La companyia líder del sector del cava ampliarà el seu celler per incrementar en 35 milions d'ampolles la capacitat de producció a Sant Sadurní d'Anoia. L'empresa, que celebra el 80è aniversari de Carta Nevada, estrena aquesta setmana el seu esperat anunci nadalenc que, per primera vegada, a més de cava promociona els seus vins tranquils.
Màxima expectació al departament d’expedicions de Freixenet, on els empleats aquests dies recompten pràcticament una a una cada ampolla que surt del celler. A un mes exacte de tancar el 2021, l’empresa líder del sector del cava està a punt de batre un rècord històric: vendre 100 milions d’ampolles amb la marca Freixenet en un sol any. El 2020, que malgrat la pandèmia va ser un bon any, el grup es va quedar a les portes d’assolir aquesta xifra, en comptabilitzar 99,3 milions d’ampolles, un 5,1% més. Onze mesos després, es preveu que els 100 milions d’ampolles es comptabilitzin al llarg d’aquest Pont de la Puríssima, de manera que es tancarà l’any amb un volum de prop de 106 milions d’unitats comercialitzades.
“Aquest Nadal serà molt especial, perquè arribarem al número màgic de 100 milions amb la marca Freixenet i, a més, celebrem el 80è aniversari del cava Carta Nevada“, ha explicat aquest dimecres amb orgull Pedro Ferrer, conseller delegat del grup i membre de la tercera generació de la família fundadora, propietària del 50% del capital. L’altra meitat pertany a l’alemanya Henkell, que va entrar a l’empresa el 2018. “L’aliança entre Henkell i Freixenet ha estat extraordinàriament positiva, és molt fructífera. Crec que han estat els millors tres anys de Freixenet en les últimes dues dècades”, ha emfatitzat Ferrer.
Cal tenir en compte que els 100 milions d’ampolles amb la marca Freixenet no són només de cava, sinó que es tracta d’una xifra que s’ha aconseguit gràcies a la forta aposta que ha realitzat el grup pel prosecco —-el vi escumós italià de més èxit internacional— i pel fet de començar també a elaborar vins tranquils amb la marca Freixenet. Així, el 55% d’aquest volum de vendes (55 milions d’ampolles) corresponen a la DO Cava, 30 milions a vins tranquils de diferents orígens i 15 milions a Freixenet Prosecco, que triomfa especialment al Regne Unit. En cava, Freixenet controla una quota de mercat del 20% a Espanya, és a dir, comercialitza una de cada cinc ampolles venudes; el 30% durant la campanya de Nadal.
Fa uns 20 anys, en mercats molt importants com Alemanya, Freixenet va començar a vendre vins tranquils amb la seva marca, o amb submarques com Mia i Mederaño. Tot i això, a Espanya la companyia mai no s’havia atrevit a fer aquest pas i identificava la marca Freixenet només amb el cava. La primavera passada, però, aquesta estratègia va canviar i l’empresa va treure al mercat espanyol un vi blanc i un vi rosat que han estat un èxit de vendes, en esgotar-se ràpidament les 150.000 ampolles disponibles. Així, la idea ara és intensificar l’aposta internacional per la Col·lecció de Vins Freixenet i bona prova d’això és que en l’esperat anunci nadalenc de la marca, que s’estrena aquest dimecres a les xarxes socials i dijous 2 de desembre a la televisió, ja no només apareixen ampolles de Carta Nevada, sinó també de vins tranquils. És una novetat molt significativa, que marca un abans i un després, i que deixa definitivament enrere els icònics espots protagonitzats per famosos i per les bombolles Freixenet. L’spot, creat per l’agència Lovebite amb el lema La vida és com la celebres, s’emetrà als principals mercats internacionals de Henkel Freixenet. S’ha rodat a la Costa Brava i a Barcelona.
Per exemplificar el seu bon moment, Freixenet ha anunciat la posada en marxa d’una inversió de 30 milions d’euros per ampliar en 35 milions d’ampolles la capacitat de producció del celler de Sant Sadurní d’Anoia, a l’Alt Penedès. A més, es posarà en marxa una nova línia per fer el procés de desgorjament del cava, amb capacitat per processar 15.000 ampolles hora. Segons Pedro Ferrer, l’objectiu és que les obres comencin el 2022 i que puguin inaugurar-se el 2014. “Serà la inversió més important efectuada per Freixenet en els darrers 20 anys; és una molt bona notícia per al Penedès”, ha destacat el conseller delegat, que lidera l’empresa amb Andreas Brokemper, conseller delegat del grup Henkell Freixenet.
L’ampliació permetrà fer front a l’increment de les vendes, que aquest any creixeran un 10% en nombre d’ampolles, i també contribuirà a millorar l’eficiència del grup que actualment, per manca d’espai, utilitza magatzems externs amb capacitat per a 17 milions d’ampolles. “Aquest volum el centralitzarem a la nostra seu de Sant Sadurní, cosa que reduirà els costos logístics, l’impacte ambiental i millorarà l’eficiència”, ha explicat Ferrer. No es preveu que la inversió es tradueixi en un increment significatiu de la plantilla de l’àrea productiva de l’empresa, que sí que creix en altres departaments com el de màrqueting i la comunicació digital.
Segons Brokemper, Henkell Freixenet és un grup líder mundial en vins escumosos —cava i prosseco—, amb una forta internacionalització —-les vendes a l’exterior són del 80%— i que s’ha mostrat molt resilient durant la pandèmia. “Els onze primers mesos de l’any han sigut realment bons; som optimistes amb els resultats d’aquest any, però desembre és un mes molt important per nosaltres i estem a l’expectativa”, ha assenyalat l’executiu alemany. L’any 2020, Henkell Freixenet va facturar 1.195 milions d’euros, un 7,4% menys que el 2019.
El grup acaba de veure’s involucrat en la reorganització societària del hòlding familiar alemany Oetker, que era propietat de vuit germans que ara han dividit el seu conglomerat d’empreses en dos grups diferenciats. Així, els tres germans petits de la família Oetker s’han quedat amb la propietat de Henkell Freixenet (on la família catalana Ferrer té el 50%), que ara passa a ser “la joia de la corona” —segons Pedro Ferrer— d’un nou hòlding anomenat Geschwister Oetker Group que també aglutina altres cellers europeus, una empresa química (Budenheim), un fabricant d’ingredients per pastisseria (The Martin Braun-Gruppe), una cadena hotelera (Oetker Collection) i una rellevant col·lecció d’art. Tots aquests negocis facturen conjuntament més de 2.000 milions d’euros i donen feina a 8.000 persones. En paral·lel, els cinc germans Oetker de més edat s’han quedat l’altra part del conglomerat, Dr. August Oetker, que inclou negocis com les famoses pizzes Dr. Oetker i una participació del 25% al grup cerveser català Damm.
Nou president
A conseqüència d’aquests canvis, hi ha hagut un relleu en la presidència de Henkell Freixenet, que ara ocupa Alfred Oetker, conseller delegat de Geschwister Oetker Group juntament amb Ferdinand Oetker, que també ha entrat al consell de Henkell Freixenet. Ha deixat la presidència Albert Christmann, al capdavant de l’altre grup fruit de l’escisió. Completen el consell d’administració de l’empresa Andreas Brokemper i els germans Pedro i Josep Maria Ferrer.
Per altra banda, Freixenet ha aconseguit donat un nou impuls internacional a la seva marca gràcies a l’últim videoclip de David Guetta, amb el tema Family, on surt diverses vegades una ampolla de Cordon Negro i gent ballant i brindant amb cava.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…