Emotiu acte d’entrega del guardó Ramblista d’Honor 2022. El flamant Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha sigut aquest dilluns al vespre l’escenari triat un cop més per l’associació Amics de La Rambla per distingir a tres persones i entitats que han contribuït a promoure el passeig més universal de la ciutat de Barcelona, en un esdeveniment que ha posat també punt final a les Festes del Roser i a la Festa Major de La Rambla.
Els guardonats de la 61 edició d’aquest reconeixement han sigut la llibreria Pompeia, el Museu Marítim de Barcelona i l’arquitecte Juli Capella, de qui el jurat ha destacat “la seva trajectòria professional, el seu mestratge i el seu compromís crític amb la ciutat”. “Soc ramblejador des de ben petit, la Rambla dona vida”, ha destacat Capella, nascut al carrer Riera Alta del Raval i que ha dedicat el premi a la seva mare.
Especialment significatiu ha sigut el testimoni de la propietària de la llibreria Pompeia, Montserrat Martí, contenta de rebre aquest reconeixement en l’any de celebració del centenari d’aquest establiment. El jurat ha fet valdre “la llarga història, la gran vinculació amb el barri i el paper rellevant que aquesta llibreria té en la difusió de la cultura a Ciutat Vella”.
“Quan el meu avi, un enamorat dels llibres procedent de Sant Hipòlit de Voltregà, va fundar la botiga, a La Rambla ja hi havia dotze llibreries; però avui només quedem nosaltres!”, ha constatat emocionada Martí. La propietària de la llibreria Pompeia ha expressat la seva ferma intenció de continuar resistint —“lluitarem tossuts”, ha dit—, i ha mostrat enyorança amb “La Rambla del passat” que encara té gravada a la retina. “Som tossuts i treballadors i ho tirarem endavant, però demano als barcelonins que tornin a muntar negocis com el nostre a La Rambla”, ha afegit.
Del Museu Marítim el jurat ha volgut reconèixer “el seu paper fonamental en la difusió de la cultura marítima a Barcelona i la seva vinculació i generositat amb les entitats del barri”. La cerimònia d’entrega ha estat encapçalada per una representació del govern municipal i pel president de l’associació Amics de la Rambla, Fermín Villar, hi ha comptat amb la intervenció del director de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants del Raval i autor del llibre El cel té pigues!, Enric Canet.
En el seu discurs, Villar ha demanat a tots els partits polítics que incloguin en els programes electorals dels comicis municipals que se celebraran l’any vinent el compromís d’escurçar el període d’execució de les obres de La Rambla, que acaben d’arrancar aquest mateix més després de llargs anys d’espera. El president de l’entitat considera “excessiu” el calendari de 8 anys d’obres que s’ha planificat i ha exigit a l’Ajuntament “que no busqui excuses en la disponibilitat econòmica”.
Fermín Villar ha instat als barcelonins a què tornin a fer-se seu “un passeig que és únic i inimitable” i els ha demanat que “no es deixin endur per tòpics sensacionalistes”. “Volem que La Rambla deixi de ser frontera i passi a ser frontissa. Cuidem-la perquè, al final, tots som ramblistes”, ha subratllat. Villar ha reivindicat també una Rambla “plena de flors” i recordat que els Amics de la Rambla no afluixaran en treballar intensament per millorar aquest espai públic. “Som crítics constructius i continuarem sent una tabarra insistent pels polítics que ens governen”, ha conclòs.
Per la seva part, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha subratllat que La Rambla “és un patrimoni de tots, el millor passeig del món” i s’ha felicitat per l’inici de la reforma, tot i reconèixer que “les obres van tard”. “Proposo aconseguir els consensos necessaris per renovar un nou compromís de la ciutat amb La Rambla. S’inicia una nova etapa que hem de saber aprofitar”, ha assenyalat.