Fira de Barcelona ha signat un important acord per impulsar la seva internacionalització i reforçar la divisió de consultoria i prestació de serveis firals per a tercers. La institució presidida per Pau Relat ha constituït una empresa conjunta amb el grup constructor i immobiliari xinès Greenland Holdings que li permet entrar per la porta gran al mercat firal asiàtic, que ara comença a reactivar-se després de la paralització provocada per la pandèmia. Gràcies a aquest acord, Fira de Barcelona s’encarregarà de la gestió de dos recintes firals a la Xina que sumen prop de 240.000 m² i participarà també en el disseny d’un nou complex expositor de més de 100.000 m².
No és la primera vegada que Fira de Barcelona coorganitza esdeveniments a la Xina i al continent asiàtic, però la creació de l’aliança Greenland–Fira suposa establir una presència permanent al gegant asiàtic i multiplica les oportunitats de negoci futures, tant per la importància del soci elegit, una de les principals empreses xineses de promoció i desenvolupament immobiliari –recolzada per l’Estat–, com per la rellevància econòmica del país. A més, ser a la Xina pot incentivar la presència d’expositors i visitants asiàtics als diferents salons propis de Fira de Barcelona, potenciant així la seva internacionalització, un objectiu prioritari a tots els salons.
Fa més de deu anys que Fira de Barcelona va activar un pla per desenvolupar-se al mercat exterior mitjançant una doble via. D’una banda, va optar per celebrar a diferents països del món alguns dels seus salons més emblemàtics, com ara Smart City i Alimentaria. En paral·lel, va posar en marxa una nova línia de negoci per fer valdre tot el seu know-how, és a dir, els coneixements, desenvolupaments tecnològics i experiència firal de la institució, fet que s’ha traduït en múltiples contractes internacionals d’assessoria i fins i tot gestió de recintes firals a països com Qatar, Cuba, Canadà, Xile i Mongòlia. Destaquen les experiències per gestionar un centre de convencions a Doha i l’aliança amb l’organisme governamental cubà Grupo Empresarial Palco per coorganitzar salons al complex Pabexpo de l’Havana.
Ara, la institució firal que dirigeix Constantí Serrallonga assumirà la gestió de dos recintes firals a la Xina —tant a nivell comercial, tècnic, com logístic i operatiu—, ubicats a les ciutats de Xuzhou i de Nanchang. Tots dos han reiniciat la celebració de salons aquest mes de juny després de l’aturada pandèmica i preveuen fer més de 40 esdeveniments fins a finals d’any. Concretament, al juny va tenir lloc a Nanchang, una ciutat del sud-est del país, un saló dedicat a la indústria de l’automòbil i fins a finals d’any s’esperen 25 salons més. És un recinte que compta amb 170.000 m². En paral·lel, la fira de Xuzhou, inaugurada a finals del 2021, disposa de 66.000 m² de superfície expositiva i es preveu que arribi als 136.000 m² en properes fases; acollirà una quinzena de salons.
“La gestió dels dos recintes internacionals consolida Fira com a actor rellevant en un mercat estratègic com el xinès i reafirma la seva estratègia d’impuls de l’acció exterior amb l’objectiu d’oferir oportunitats de negoci a empreses que volen obrir nous mercats”, afirma el director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona, Ricard Zapatero.
La nova Greenland-Fira ja té més projectes en cartera: està dissenyant un nou recinte firal de més de 100.000 m² a la ciutat xinesa de Shangqiu, a l’est del país, que es preveu que pugui entrar en funcionament a partir del 2024.
Durant el 2022, Fira de Barcelona organitzarà onze salons fora d’Espanya gràcies al bon posicionament que ha aconseguit a l’exterior amb Smart City Expo World Congress i per l’acord amb Grupo Empresarial Palco. En el primer semestre s’han celebrat Alimentos Cuba 2.0, Fecons y Energías Renovables (Cuba), Smart City Expo Curitiba (Brasil), Smart City Expo Doha (Qatar), Smart City Expo Latam Congress i ExpoAntad Alimentaria (Mèxic). Properament, ho faran Transporte y Logísticaa (Cuba), Smart City Expo USA (Miami), Smart City Expo Santiago del Estero (Argentina) i Smart City Expo Xangai (Xina).
Aquest acord per entrar a la Xina s’anuncia després que Fira de Barcelona hagi assolit un èxit importantíssim: assegurar-se la celebració permanent del Mobile World Congress.