenyalen que Barcelona s’ha de reforçar com a capital de Catalunya per aprofitar més tots els seus recursos. “Si Barcelona es posiciona com a capital de Catalunya serà més forta”, ha defensat Guixà. Moltes assignatures pendents que se sumen a les que generen debats actuals, com la reducció de la jornada defensada pel Govern central, proposta davant la qual el president de FemCAT demana posar el focus a guanyar més competitivitat i no oblidar-se d’apujar sous: “La gent el que no pot és pagar”. Però també l’OPA hostil del BBVA contra el Banc Sabadell, que pot comportar una pèrdua de talent financer si tira endavant, segons Guixà, com remarca que ja va passar amb la fusió de CaixaBank i Bankia.
Amb aquest teló de fons, la fundació, que representa a companyies amb una facturació equivalent al 10% del PIB català, ha dissenyat una jornada per al pròxim 12 de novembre amb l’objectiu de preparar-se per a un futur en el qual els conflictes geopolítics s’espera que tinguin el seu impacte en la indústria, com ja el tenen, així com la proliferació de la intel·ligència artificial (IA). “Hem d’aconseguir sortir d’aquí amb deures”, ha exposat la directora general de FemCAT, Muntsa Vilalta. Per a això, s’acompanyaran de professionals catalans que han triomfat fora, “un dels millors llegats”, remarca Vilalta, amb l’objectiu que ajudin a dibuixar les línies a seguir per fer que Catalunya sigui més pròspera de cara al 2044.
Sota el lema Catalan legacies: Projectem la Catalunya del 2044, el tretzè fòrum de FemCAT preveu reunir una audiència de 400 persones i comptarà amb ponents com l’advocat i expert en drets humans Peter Sahlas, el conseller delegat de Ficosa a Amèrica del Nord, Joan Cañellas, el cap de relacions d’analistes d’IA generativa de Serveis Web d’Amazon, Albert Esplugas, la directora del World Cities Culture Forum, Laia Gasch, el president d’Engine Ventures i exvicepresident executiu del MIT, Israel Ruíz, i el vicepresident de Google i líder de l’equip de producte en IA, Xavier Amatriain. El president de la Generalitat, Salvador Illa, tancarà la jornada, que se celebrarà al Palau de la Música.