Gastronomia

Un forner i un pastisser de Barcelona guanyen el concurs al Millor Panettone 2022

Daniel Jordà, de Panes Creativos, i Eric Ortuño, de L'Atelier, s’han imposat als prop de 100 participants del certamen organitzat per l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona

El Gastronomic Forum Barcelona ha sigut un any més el marc escollit per la celebració del VII Concurs Millor Panettone Artesà de l’estat 2022, que organitza l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. En el certamen han participat gairebé cent participants i els dos guanyadors en aquesta ocasió han sigut un forner i un pastisser que tenen els seus obradors a Barcelona. Es tracta de Daniel Jordà, que ha guanyat el premi de millor panettone clàssic (amb fruites) i d’Eric Ortuño, que s’ha imposat en la categoria de recent creació al millor panettone de xocolata.

Llicenciat en Belles arts i tercera generació de forners, Daniel Jordà és el propietari de Panes Creativos, una fleca de Nou Barris que es defineix com un laboratori d’idees on es creen tota mena de pans especials, molts d’ells destinats a abastir als millors restaurants de la ciutat. Per la seva part, Eric Ortuño és xef pastisser i soci fundador de l’escola i pastisseria L’Atelier Barcelona, amb botiga al carrer Viladomat, a l’Eixample. Va començar la seva carrera l’any 1986 amb el xef Jean François Arnaud com a mestre. De 1993 a 1997 va ser segon pastisser d’ Yves Thuries, un dels pastissers més reconeguts de França. Ja a Barcelona, va ser xef pastisser i cap d’estudis de l’escola d’hostaleria Hofmann des de 2000 fins a 2018.

Entre els membres del jurat del concurs figuren destacats professionals del sector com Iban Yarza, Ramon Bosser, Pepe Isla, Ramon Morató, Begoña San Pedro i Xavier Barriga. D’origen italià, el panettone ha experimentat un autèntic boom en els últims deu anys al mercat espanyol, fins a convertir-se en un protagonista habitual de les sobretaules de Nadal.

Com passa habitualment, aquesta popularització ha vulgaritzat en bona part el producte, avui disponible a tots els supermercats. El premi de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona vol incidir, precisament, en distingir els panettones que es venen a les grans superfícies dels productes prèmium elaborats per forners i pastissers, fruit de produccions molt reduïdes, ingredients de la màxima qualitat i fets amb massa mare natural. Es tracta d’un dolç d’una elevadíssima complexitat tècnica i que requereix moltes hores de producció; en conseqüència són molt pocs els pastissers que opten per elaborar-lo directament, tot i que la tendència va l’alça, tal com es pot acreditar amb l’elevada participació registrada en el concurs.

En les passades edicions han estat premiats Dolç par Yan Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (Torredembarra i Tarragona) (2021), Xocosave (2020), Cloudstreet (2019), Ochiai (2018), Oriol Balaguer (2017) i Dolç Par Yann Duytshche (2016).

El panettone ha viscut un autèntic boom en els últims anys i ja és un protagonista més de Nadal.
Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

Les fotografies de Cristina García Rodero inauguraran la galeria d’art Seltz

El centre expositiu d'art contemporani, que compta amb 400 metres quadrats per a exposicions, obrirà…

9 d'abril de 2025
  • Lletres

Barcelona celebrarà un Sant Jordi més ample i segur

La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

L’aigua tornarà a brollar de les fonts de Barcelona en els pròxims mesos

La Font Màgica de Montjuïc es reactivarà després d'estiu, amb l'objectiu que estigui llesta per…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

“La investigació que es fa al Sincrotró Alba ens situa entre els millors del món”

Llicenciada i doctora en Física, Caterina Biscari dirigeix el Sincrotró Alba des de l’any 2012,…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

El taller per als trens d’FGC que aniran a l’aeroport comença a aixecar-se a Alstom

L'àrea annexa a la factoria de Santa Perpètua de Moguda comptarà amb una superfície de…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

El BSC es connecta amb la innovació empresarial

En un entorn global cada vegada més competitiu i canviant, la innovació s'ha convertit en…

9 d'abril de 2025