[dropcap letter=”F”]
Fira de Barcelona i GSMA, empresa organitzadora del Mobile World Congress, havien arribat a l’acord el 14 d’abril, en ple confinament, i ha estat el Consell de Ministres del 23 de juny quan el Govern de Pedro Sánchez ho ha fet oficial: Fira de Barcelona assegura el Mobile fins al 2024, com a mínim. Un any més del previst, segons el contracte actual.
Si per una banda, la suspensió de l’edició de febrer de l’any 2020 va ser un cop molt dur per a Barcelona, la indústria, expositors i tots els agents econòmics de la ciutat, la realitat és que Fira de Barcelona s’ha reforçat com a amfitrió del principal esdeveniment de la indústria mundial del mòbil.
Suspendre la celebració del MWC al febrer va ser una decisió difícil, però també un encert per al propi esdeveniment i per a Barcelona. La celebració del Mobile a finals de febrer hagués estat un desastre reputacional per a la ciutat. Per això, l’ajuntament, el GSMA i Fira van optar per suspendre’l, però el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, va voler retenir la continuïtat del MWC i deixar l’assumpte ben tancat al mes d’abril, en ple confinament per la pandèmia, i quan era el moment de negociar amb els expositors avantatges per repetir a Barcelona. El contracte actual expirava el 2023.
El dimarts 23 de juny el Consell de Ministres va aprovar el reial decret pel qual el Govern amplia el seu contracte amb l’organitzadora del Mobile World Congress (MWC), la patronal mundial de telecomunicacions, GSMA, perquè Barcelona segueixi sent fins 2024 la seu de la considerada major fira tecnològica del món. La pròrroga d’un any ha estat possible gràcies a la renovació per compensar les pèrdues per la cancel·lació del 2020. L’autorització, en forma de Reial Decret, permet resoldre de forma transaccional els efectes de la suspensió del MWC, que s’havia de celebrar del 24 al 27 del febrer passat i va ser suspès pel temor al coronavirus.
D’una banda, la GSMA oferirà a Fira de Barcelonaa -participada per l’Administració General de l’Estat- una tarifa molt reduïda i en condicions avantatjoses per la instal·lació dels pavellons oficials per a l’edició de l’MWC de 2021 en compensació per les despeses a les quals va haver de fer front el 2020. A la darrera edició, estava prevista la participació de 52 empreses en l’espai de 800 metres quadrats llogat pel pavelló d’Espanya.
D’altra banda, la Fundació Barcelona Mobile World Capital, que integra les administracions públiques i institucions, farà front als seus compromisos financers amb GSMA el 2020, que suposen una subvenció anual de 15 milions d’euros, sufragats a parts iguals pel Ministeri d’Indústria, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta aportació serà retornada en el cas que finalment no es pugui celebrar la propera edició a Barcelona al 2021.
La tecnologia 5G salvarà les fires i congressos presencials
Que ningú no s’enganyi. La tecnologia que avui s’assimila amb un món virtual, accelera la seva evolució per fer possible la vida social com sempre s’ha entès: més enllà de les pantalles, els clics i els entorns digitals. Barcelona és una destinació principal per als negocis a través de fires i congressos. La ciutat del mediterrani on tots volen anar pel seu clima, la seva gastronomia, el seu oci i la seva cultura. Per aquest motiu la Fundació Mobile i 5GBarcelona exploren les opcions que ofereix la tecnologia 5G per al desenvolupament de fires i congressos presencials, tal com s’han desenvolupat fins al moment.
La crisi que ha desencadenat la COVID 19 obliga a replantejar-se la manera de fer moltes coses, però l’objectiu és assegurar l’èxit de Barcelona com a ciutat de destinació per la seva oferta d’espais, hotels, gastronomi … i ara també tecnologia. Tecnologia al servei de la relació social més humana que mai, distribuint els nuclis de màxima afluència de visitants.