Fluidra potencia el departament d’innovació i consolida l’aposta pel talent i el teixit industrial de Catalunya. L’empresa líder en equipament per a piscines acaba de posar en marxa a Polinyà (Vallès Occidental) un nou centre d’R+D+I que donarà servei a tota la regió Emea, que integra els països on opera la companyia a Europa, Orient Mitjà i Àfrica.
Segons l’empresa presidida per Eloi Planes, aquest laboratori permetrà “centralitzar el coneixement” generat als diferents mercats i millorar l’eficiència. L’objectiu és poder desenvolupar productes innovadors i sostenibles per garantir l’èxit de la companyia en el futur. Globalment, el grup compta amb més de 200 enginyers que treballen en R+D i és titular d’unes 1.400 patents.
El centre d’R+D es va començar a construir l’últim trimestre del 2021. Ara s’ha inaugurat la primera fase, bàsicament oficines on ha centralitzat els diferents departaments d’enginyeria del grup, que té la seu corporativa a Sant Cugat del Vallès. El nou complex de Polinyà creixerà amb una segona fase que inclourà els nous laboratoris d’hidràulica, una àrea de prova de productes amb diverses piscines de diferents mides i també un laboratori centrat en l’Internet de les Piscines (IoP), una àrea de negoci que desenvolupa noves solucions digitals.
“El centre té com a objectiu centralitzar el coneixement per considerar la piscina com un conjunt i no com una suma de diferents equips, guanyant en eficiència i enfocament. Això permetrà a Fluidra unir els equips d’R+D, formant un equip multidisciplinari potent, consolidant i transferint-ne el coneixement”, assenyala l’empresa cotitzada catalana, que forma part del selectiu Ibex-35.
L’aposta per Polinyà, tanmateix, és molt més àmplia. A més del centre d’R+D+I per a Emea, Fluidra ha ubicat en aquestes instal·lacions tres departaments més d’àmbit global. D’una banda, s’ha instal·lat al complex la seu del programa Fluidra Lab, que promou la innovació dins de l’organització i coordina les activitats d’innovació oberta. Aquest departament ha gestionat fins ara 75 iniciatives, de les quals 12 estan en fase d’estudi, 6 en fase de desenvolupament i 14 s’han traslladat a la unitat de negoci corresponent i estan en fase de seguiment.
La segona unitat d’àmbit global radicada a Polinyà és Sustainable Product, un departament que té com a missió incorporar els principis de l’economia circular tant en els processos de disseny com de producció de Fluidra amb el repte de reduir l’impacte mediambiental del grup. Així, l’objectiu que s’ha fixat la multinacional és que el 2035 el 80% de les vendes procedeixin de productes classificats com a sostenibles.
Finalment, una altra de les noves àrees que s’inclouen en aquest centre és l’àrea de Water Management que té com a objectiu oferir les millors solucions per optimitzar l’ús de l’aigua i l’energia al sistema de la piscina, minimitzant l’impacte ambiental, però mantenint sempre la qualitat de l’aigua i l’ambient de la piscina òptim per proporcionar la millor experiència als usuaris.
Present a més de 45 països, Fluidra opera amb marques com Astralpool, Zodiac, Cepex i Polaris. El 2021, el grup va facturar 2.187 milions d’euros i va obtenir un benefici net de 252,4 milions. Compta amb més de 7.000 empleats i 35 centres de producció i divideix la seva activitat en diferents àrees de negoci com a piscines residencials, piscines comercials, tractament d’aigua, conducció de fluids, reg i usos industrials. L’empresa val actualment a borsa més de 3.700 milions. El passat mes de setembre Fluidra va créixer als Estats Units amb la compra de S. R. Smith, una companyia d’Oregon que factura cent milions d’euros i és un dels referents en mobiliari i accessoris per a piscines, com ara tobogans.