Del 3 al 18 de juny, Vilassar de Dalt programa més de 20 exposicions d'artistes nacionals i estrangers, a més d'organitzar un mercat fotogràfic amb la presència d'una vintena de fabricants i marques
Fa 11 anys un grup d’amics de Vilassar de Dalt, tots ells obsessionats amb la fotografia analògica, va voler conèixer el prestigiós fotògraf Quinn Jacobson. No s’esperaven que l’artista estatunidenc accedís a venir i visitar-los ni tampoc que el que va començar sent un taller s’acabés convertint amb els anys en el Festival Revela’t. Aquell mateix any es van sumar altres fotògrafs per muntar més tallers i també exposicions, constatant que hi havia més aficionats i professionals que se sentien orfes d’una trobada com aquesta. I aquest només va ser el principi, amb una infinitat de correus entrant a la bústia demanant una segona edició quan va acabar.
Tampoc van predir l’actual boom que viu la fotografia analògica, després d’haver perdut la partida, primer, contra la fotografia digital i, després, de manera estrepitosa, contra les mil i una instantànies que disparen els mòbils. Ara, aquella idea que van tenir Mínguez i els seus col·legues de reivindicar els rodets i els revelatges de tota la vida es troba amb un públic cada vegada més gran que pensa el mateix, donant una nova vida a una tradició que ara fa implosió, provocant fins i tot problemes per trobar rotllos a les botigues.
“El ressorgiment està abanderat pels joves, demostrant que és una cosa moderna, no nostàlgica, i donant-nos la raó amb el que hem dit sempre: la fotografia analògica és la fotografia del present”, explica la coordinadora del festival, Anna Gallart.
En la seva onzena edició, del dissabte 3 de juny al diumenge 18 de juny, el Revela’t programarà més d’una vintena d’exposicions d’artistes nacionals i internacionals, algunes d’elles pels carrers de Vilassar de Dalt, evidenciant que ja no és només el pla d’un grup d’amics. “Ens agrada pensar que hem posat, encara que sigui petit, un gra de sorra per al nou boom de la fotografia analògica”, sostenen els organitzadors.
L’antiga fàbrica de Cal Gabart serà el nucli principal del festival, però “tot el poble respirarà a fotografia”, subratlla Gallart, amb activitats també previstes en sales com l’Estrella, els Rajolers, Can Baylach o la Massa. “És una oportunitat única a només 20 minuts de Barcelona”, recorda la coordinadora, amb l’autobús directe 803 que surt de la capital catalana deixant molt a prop de Cal Gabart.
Amb un pressupost d’uns 180.000 euros, amb la major part sustentada en ajudes públiques, el festival preveu atreure entre 10.000 i 12.000 visitants. Espera mantenir una xifra d’assistència similar a la d’anys anteriors malgrat que ja no hi haurà subseus a Barcelona i Madrid, però preveuen que es compensi amb el fet que les conferències passaran a ser gratuïtes. El preu de l’entrada general és de 15 euros, amb una entrada reduïda de 8 euros. També ofereixen una entrada amb visita guiada a totes les exposicions per 22 euros.
La mostra més destacada de l’edició 2023 serà Visit Spain, amb les instantànies dels anys 50 i 60 amb què Ramón Masats va retratar un país pobre després d’una guerra i en plena dictadura, sempre des d’una mirada irònica i moderna. A més, el fotògraf català assistirà al festival per ser homenatjat. Un altre autor local protagonista serà Manuel Outumuro amb Orography of the road, encarregant-se d’estrenar la fotografia de moda al Revela’t. L’artista barceloní mostrarà totes les etapes d’un procés de creació que li ha permès retratar a estrelles com Penélope Cruz, Javier Bardem, Juliette Binoche, Nicole Kidman i Ryan Reynolds.
També participaran al Festival Internacional de Fotografia Analògica Contemporània artistes com els estatunidencs Mike Brodie, conegut com a Polaroid Kidd, Barbara Bosworth, la performer Eleanor Antin i Jim Goldberg.
El Revela’t ha rebut aquest any més de 500 projectes per exposar a Vilassar de Dalt durant els 15 dies que dura la trobada. Tots ells provenien d’un total de 51 països. “Fa 11 anys que hi som i notem com ens valoren, no només a nivell local, sinó també a nivell internacional”, remarca Gallart. A més, uns 110 autors s’han presentat al visionat de portafolios, una mentoría exprés, amb només 49 sent espanyols; i gairebé 150 fotògrafs han volgut formar part de la residència de creació del festival, amb els participants dels Estats Units, el Regne Unit i Alemanya superant els d’Espanya.
Més enllà de les exposicions, el Revela’t organitzarà de nou el mercat fotogràfic a la Plaça de la Vila, de 10 del matí a 9 de la nit. Hi participaran una vintena de marques i fabricants oferint els seus productes de material fotogràfic, com Foto R3, Enric Vilella, Amigou Lab, Ran-el Cabrera, 36 instants, Fotocarrete, Toby Whitfeld, Pasquier Michele, Fotosaurio, Sales de Plata + Roba tendida, Carmencita FotoLab, Wonder Photo Shop, Rainworld Archive, Sagrada Película i Cameras et Voilà.
Al mercat fotogràfic, també hi haurà un apartat destacat de foto llibres, amb la participació de 16 editorials, entre elles, Artèria, Can Grapes, Umedo Colectivo Ediciones Posibles, Editorial Blume, Handbali Magazine, La Mirada Creadora, Xavi Carrión i Valentina Lovera. Per a aquells que vulguin anar a veure si la seva càmera analògica es troba en bones condicions, s’oferirà un servei de revisió gratuït.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…