Des de fa temps, el sector tecnològic de Barcelona està llançant un missatge d’alerta: fan falta professionals per cobrir totes les vacants que estan generant les empreses. Les xifres són demolidores. Entre els anys 2017 i 2019, la demanda de talent digital s’ha incrementat un 80% a la capital catalana, mentre que l’oferta només ha crescut un 23%. A més, es calcula que la ciutat podria absorbir fins a 10.000 nous llocs de treball TIC cada any. Són dades de Barcelona Digital Talent, una iniciativa impulsada per la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) per combatre aquesta bretxa digital. I, tot això, sense tenir en compte que aquest sector ha estat dels menys perjudicats per la pandèmia i, de fet, ha continuat creixent.
Davant d’aquest panorama, s’estan posant en marxa diversos programes per posar-hi remei, com la creació d’un campus de programació impulsat per la Fundación Telefónica, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, amb capacitat per formar uns 600 estudiants, o l’augment de la formació tecnològica que ofereix la IT Academy, l’escola de programació web gratuïta de Barcelona Activa, que vol capacitar més de 3.000 persones en els propers cinc anys. Per participar en programes com aquests, no cal tenir experiència prèvia ni formació.
Però Barcelona Digital Talent ha volgut anar més enllà. En col·laboració amb la Generalitat, aquesta iniciativa de la MWCapital ha dissenyat uns cursos que s’adreçaran a un perfil que no acostuma a rebre aquest tipus de formació des dels serveis públics d’ocupació: els professionals amb estudis superiors que es troben a l’atur. Una aproximació així és pionera a nivell estatal i arriba després que l’administració catalana s’adonés que persones que participaven en els cursos que oferien al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ja tenia formació universitària i el currículum no s’adaptava correctament a les seves necessitats.
Aquesta formació serà gratuïta i s’orientarà majoritàriament a requalificar alumnes a l’atur que volen canviar de professió, però també a millorar les competències d’aquells que es troben en actiu. Les competències que s’adquiriran seran les necessàries per començar a treballar com a desenvolupador de software o aplicacions mòbils i expert en big data, el núvol o processos de gestió de relacions amb els clients (CRM). La tria d’aquestes professions s’ha fet després que Barcelona Digital Talent analitzés el mercat i detectés quines eren les més demandades pel sector, però també en les que més escassetat de perfils hi havia, explica el director del programa de Talent Digital de la MWCapital, Jordi Arrufí.
S’impartiran un total de 18 cursos de 300 hores a partir del mes de setembre a universitats i acadèmies de programació encara per determinar. S’espera que aquesta formació arribi a més de 500 persones. Així mateix, una altra bretxa que es vol superar amb aquesta iniciativa és la de gènere i es promourà que el 40% dels alumnes siguin dones. El cost del programa serà d’1,75 milions d’euros, aportats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Per garantir que s’apunten el màxim de persones, la MWCapital crearà una Oficina d’Atenció al Futur Talent Digital per captar alumnes, amb un pressupost de 135.000 euros. L’oficina també s’encarregarà de facilitar que els estudiants troben feina un cop acabin la formació, organitzant speed datings amb empreses i una borsa de treball.
Segons l’èxit d’aquest programa, la directora general del SOC, Ariadna Rectoret, assenyala que preveuen estendre aquesta prova pilot amb més cursos sobre capacitació digital. Fins al 2023, la Generalitat també dissenyarà noves formacions per a aturats amb titulació universitària sobre sectors com l’economia verda, l’atenció a les persones i l’automoció.
[separator type=”thin”]
L’impacte d’esdeveniments com el Mobile
La MWCapital i Barcelona Digital Talent són el resultat de la voluntat d’assegurar que esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC) tenen un impacte a la ciutat que els acull més enllà dels quatre dies que dura el saló. A banda del creixement que ha registrat el sector tecnològic des que Barcelona és la capital del mòbil i les necessitats de perfils que ha generat, un altre llegat del MWC és la Mobile Week.
Aquesta iniciativa vol apropar allò que veuen els congressistes al Mobile a tota la ciutadania. Originalment, va arrencar a la capital catalana, però, en la seva tercera edició, ja arribarà a 18 municipis. Badalona, Manresa, Figueres o La Seu d’Urgell seran algunes de les noves incorporacions.
La Mobile Week vol apropar allò que veuen els congressistes al Mobile a tota la ciutadania, amb tallers i conferències que debaten sobre la tecnologia i el seu impacte quotidià
Durant dues setmanes, del 21 al 27 de juny i del 5 a l’11 de juliol, la MWCapital organitzarà diferents activitats gratuïtes arreu de Catalunya per fer la tecnologia més accessible, amb tallers, conferències i taules rodones que combinaran el format presencial amb l’híbrid. Els temes que es tractaran en aquesta Mobile Week seran la protecció de la privacitat i les dades a Internet, les habilitats professionals digitals que demana el mercat i el paper de la tecnologia durant les crisis, clarament marcats pel context actual i les preocupacions que s’han generat després d’un any de pandèmia. Una novetat d’aquesta edició serà la celebració del Family Day a diversos municipis, jornada que permet als més petits aprendre sobre la tecnologia jugant i passant-s’ho bé.
Entre les activitats programades, destaca la formació per als cirurgians del futur amb realitat augmentada que es farà a Badalona; el Patufet 4.0 de Manresa amb un protagonista robot creat amb peces de Lego; el simulador de condicions climàtiques de Rupit que ensenyarà com preparar-se per als canvis climàtics que vindran, i la possibilitat de provar drons a Mollerussa i de construir i programar robots a La Seu d’Urgell.