Els vaixells que operin des de la terminal podran apagar els seus motors mentre estiguin atracats al port
Autoritats a l'estrena de l'OPS de la terminal Grimaldi de Barcelona.
Una nova estructura de contenidors ha emergit a la terminal de ferris Grimaldi de Barcelona. En ella, de manera silenciosa, “es fa la màgia” i es transforma la tensió i la freqüència de la xarxa elèctrica en aquella que necessita un vaixell. Sota terra, per no entorpir l’enrenou de la terminal, es despleguen un gruixut cable fins a arribar a una màquina que permet elevar-lo fins a connectar-lo amb el vaixell, tal com ha explicat la cap del departament de Shore Power del Port de Barcelona, Ana Arévalo.
La màquina, anomenada Cable Management System (CMS) i fabricada a Estònia per Shore Link, es mou amb sigil fins que comença a elevar el pesat cable, que agafa un operari des del vaixell fins a acostar-lo a la connexió. És un gest que a partir d’ara serà habitual i diari, però que s’ha realitzat per primera vegada aquest dilluns a la terminal barcelonina. L’operativa s’ha desenvolupat amb normalitat, si no fos pel centenar d’autoritats i professionals del sector que han presenciat el moment sense apartar la mirada de l’extrem del cable, esperant que entrés en contacte amb la xarxa del vaixell. Com qui espera que l’enxaneta culmini un castell, l’instant de la connexió ha arrencat els aplaudiments dels assistents, davant l’estrena de la connexió d’un ferri amb la xarxa elèctrica a Barcelona.
Aquesta connexió, a través d’un sistema conegut com Onshore Power Supply (OPS) i en aquest cas desenvolupat per Vinci Energies Spain a França, ha permès per primera vegada que un ferri atracat en la capital catalana hagi apagat els seus motors i, per tant, s’hagi mantingut operatiu sense cremar combustible i sense contaminar més l’aire barceloní. La connexió dels ferris, que atraquen prop de Drassanes, ha estat la segona peça dins de l’estratègia del port per electrificar els seus molls, després que al juliol comencés a operar l’OPS de la terminal de contenidors Best.
Aquest primer ferri que s’ha endollat a la xarxa elèctrica a Barcelona, que connectarà la ciutat amb Palma de Mallorca, ha estat un pas més per arribar a estalviar més de 2.000 tones anuals d’emissions de CO2 dels vaixells atracats en el port. Ara, el sistema entrarà en fase pilot per recollir dades i experiència per continuar estenent aquest tipus de subministrament elèctric, igual que passa amb l’OPS de la terminal Best. En paral·lel, s’està avançant en la construcció d’una nova subestació elèctrica a partir de la qual es desplegarà una nova xarxa de mitja tensió per tot el recinte portuari, que inclourà una canalització submarina fins al Moll de l’Energia i l’Adossat, pas imprescindible per electrificar les terminals de creuers.
Així, aquesta primera connexió ha representat un “punt d’inflexió” en els plans d’electrificació de la infraestructura, com ha destacat el president del port, José Alberto Carbonell. Com ha recordat, l’estratègia per electrificar-la es va accelerar el 2022, amb la definició del pla Nexigen. Amb aquest primer ferri connectat, es culmina la primera fase del pla, amb una meta final: arribar al 2030 amb OPS en totes les terminals de creuers, ferris i contenidors del port.
Amb una inversió global d’uns 200 milions d’euros, aquesta electrificació dels molls és clau en l’estratègia del port. I és que les emissions dels vaixells atracats en el port representen el 47% d’aquelles que s’emeten des de la infraestructura: “Si volem descarbonitzar l’economia del Port de Barcelona, hem d’atacar prioritàriament aquest 47%”, ha destacat Carbonell.
“L’objectiu que perseguim és disposar d’un port neutre en emissions de carboni”, ha reiterat la consellera de Territori, Sílvia Paneque. “Volem ensenyar al món que les grans infraestructures són possibles en termes de sostenibilitat i de preservació dels nostres entorns”, ha agregat.
Amb aquest objectiu, la consellera ha defensat que el de la capital catalana està en el camí de “consolidar-se no només com un port referent en l’àmbit de la transició energètica, sinó també com un hub de producció i distribució d’energia verda”, amb projectes com la construcció de tres nous punts d’atracament per a combustibles verds en el Moll de l’Energia, amb 124 milions d’euros. En aquest camí, Ports de l’Estat garanteix un “compromís ferm amb la sostenibilitat i la innovació”, segons el director d’Explotació de l’empresa estatal, Pedro García, que ha aplaudit el “paper de lideratge” del Port de Barcelona.
I és que “els OPS ja existeixen en altres ports, però amb una visió tan global en un port tan diversificat com el nostre, és la primera experiència europea”, ha reivindicat Carbonell. Com ha afegit el conseller delegat de Grimaldi Logistica España, Mario Massarotti, per avançar en aquesta direcció és crucial que tots els actors mirin cap a la mateixa direcció: “Barcelona és un exemple de com la col·laboració público-privada ha donat els seus fruits de manera positiva”.
Massarotti, que ha destacat que Grimaldi ha invertit en 15 anys més de 1.000 milions d’euros en les seves connexions des de Barcelona per mar, ha remarcat que treballen per reduir les emissions tant dels seus vaixells com de les seves instal·lacions a terra, motiu pel qual aposten també per posar en marxa instal·lacions com plantes fotovoltaiques. Tot això, amb un propòsit que vol aconseguir-se de la mà de tota la comunitat portuària, per avançar cap a una infraestructura sostenible i neutra en emissions de carboni.
L'exposició 'Temps incerts: Alemanya entre guerres' revisita el floriment cultural de la República de Weimar…
La 'cleantech' obre una nova ronda d'inversió per créixer amb socis estratègics amb l'objectiu de…
La planta millorarà la capacitat logística de la cadena i estarà operativa a finals de…
La multinacional catalana preveu augmentar la seva participació a l'empresa estatunidenca en una segona fase…
El món que ve pinta regular, tirant a malament. La fi del multilateralisme el torna…
La 40a edició de la cita comptarà amb representants polítics com Pedro Sánchez, Salvador Illa…