Fractus, Schneider, Mecalux i Cetaqua s’alien amb la UPC

Un total de 5.000 alumnes participen en el programa Connèxia per millorar la relació empresa-universitat

Un any després d’iniciar el programa Connèxia, promogut per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) per crear sinergies entre universitat i empreses, el projecte compta amb quatre grans companyies com a sòcies —Fractus, Schneider Electric, Mecalux i Cetaqua—. Durant aquests primers mesos, 5.000 estudiants han participat en activitats vinculades al programa, una iniciativa que ha generat un impacte econòmic de 350.000 euros per aquest centre acadèmic. La facultat preveu ampliar la xarxa d’empreses participants aquest 2025 en sectors com la tecnologia quàntica o les energies renovables.

La iniciativa, nascuda a finals de 2023, volia replantejar el model de relació entre universitat i empreses per enfortir la col·laboració amb el teixit empresarial i el món acadèmic i garantir una major transferència tecnològica. A través del programa, estudiants de la universitat detecten i treballen en els problemes i necessitats reals d’alguna de les empreses col·laboradores per desenvolupar solucions i projectes innovadors. “El programa ens ajuda a donar sortida al talent i la innovació que generem i, alhora, ajudem a potenciar el creixement de les empreses sòcies“, valora el rector de la universitat, Daniel Crespo. La UPC és el primer centre d’Espanya en aplicar aquest model de transferència tecnològica, a partir de l’experiència d’altres centres internacionals com l’Institut Politècnic de Lisboa.

El programa Connèxia ofereix acompanyament personalitzat i posa a l’abast de les empreses col·laboradores els laboratoris i serveis tècnics de la universitat. Així, la iniciativa dona a les companyies sòcies accés directe i preferent a la cartera de tecnologies comercialitzables i a les empreses de base tecnològica sorgides o encara en incubació als espais de la facultat.

A través d’assignatures com Projectes Avançats d’Enginyeria (PAE), els estudiants treballen en equip projectes innovadors per donar solució a problemàtiques reals que els han plantejat les empreses sòcies. Durant aquest primer any d’activitat, l’alumnat ha creat, per exemple, un test de visió dissenyat per fer-lo en centres escolars, per a la companyia de telecomunicacions Fractus, o un programa predictiu de creació de portafolis de subministrament energètic que ajudi les companyies a assolir els seus objectius de sostenibilitat i gestió energètica, per a l’energètica Schneider Electric. Un altre dels resultats del programa és la creació de Fractus-UPC, un centre que fomenta les soluciones tecnològiques disruptives, on l’alumnat està treballant, entre d’altres projectes, en aplicar tecnologies de machine learning per ajudar a Open Arms a reduir el consum del combustible durant les seves navegacions.

 

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Música

L’Orquestra Sònica proposa una fusió d’instruments clàssics amb música moderna

L'objectiu de la formació és oferir una programació estable, amb una vintena de concerts anuals,…

18 d'abril de 2025
  • Opinió

Elogi de la mona

Havia odiat la mona de Pasqua durant molt de temps, però ara la necessito amb…

18 d'abril de 2025
  • Social Stories

Banc Sabadell acumula més de 430.000 euros donats amb la iniciativa ‘Aces Solidaris’

Des del 2008, gairebé 60 fundacions i ONG s'han beneficiat d'aquesta acció, que transfoma en…

18 d'abril de 2025
  • Professionals

Les 102 primaveres d’Esther Vilar

Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…

17 d'abril de 2025
  • Opinió

Més enllà del treball, un espai per viure

El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure…

17 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Tarda al Godó

Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…

17 d'abril de 2025