“Volem generar un ecosistema tecnològic que potenciï les startups i els emprenedors que estan arriscant en aquest àmbit”. El vicepresident de Factorial, Marcel Queralt, resumeix així els objectius del nou fons d’inversió Itnig Capital, que ha impulsat amb Bernat Farrero i Jordi Romero, dos dels tres fundadors de Factorial.
Els tres directius de la companyia de software per a empreses, que es va convertir en unicorn el 2022, han posat en marxa el fons de venture capital amb la previsió que inverteixi un total de 15 milions d’euros, que es destinaran a una quarantena de startups. La xifra dependrà de la inversió que es destini a cadascuna d’elles, amb tiquets que oscil·laran entre els 100.000 i els 250.000 euros per companyia.
El fons d’inversió posa el focus en la tecnologia, i especialment en startups de programari per a empreses, encara que no es tanca a altres projectes. “És indispensable que un dels fundadors tingui un perfil tècnic, i també que hi hagi un producte tecnològic”. No té per què disposar d’un mínim de clients ni trobar-se en una determinada fase de comercialització, però “ha d’haver aconseguit alguna cosa; busquem que ja hi hagi un producte que estigui funcionant, i que et digui el recorregut que pot tenir”, segons Queralt.
D’aquesta manera, el fons aspira a “ajudar des de Barcelona a emprenedors que tinguin molta ambició i que es vulguin menjar el món”. Fer-ho des de la capital catalana és un factor rellevant: “A nivell competitiu tenim un talent brutal a Barcelona i a nivell estatal, i no fa falta anar fora per a buscar talent o empreses tecnològiques”. De fet, els directius de Factorial que estan darrere del fons busquen startups com la mateixa Factorial: “Hem crescut des de Barcelona, però a nivell de clients i de capital hem anat a tot el món. Ara, busquem a fundadors amb l’ambició de tenir un impacte global, des d’aquí”.
El fons està focalitzat ara a reunir capital fins a aconseguir aquests 15 milions d’euros. “Estem captant capital, però alhora estem ja invertint”. I és que el fons de venture capital ha arrencat ja amb una desena de startups al seu portfolio. Entre elles, figuren Dealcar, que digitalitza concessionaris de cotxes de segona mà, amb 150.000 euros de préstec convertible. També s’inclouen entre les primeres inversions del fons Syra Coffee, amb 150.000 euros per un 1,3% de l’empresa de cafè d’especialitat, i Bejaofit, amb 150.000 euros pel 2,3% d’aquesta app d’entrenaments.
Davant l’anunci del llançament del fons fa un mes, aquest ecosistema tecnològic ha donat resposta ràpidament: més de 200 startups han contactat per a presentar sol·licitud dels seus projectes. “Estem molt actius des que es va anunciar el fons”, assegura Queralt, que garanteix que tant el fons com l’ecosistema tecnològic barceloní es troben ara “en un moment dolç, en el qual molts emprenedors volen arriscar”. En aquest context, el fons pretén estar atent a aquestes iniciatives per “generar oportunitats i poder ser els primers a confiar en un emprenedor”.
Per seleccionar a les startups, Itnig Capital no haurà d’emprendre cap procés de cerca: “Partim més del networking que d’anar a buscar-les, es produeix de manera orgànica”. I és que el fons ha començat a operar ja enclavat en el propi ecosistema, a través de Factorial però també de la labor d’Itnig, que treballa des de fa més d’una dècada per potenciar empreses del sector amb esdeveniments, espais de coworking i un pòdcast sobre emprenedors. Amb aquesta tasca, l’empresa “genera una comunitat que ara es revaloritzarà a nivell d’ecosistema” amb el fons.
“El fons no és més que una altra peça en el camí de la construcció d’aquest ecosistema i de la plataforma que representa Itnig per a ser altaveu d’emprenedors”, ha recalcat Queralt. D’aquesta manera, “tot està interconnectat amb la visió de generar ecosistema”. I aquest ecosistema s’articula sense un calendari tancat per al fons, perquè “no es pot forçar, i és que l’emprenedor apareix quan apareix, i has d’estar llest quan ho fa”.
Els directius de Factorial han impulsat en fons en un moment de creixement per a l’unicorn barceloní, que supera els 12.000 clients amb el seu programari per a empreses. “La intenció és continuar multiplicant el creixement”, ha destacat Queralt. L’empresa, que no comunica dades sobre facturació, pretén continuar creixent en els mercats en els quals ja opera, tant a Europa com als Estats Units, amb les seves eines per facilitar el dia a dia de petites i mitjanes empreses. “Moltes funcionen encara amb Excel, paper i boli, i hem d’automatitzar gestions per ser més competitius”, defensa Queralt.
“Les pimes han de guanyar competitivitat, tant a Barcelona en particular com a Europa en general”, ha destacat Queralt. Precisament volen avançar en aquesta direcció amb Factorial, i ara també amb el nou fons d’inversió, que ha arrencat amb un propòsit clar: construir des de Barcelona les empreses de l’Internet del futur.