Fujitsu fa anys que està impulsant un pla de creixement per reforçar la seva àrea de ciberseguretat a Espanya. Emmarcada en aquesta estratègia, la multinacional nipona ha decidit situar a Barcelona un centre de ciberseguretat especialitzat en serveis sanitaris. Al principi, tindrà el focus posat a treballar amb centres sanitaris, públics i privats, de tot Espanya.
El Centre d’Excel·lència de Serveis de Ciberseguretat Sanitaris ha començat a caminar amb el nomenament del seu coordinador, Enric Llaudet, qui haurà de configurar l’equip i anar definint la cartera de clients. Llaudet, amb formació en Informàtica i professor de la UB i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, se centrarà a identificar la demanda específica del sector, establir els mecanismes específics de seguretat i definir noves solucions per a la gestió dels riscos sanitaris.
Inicialment, l’estructura es crearà a partir de treballadors de Fujitsu, amb la intenció d’incorporar nous perfils tecnològics, prioritzant a aquells que tinguin relació amb el sector salut. L’objectiu és consolidar un equip de fins a 15 empleats entre aquest 2023 i l’any que ve. L’empresa no concreta la inversió que suposarà posar-lo en marxa.
El nou centre s’ha instal·lat a les oficines de l’empresa a Cornellà de Llobregat, al parc empresarial City Park, però no es descarta tenir un emplaçament propi en un futur. Des d’aquí, es complementarà el Centre de Ciberseguretat (SOC per les sigles en anglès) que Fujitsu té a Sevilla. A la capital andalusa, es monotoriza el primer nivell de la seguretat IT dels clients de la companyia. Per als centres sanitaris, quan es detecti una incidència en el primer nivell, es passarà a oferir una atenció personalitzada des de les oficines de Cornellà —segon nivell de seguretat—, tenint en compte que els seus dispositius tenen unes necessitats de seguretat diferents de la resta. A banda dels centres de Sevilla i Barcelona, la multinacional també té equips especialitzats en ciberseguretat a Madrid, on té la seu central, i València.
Es tracta del primer centre d’aquestes característiques que l’empresa tecnològica ha creat a nivell mundial, explica Llaudet. En general, quan a centres de Fujitsu com el SOC andalús es detecten incidències, es passa a un segon nivell de seguretat especialitzat en IT, però no en un sector en concret com aquí. S’ha decidit fer aquest pas d’especialització per l’extensa implantació de la multinacional en els centres sanitaris a nivell espanyol, a més d’haver vist que era un sector que necessitava una atenció més personalitzada.
A més de revisar la seguretat dels hospitals i clíniques d’Espanya, el Centre d’Excel·lència de Serveis de Ciberseguretat Sanitaris vol treballar amb startups i universitats per facilitar la transferència tecnològica. Llaudet assenyala que potenciaran les relacions que ja tenen amb els sectors sanitari i educatiu, no només per incorporar nous productes i serveis, sinó també per revisar el seu portfolio i millorar-lo.