Però abans de començar a caminar, tirem la vista enrere per visualitzar una Barcelona en plena efervescència. Estem a finals del segle XIX, moment en el qual l’Exposició Universal de 1888 havia resultat ser tot un èxit i els cercles socials més rics començaven a mostrar les seves inquietuds artístiques. Sobren els motius per afirmar que l’art en particular i les ganes de menjar-se el món en general de la capital catalana vivien un moment notable, i són molts els exemples que ho proven; l’arquitectura es va convertir en aquells anys en un signe d’estatus social de la burgesia.
Un dels capritxos més fragants del bon moment que travessava la ciutat, i la seva classe alta, era posseir una casa modernista, un fet que va marcar la personalitat arquitectònica de Barcelona. Afortunadament, i més de 100 anys més tard, encara ho podem comprovar. És gràcies a aquest fet que avui dia podem trobar extraordinaris exemples on les expectatives i les vanitats dels burgesos quedaven reflectides en forma d’habitatge.
Expressió minúscula del gran urbanisme
Una de les definicions que la RAE dóna per a la paraula passatge és “l’acció de passar d’una part a l’altra”. Precisament amb aquesta finalitat van sorgir en ple desenvolupament urbanístic de la capital catalana aquests carrerons pensats per solucionar un problema. Sempre a la vora d’una gran avinguda o un edifici amb altes mires, i tots, o la gran majoria, amb una elevada càrrega històrica que ens permet dibuixar el context, urbà i social, en el qual van ser creats. Barcelona en troba a la seva quadrícula més de tres-cents, i encara que avui només passejarem per un d’ells, tots tenen una història que val la pena explicar.
No són pocs els barcelonins que recorden la zona del carrer Trafalgar com un extens refugi de majoristes tèxtils xinesos, tot i que ha plogut molt des de llavors i avui la revitalització de l’àrea és ja un secret a veus a Barcelona. Particularment orgullosos d’haver contribuït a aquest canvi, el grup català Smart Rooms Company va ser l’encarregat de dotar de vida, una nova vida, al Passatge de les Manufactures que, després d’una minuciosa rehabilitació, culmina un projecte integral encapçalat per l’hotel Yurbban Passage Hotel & Spa, el segon establiment de la cadena. Dos anys de reforma i gairebé 20 milions d’euros va ser la inversió total de la ferma aposta per recuperar un espai singular que comprèn l’hotel, situat a un edifici de l’any 1878, i un dels passatges amb més història de Barcelona, el Passatge de les Manufactures. Una fita que ha aconseguit tornar a omplir de vida i dinamisme aquest conegut carreró que separa Ciutat Vella de l’Eixample.
Unint història, gastronomia i art, al costat del passatge, obert al públic, el projecte es completa amb l’hotel, una galeria gastronòmica encapçalada per una nova seu de Flax and Kale i, proporcionant-li un innegable caire artístic, una escultura de l’artista Antonio Yranzo. A més, al passatge també es troba l’spa de l’hotel, el seu restaurant, el gimnàs i una sala polivalent. Ara bé, de tot aquest centre d’oci local, una petita botiga de flors situada just a l’entrada del passatge és la que més crida l’atenció al vianant.
Carn d’Instagram, la floristeria Passage Flowers (Trafalgar, 26) està regentada per Sonia Subirós i tal com ella mateixa explica: “Seleccionem les flors més boniques, especials i originals i, en la mesura que es pugui, treballem amb flors locals, ecològiques i de proximitat”. En una clara aposta pel producte local, el projecte de Passage Flowers treballa conjuntament amb floricultors locals utilitzant, tant com es pugui, tècniques tradicionals per als seus rams tan únics com instagrameables. Completament obert al barri, aquest lloc de conte al costat de l’esplèndida escala de marbre de l’edifici que ara ocupa l’hotel Yurbban Passage, no només ha contribuït a tornar la vida a l’oxidat passatge sinó que a més l’ha fet més bonic, dotant-lo d’un color i una aroma únics gràcies al desplegament floral que hi ha a l’entrada.
Si la parada de flors ocupa l’entrada, a la sortida del passatge trobem la penúltima sucursal de Flax & Kale a Barcelona. El restaurant flexitarià ha aprofitat el potencial històric d’aquesta privilegiada ubicació per treure-li encara més lluentor, i més sabor, al tema i crear un espai sorprenent que aconsegueix conservar l’essència històrica del local, a la qual li ha afegit algunes picades d’ullet als antics llocs comercials que albergava el passatge des del segle XIX. Ara, el comensal podrà gaudir de qualsevol de les saludables especialitats del restaurant, les xips de kale o les pizzes són imprescindibles, enmig d’un tros d’història de la ciutat sorprenentment recuperat.
El de les Manufactures és un dels molt poc freqüents passatges que podem trobar a Barcelona i un dels dos de la zona que enllacen Trafalgar amb Sant Pere Més Alt. Va ser Joan Cirici (avi del crític d’art, escriptor i polític Alexandre Cirici) qui l’any 1878 va obrir aquest pas entre els dos carrers. Les inicials del seu nom i l’any de l’obertura estan gravats a la pedra de l’arc d’accés al Yurbban Passage Hotel & Spa i al propi carreró. En definitiva, un espai singular obert a la ciutat de Barcelona després d’anys de decadència.