Des de l’edat mitjana, el port de Barcelona va ser la via d’entrada de pelegrins que arribaven per mar des de diferents llocs del Mediterrani. La ciutat ha homenatjat aquest divendres la seva història amb la inauguració de la senyalització del Camí de Sant Jaume al seu pas per la Rambla, la primera que s’hi ha instal·lat. Concretament, està ubicada a l’alçada del Portal de la Pau, amb l’edifici del Govern Militar de Barcelona a la dreta i l’estàtua de Colom a l’esquena. Aquells que vagin a buscar fletxes grogues pintades a terra hauran de conformar-se amb una versió més discreta en els típics pals informatius que hi ha a la capital catalana.
A més de 1.000 quilòmetres de Santiago de Compostel·la, aquesta ruta barcelonina comença a la Rambla i la recorre fins al carrer Ferran, on gira per passar per davant de l’església de Sant Jaume i arribar fins a la plaça Sant Jaume. El camí segueix pel carrer del Bisbe, Portal de l’Àngel, Passeig de Gràcia, Via Augusta, avinguda de Vallcarca… Una vegada es deixa enrere la ciutat, cal creuar Collserola i arribar fins a Montserrat, el punt d’inici del Camí Català fins que connecta amb el Francès a Aragó.
Aquesta nova senyalització que s’acaba d’estrenar a la Rambla parteix d’una iniciativa impulsada pel Centre Galego de Barcelona i la implicació de nombroses administracions locals. A l’acte d’inauguració, han assistit el president del Centre Galego, Carlos Mandianes; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, entre altres. En els últims anys, altres ciutats catalanes han senyalitzat el pas del Camí de Sant Jaume, com L’Hospitalet, Cornellà i el tram baix del riu Llobregat, etapes que corresponen a una altra variant per arribar fins a Montserrat.
Per al Centre Galego de Barcelona, la inauguració d’aquest divendres, emmarcada en la celebració del Xacobeo, complementa quatre anys de treball per part del punt informatiu de Turisme de Galícia a la capital catalana, situat a la mateixa Rambla. Des d’aquí, s’ha promocionat la ruta catalana del Camí de Sant Jaume, que ha mobilitzat a més de 9.000 pelegrins durant aquest període.
Per a aquells que s’animin a començar el viatge des de Barcelona, podran recollir la Compostelana en aquesta oficina de Turisme de Galícia i anar sumant segells fins a arribar a Santiago.