El que va començar sent un taller de selecció de roba usada s’ha convertit en el grup d’empreses socials líder a nivell estatal en ocupació dirigida a persones en situació de vulnerabilitat. Fundada el 1992, la Fundació Formació i Treball ha atès al llarg dels seus 30 anys d’història a 46.843 persones mitjançant projectes d’inserció laboral, amb una mitjana de 4.000 persones ateses anualment durant l’última dècada.
Amb un equip de més de 700 persones, l’entitat ha donat suport al seu creixement a força de diversificar la seva activitat, i sempre amb la voluntat de generar recursos per al seu autofinançament. “Som una fundació d’ànima social, amb esperit empresarial”, defensa el seu president, Jordi Alberich.
Conversant amb The New Barcelona Post, el també empresari ha destacat que l’entitat sempre ha treballat per a autofinançar-se, sovint “convertint els residus en negoci”. L’entitat va començar recollint roba vella i mobles per arreglar-los i vendre’ls o bé per reciclar-los, i ha anat expandint les seves àrees d’activitat en múltiples direccions, que abasten des del sector de la restauració fins a bugaderies. Per variades que siguin, totes elles tenen un element en comú: “Són activitats en les quals és factible incorporar persones en el mercat laboral”.
La fundació té com a premissa que “l’única manera d’aconseguir un projecte de vida propi i sustentat per un mateix és a través del treball”
“On hi ha una escletxa que no requereix una preparació complexa, allà estarà la fundació per proporcionar ocupació a persones vulnerables”, ha proclamat Alberich. En aquest sentit, els professionals de l’entitat tenen “la intuïció i l’encert” de trobar noves línies d’activitat que encaixin a la fundació, en les quals els usuaris aconsegueixen ocupació i adquireixen coneixements per exercir les seves funcions però també en pautes i hàbits vinculats a l’àmbit laboral.
Aquesta intuïció en pro de la diversificació de la seva activitat ha portat a la fundació a créixer fins a superar els 35 milions d’euros de facturació i a disposar d’instal·lacions com una nau de tractament tèxtil de 30.000 metres quadrats a Sabadell. La planta representa una aposta estratègica de la fundació davant el canvi de model en el sector tèxtil arran de canvis reguladors a nivell europeu, i crearà 250 llocs de treball per a persones vulnerables en itineraris d’inserció a través de l’entitat, codirigida per Marina Arnau i per Xavier Puig.
No oblidar la “cuneta” en moments d’eufòria
L’origen de la fundació es remunta als “moments d’eufòria” que va viure Barcelona el 1992, no només amb les Olimpíades, sinó també per la situació a Europa després de la caiguda del mur de Berlín. En aquesta situació, Càritas i les famílies Borrell i Ribas “van veure amb encert que la riquesa que s’estava generant no estava arribant a tothom i que molta gent es podia quedar a la cuneta”. Amb aquesta reflexió, es van conjugar per combatre aquesta realitat amb una premissa: “L’única manera d’aconseguir un projecte de vida propi i sustentat per un mateix és a través del treball”.
L’entitat va començar a caminar amb aquesta visió de base, i amb els seus impulsors Manuel Ribas i Antoni Borrell al capdavant. En aquestes tres dècades, ha ampliat gradualment el seu ventall d’activitat i l’ha anat estenent i diversificant, impulsant més de 25 activitats econòmiques organitzades en tres divisions: la tèxtil, l’alimentària i la de serveis. La tèxtil ha anat evolucionant i creixent fins a convertir l’entitat en el primer operador de residu tèxtil en l’Estat, a través de més de 1.700 contenidors i més d’una trentena de punts de venda de roba de segona mà a Catalunya, que el 2023 van generar 423 llocs de treball per a persones vulnerables.
Va ser el 2012 quan la fundació es va llançar a la divisió alimentària: va començar per una escola i compta ara amb set restaurants i serveis de càterings, que comparteixen la voluntat de maximitzar la recuperació i reaprofitament alimentaris. La línia de serveis també ha experimentat un creixement exponencial i s’ha anat ampliant fins a oferir des de serveis de neteja i reformes fins a projectes com una bugaderia industrial, una planta per al tractament de compostatge i neteges forestals. La previsió de l’entitat passa a més per continuar creixent, especialment en activitats d’àmbit ecològic i sostenible, com el servei de muntatge i manteniment de plaques solars que ha llançat recentment.
Tot això en un context de creixent demanda de serveis vinculats a la seva actual activitat, com la recuperació de roba per convertir-la de nou en matèria primera. “S’està obrint un món enorme en la recuperació tèxtil, i nosaltres tenim una posició de lideratge en aquest sector, la qual cosa ens permetrà incorporar a moltes persones al mercat laboral”, augura Alberich.
D’aquesta manera, l’entitat preveu continuar creixent com a instrument efectiu en la inserció de persones en l’àmbit laboral. Però aspira a anar més enllà, segons revela Alberich. I és que l’entitat aspira a “participar en la batalla de les idees” i a jugar un rol actiu defensant un model que hibridi el capitalisme amb la voluntat que “no es quedi ningú al marge”, segons el seu president: “La nostra obsessió és demostrar que, amb ànima social, es pot competir i ser tan competitius com el que més”.