Josep Sánchez Llibre reivindica la figura de l'empresari i l'emprenedor, i destaca la necessitat del Dia de l'Empresa "per transmetre a la societat el valor social que fem des d'un punt de vista de generació de riquesa i de cohesió social"
Amb motiu del primer Dia de l’Empresa, Foment del Treball ha celebrat el seu 250è aniversari amb un acte especial, el qual ha inclòs el lliurament de les Medalles d’Honor i la quinzena edició dels premis Carles Ferrer Salat. Les Drassanes Reials de Barcelona han acollit aquesta cita que ha comptat amb la presència del president del Govern, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; entre altres autoritats polítiques i agents socials i empresarials de l’àmbit autonòmic i estatal.
La patronal catalana atorga aquestes distincions i guardons per reconèixer i distingir la tasca realitzada pel sector empresarial durant l’últim any o bé al llarg de la seva trajectòria. Aquest lliurament de premis anual també ret homenatge a Carles Ferrer Salat, empresari clau en el renaixement de Foment el 1977 amb l’arribada de la democràcia. Els premiats representen els valors empresarials i humans que encarnava Ferrer Salat segons Foment: el diàleg i l’obertura, la generositat, l’esforç, el lideratge tenaç i la capacitat d’innovació a favor del progrés de les empreses, de l’activitat econòmica i del benestar de la societat.
A l’acte de lliurament, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha reivindicat la figura de l’empresari i de l’emprenedor, i ha destacat la necessitat de celebrar una data com el Dia de l’Empresa: “De la mateixa manera que se celebra el Dia dels Treballadors, enteníem que també era bo transmetre a la societat el valor social que fem els empresaris des d’un punt de vista de generació de riquesa, de cohesió social”. El president de Foment ha fet una crida a la responsabilitat dels sindicats, els empresaris, els treballadors, els governs, les diferents administracions públiques i els representants polítics “per remar en la mateixa direcció” davant de la “tempesta econòmica que se’ns ve damunt i que vaticinen els organismes econòmics de tot el món”.
El primer a rebre el guardó ha estat Enrique Lacalle, president de l’Automobile Barcelona des de 2001, premiat per la seva trajectòria empresarial que abasta múltiples càrrecs directius en diferents empreses. Tot seguit, han recollit la medalla Víctor i Raimon Grífols, consellers delegats solidaris del grup farmacèutic català Grifols, els quals han estat considerats “empresaris de l’any” per haver enfortit la presència de la companyia a escala internacional, i haver convertit la innovació i la sostenibilitat en les seves grans apostes de futur.
Raimon Grífols ha volgut destacar “la bona línia d’actuació que ha tingut Foment amb les empreses” i ha agraït “l’esforç per contactar amb nosaltres i entendre allò que veritablement ens preocupa”. L’empresari ha aprofitat l’ocasió per dirigir-se directament a les autoritats catalanes presents en l’acte i ha demanat que “treballin perquè Catalunya torni a ser el motor industrial del sud d’Europa que va ser entre la dècada dels vuitanta i principis del segle XXI”.
Raimon Grífols, a les autoritats catalanes: “Treballin perquè Catalunya torni a ser el motor industrial del sud d’Europa”
La cerimònia també ha comptat amb les intervencions de Laura Borràs i Pere Aragonès. La presidenta del Parlament ha destacat “la reivindicació de Foment per a l’autogovern davant del centralisme espanyol” i li ha agraït a Sánchez Llibre que censurés públicament el nivell d’execució d’inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya.
D’altra banda, el president de la Generalitat ha tancat l’esdeveniment assenyalant que “l’economia catalana té futur si aposta per la innovació, la col·laboració entre administracions públiques i el teixit productiu, i els compromisos compartits. Sempre hem demostrat que, quan alineem la capacitat emprenedora del teixit econòmic català, quan alineem el talent i la voluntat transformadora de les administracions públiques catalanes, aquest país és absolutament imparable”.
Així mateix, set categories han constituït la quinzena edició dels premis Carles Ferrer Soler: l’empresa càrnia Noel ha estat reconeguda pel seu compromís social; Agromillora ha destacat per la seva innovació i ús de noves tecnologies; la immobiliària Colonial ha estat guardonada pel seu desenvolupament sostenible; l’empresa química Cromogenia Units ha despuntat per la seva internalització; Unilever ha estat distingida pel seu compromís amb la igualtat, i, finalment, la spin-off impulsada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) MiWendo Solutions i l’agència de mitjans Roldós Media han estat nomenades ex aequo Pimes de l’Any.
Aquest acte suposa una mostra d’agraïment a la contribució d’aquestes entitats i persones al progrés econòmic i social de Catalunya. A més a més, es tracta d’una reivindicació del paper que tenen les empreses a l’aportació del valor compartit per respondre a les demandes de corresponsabilitat global i competitivitat empresarial, un concepte estratègic de futur que integra aspectes com la gestió de talent, el consum responsable o la sostenibilitat.
En un context de recuperació econòmica, després de les conseqüències de la pandèmia, Foment considera necessari i oportú reconèixer l’esforç de les empreses i conscienciar a la societat sobre la importància de valorar els projectes empresarials beneficiosos per a l’economia, la societat i el medi ambient.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…