Música

El Festival de Perelada tanca la seva 38 edició amb una ocupació del 95%

La cita empordanesa ha congregat 3.900 espectadors, amb la mirada ja posada en la seva edició de Pasqua, que estrenarà ‘Responsoria Hebdomadae Sanctae’ de Bernat Vivancos

Entrades esgotades a 12 de 14 espectacles i una ocupació global del 95%. És el balanç de la 38 edició del Festival de Perelada, que ha atret a un total de 3.900 espectadors. La pianista xinesa Yuja Wang va ser l’encarregada de posar el punt final a l’edició d’enguany, en la qual l’organització del festival ha donat continuïtat a la seva “aposta per l’excel·lència, per la nova creació, pels talents emergents de casa, amb la intenció d’atorgar als creadors i creadores carta blanca per a treballar”, ​​segons el director artístic del festival, Oriol Aguilà.

En aquest sentit, el talent local amb projecció internacional ha protagonitzat vetllades com l’oferta per la soprano Sara Blanch, l’espectacle de dansa a càrrec d’Aleix Martínez Terra Llaurada, el recital Renaissance Reloaded, del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana dirigit per Júlia Sesé, i l’estrena de l’òpera de cambra Don Juan no existe de la compositora Helena Cánovas. Nascuda a Tona el 1994, Cánovas s’ha convertit en  la directora més jove a presentar una estrena absoluta al festival, amb una obra que reivindica a totes aquelles autores que han estat silenciades, a través de la figura i l’òpera oblidada de Carmen Díaz de Mendoza Aguado (1864-1929).

Els rols destacats de Cánovas i Sesé reflecteixen l’aposta del festival per reivindicar la figura de la dona en l’àmbit compositiu, així com obres de menors de 40 anys. A més d’exercir d’escenari i altaveu per a aquest talent local, el festival ha vist passar pels seus espais a intèrprets de talla d’àmbit internacional, com els tenors Piotr Beczala, i les sopranos Anna Pirozzi i Sonia Yoncheva. També han passat per aquesta edició del Festival de Perelada el tenor Ismael Jordi i l’espectacle de la companyia Acosta Danza, que també van ser plats forts d’una edició que ha programat 14 espectacles en 13 nits. Dins de la programació, també ha despuntat el cicle de Concerts Ad libitum, amb el tenor Julian Prégardien i el quartet de saxos Kebyart, en una espectacle maridat amb vi i tastos gastronòmics.

El festival serà el convidat del prestigiós Savonlinna Opera Festival de Finlàndia el pròxim estiu, amb la seva producció The Fairy Queen

Amb les obres per reformar l’auditori a l’horitzó, els escenaris principals del festival han estat de nou l’església del Carme i el Mirador del Castell,  “espais de proximitat que permeten generar una comunió entre artistes i públic, que posen en marxa noves dinàmiques i permeten que el públic visqui experiències artístiques úniques”, segons Aguilà. No obstant això, els espais i les dates han anat més enllà del castell, mitjançant propostes com un taller de composició d’Helena Cánovas al Conservatori del Liceu al maig; una classe de ballet de Carlos Acosta i la professora de la seva acadèmia Verónica Corveas a Figueres al juliol, i un taller de coreografia amb Aleix Martínez al poliesportiu de Peralada.

També traspassant les fronteres i dates del festival, podrà visitar-se fins a desembre la mostra Vida detenida & Waiting for the Light, de Pedro Almodóvar. L’obra del director també ha tingut un paper rellevant durant el festival, a través d’un concert amb icòniques peces de les seves pel·lícules, amb la veu de Pasión Vega.

El tancament del festival ha anat acompanyada d’anuncis: l’edició de Pasqua de 2025 estrenarà Responsoria Hebdomadae Sanctae del compositor Bernat Vivancos. La tercera edició de Pasqua, que arrencarà el 17 d’abril, inclourà el cicle de cantates Membra Jesu Nostri de Dietrich Buxtehude, interpretades per la formació vocal Cantoría. Com a novetat també per al 2025, el festival serà el convidat del prestigiós Savonlinna Opera Festival de Finlàndia el pròxim estiu. Acudirà amb la seva producció The Fairy Queen de Purcell, de 2022 i amb direcció musical de Dani Espasa i amb el contratenor Xavier Sabata com un dels  ideòlegs de la producció, que exportarà el festival amb segell català a terres finlandeses.

L’ópera ‘Don Juan no existe’ s’ha estrenat durant el Festival de Perelada. © Toti Ferrer
Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024