El fons Plenium Partners compra el Col·legi Major Sant Jordi de la UB

Després d'un llarg procés, l'immoble s'ha subhastat per 24,56 milions a la societat instrumental Green Flake V

El fons madrileny Plenium Partners, a través de la societat instrumental Green Flake V, s’ha quedat amb el Col·legi Major Sant Jordi, fins ara propietat de la Universitat de Barcelona (UB), a través d’una licitació pública per subhasta. Amb un preu de sortida de 19 milions d’euros, l’immoble s’ha acabat subhastant per 24,56 milions a Green Flake V. A la subhasta s’han presentat dues empreses més, Fornells Servicios Empresariales i Merlin Properties. També hi ha participat una tercera companyia que finalment s’ha retirat, Axpil Proyectos.

Plenium Partners aposta amb aquesta operació pel món de les residències universitàries, un sector en plena expansió que està captant l’atenció de múltiples inversors. Segons Savills Aguirre Newman, aquest tipus d’immoble va aconseguir absorbir al voltant de 8.400 milions d’euros a Europa durant el 2021, xifra que s’espera que creixi aquest 2022 i s’iguali amb el rècord de 2019, quan es van mobilitzar 9.500 milions d’euros.

Fins ara, el fons liderat pels exbanquers Iñigo Gortázar i Juan Ignacio Martí Junco s’ha enfocat en les energies renovables. Algunes de les últimes operacions que ha protagonitzat han estat la compra del negoci de renovables de FCC, FM Renovables, o l’adquisició d’una central termoelèctrica a la Comunitat Valenciana.

Green Flake V és una empresa recentment creada. Des del març del 2021, té com a accionista únic a Plenium Partners. La companyia va canviar el seu objecte social el passat mes de gener, passant-se a dedicar a la construcció, gestió i explotació de residències d’estudiants.

Un llarg procés de venda

Amb la venda d’aquest divendres, la UB deixarà d’estar vinculada al col·legi major el proper mes d’agost. Des que es va donar a conèixer la intenció de la universitat de subhastar-lo, va haver-hi residents que es van mostrar preocupats, amb la por que l’entrada d’un operador privat provoqués que els preus pugessin i deixessin de ser assequibles per a les famílies.

Desfer-se de l’immoble ha estat un procés llarg per a la UB. L’any 2018, la universitat va aprovar l’informe necessari per justificar la venda. En ell, la universitat va al·legar que havia detectat que entre un 30% i un 40% dels estudiants que s’havien allotjat al Col·legi Major Sant Jordi en els darrers anys no estaven cursant graus amb ella. Així mateix, va assenyalar que tenia capacitat per cobrir la demanda de places d’allotjament per als seus estudiants amb els altres col·legis majors i residències universitàries, tant els propis com els vinculats per conveni. També va exposar la necessitat d’obtenir liquiditat. 

Un cop presentat l’informe, la Generalitat va defensar que calia modificar el Pla especial urbanístic, amb l’objectiu d’habilitar l’equipament per ser de titularitat privada. El juliol de 2020, la UB i l’Ajuntament de Barcelona van subscriure el conveni urbanístic que havia de permetre la modificació, que es va aprovar mesos després al ple municipal. Aquest conveni va establir un preu màxim per al 25% de les places, calculat a partir d’una reducció del 35% del preu mitjà de les places a la ciutat. A mitjans del 2021, la Generalitat va ratificar la subhasta de l’immoble, operació que ha culminat aquest divendres.

Capacitat per a 234 estudiants

Situat al districte de Sarrià-Sant Gervasi, el Col·legi Major Sant Jordi té una superfície total construïda de 8.110 metres quadrats, repartida en dos edificis, amb dos soterranis, on s’ubiquen els serveis comuns, com la biblioteca, el gimnàs, la sala d’estudis, la sala d’actes, la cuina i el menjador, i nou plantes, on majoritàriament hi ha les habitacions. Concretament, disposa de 128 habitacions, individuals i dobles, amb una capacitat per a 234 estudiants. També compta amb un poliesportiu i un aparcament.

El col·legi es va fundar l’any 1953 al carrer del Mestre Nicolau. L’any 2006, la UB va traslladar l’equipament a un nou edifici, a 700 metres de la ubicació original, al carrer Can Ràbia. La construcció va tenir un cost de 8,5 milions d’euros i va servir per disposar d’unes instal·lacions més grans i més adequades a les noves necessitats dels estudiants.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Les empreses catalanes capten 1.540 milions dels fons Next Generation des de 2021

Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…

21 de novembre de 2024
  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024