L’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec) escalfa motors per a una nova gala d’entrega del Premi Jove Empresari de l’any. Els finalistes de l’edició d’enguany són Eva i Maria Martin, de Tindeo; Carlos Duran, d’Hoy-voy, i Oscar Pierre, de Glovo. El guardó arriba a la seva 29a edició consolidat com “un dels més importants de l’emprenedoria que se celebren a Catalunya”, amb l’objectiu de “distingir el treball, l’esforç i la constància de l’empresariat jove capaç de generar llocs de treball i impulsar projectes empresarials”.
El XXIX Premi Jove Empresari tindrà lloc aquest dimecres 19 d’octubre a partir de les 19 hores a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO). A l’acte, s’espera l’assistència de més de 200 convidats, entre els que hi haurà els principals representants del món econòmic, institucional i de l’ecosistema emprenedor.
El guardó triarà entre tres finalistes amb perfils molts diferents. En primer lloc, les bessones Martin van crear la companyia el 2011, després d’anys treballant en multinacionals. Tiendeo va proposar digitalitzar la publicitat que es deixa a la bústia, concentrant-la en un web i app mòbil, una tendència que s’espera que vagi a més en els propers anys. Recentment, les directives van vendre Tiendeo a un dels seus competidors europeus, l’italià ShopFully.
També competirà per guanyar el Premi Jove Empresari l’autoescola Hoy-voy, creada el 2012 per Carlos Duran i Jordi López amb l’objectiu de modernitzar el sector i abaixar preus. Entre les novetats que van introduir, va ser permetre reservar classes més barates segons la franja horària, a més de poder-ho fer tot online.
L’empresa de repartiment a domilici Glovo és l’altra competidora del guardó, després de convertir-se en un dels principals referents del sector, tot i que encara no hagi aconseguit registrar beneficis. La companyia creada per Oscar Pierre també s’ha venut recentment, en aquest cas, a l’alemanya Delivery Hero.
A banda de Tiendeo, Hoy-voy i Glovo, startups emergents com Bold, Trioteca i Wipass també competiran per aconseguir el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial. Bold està especialitzada en el disseny de bateries per a cotxes elèctrics de competició. Fundada a Girona, l’empresa ha viscut una expansió exponencial de la mà del seu impulsor Bernat Carreras, un enginyer mecànic que ha format part dels equips tècnics de Fórmula 1 per escuderies com McLaren, Renault-Alpine i Honda.
Trioteca, empresa tecnològica centrada en la contractació d’una hipoteca, va ser la resposta als problemes que va tenir la parella formada per Ricard Garriga i Sara Orra, membres de l’equip fundador. Mitjançant un servei completament digital, ofereixen el producte que més s’adapta a cada client i integra l’oferta de 37 entitats bancàries.
En la categoria per premiar noves iniciatives, també competirà la startup Wypass, liderada per Mariam Ayadi. L’empresa ha creat un dispositiu que permet connectar-se al Wifi sense contrasenyes, només apropant-se al dispositiu que han desenvolupat. També ha fet un pas més i ha convertit aquest dispositiu en una eina de fidelització: no només facilita la connectivitat, sinó que dona accés als serveis digitals de l’establiment i permet comunicar-se en temps real.
Durant l’acte d’entrega del Premi Jove Empresari, Aijec entregarà tres reconeixements més: el Reconeixement a la Millor Trajectòria Empresarial, que es lliura a un empresari amb experiència i un projecte empresarial consolidat; el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial, per un foment positiu de l’ús del català a l’empresa com una eina de millora qualitativa, el Reconeixement a l’Emprenedoria Social i el Reconeixement al Futur Jove Empresari que vol premiar un projecte emprenedor treballat per menors de 18 anys.