Gastronomia

Un forner i un pastisser de Barcelona guanyen el concurs al Millor Panettone 2022

Daniel Jordà, de Panes Creativos, i Eric Ortuño, de L'Atelier, s’han imposat als prop de 100 participants del certamen organitzat per l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona

El Gastronomic Forum Barcelona ha sigut un any més el marc escollit per la celebració del VII Concurs Millor Panettone Artesà de l’estat 2022, que organitza l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. En el certamen han participat gairebé cent participants i els dos guanyadors en aquesta ocasió han sigut un forner i un pastisser que tenen els seus obradors a Barcelona. Es tracta de Daniel Jordà, que ha guanyat el premi de millor panettone clàssic (amb fruites) i d’Eric Ortuño, que s’ha imposat en la categoria de recent creació al millor panettone de xocolata.

Llicenciat en Belles arts i tercera generació de forners, Daniel Jordà és el propietari de Panes Creativos, una fleca de Nou Barris que es defineix com un laboratori d’idees on es creen tota mena de pans especials, molts d’ells destinats a abastir als millors restaurants de la ciutat. Per la seva part, Eric Ortuño és xef pastisser i soci fundador de l’escola i pastisseria L’Atelier Barcelona, amb botiga al carrer Viladomat, a l’Eixample. Va començar la seva carrera l’any 1986 amb el xef Jean François Arnaud com a mestre. De 1993 a 1997 va ser segon pastisser d’ Yves Thuries, un dels pastissers més reconeguts de França. Ja a Barcelona, va ser xef pastisser i cap d’estudis de l’escola d’hostaleria Hofmann des de 2000 fins a 2018.

Entre els membres del jurat del concurs figuren destacats professionals del sector com Iban Yarza, Ramon Bosser, Pepe Isla, Ramon Morató, Begoña San Pedro i Xavier Barriga. D’origen italià, el panettone ha experimentat un autèntic boom en els últims deu anys al mercat espanyol, fins a convertir-se en un protagonista habitual de les sobretaules de Nadal.

Com passa habitualment, aquesta popularització ha vulgaritzat en bona part el producte, avui disponible a tots els supermercats. El premi de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona vol incidir, precisament, en distingir els panettones que es venen a les grans superfícies dels productes prèmium elaborats per forners i pastissers, fruit de produccions molt reduïdes, ingredients de la màxima qualitat i fets amb massa mare natural. Es tracta d’un dolç d’una elevadíssima complexitat tècnica i que requereix moltes hores de producció; en conseqüència són molt pocs els pastissers que opten per elaborar-lo directament, tot i que la tendència va l’alça, tal com es pot acreditar amb l’elevada participació registrada en el concurs.

En les passades edicions han estat premiats Dolç par Yan Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (Torredembarra i Tarragona) (2021), Xocosave (2020), Cloudstreet (2019), Ochiai (2018), Oriol Balaguer (2017) i Dolç Par Yann Duytshche (2016).

El panettone ha viscut un autèntic boom en els últims anys i ja és un protagonista més de Nadal.
Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Esteve Pi: El sentit melòdic de la vida

“Sempre he tingut música sonant al meu cap. Per insistència, la meva mare em va…

5 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

Les regatistes del Sail Team BCN debuten a la Copa de l’Amèrica com a pioneres de la nàutica

La primera edició de la categoria femenina es disputa al mar barceloní amb el Sail…

5 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

Els britànics pugnaran amb Nova Zelanda per la Copa de l’Amèrica

L’Ineos Britannia s'imposa sobre l'equip italià després d'onze regates i guanya per primera vegada la…

4 d'octubre de 2024
  • Música

Palau 100, de nou l’excel·lència

El curs comença amb un concert que preludia una temporada memorable

4 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

La ‘Carmela’ de Plensa es queda

El rostre davant del Palau de la Música renova la seva relació amb la ciutat…

4 d'octubre de 2024
  • Música

Rússia, per començar

El Palau de la Música estrena temporada amb un esclatant repàs a dos clàssics de…

4 d'octubre de 2024