L’ampliació de l’Hospital Clínic es reforça com a projecte de futur per a la metròpolis de Barcelona. Els ajuntaments d’Esplugues de Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat s’han sumat a l’acord institucional per fer possible la que està cridada a ser una de les infraestructures clau per a la capital catalana i el seu entorn. Després que es decidís el seu trasllat a les pistes del servei d’esports de la Universitat de Barcelona (UB), a la Diagonal, els diferents agents implicats han donat aquest dilluns un pas més per a la construcció del nou campus de salut, encara sense calendari ni pressupost.
El Departament de Salut, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la UB i el mateix hospital es van decantar fa un any finalment per les pistes de la universitat, amb la possibilitat d’ocupar 290.000 metres quadrats de superfície. Una vegada determinat el destí, els municipis veïns s’han implicat en el conveni que posa la primera pedra per al necessari desenvolupament urbanístic que permetrà la construcció del futur pol de ciència i salut, on també es traslladarà la Facultat de Medicina de la UB i altres equipaments científics i de recerca.
Per a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, “el nou Clínic mostra el camí per avançar cap a una nova ambició barcelonina, metropolitana i catalana”, a més de defensar que cal apostar per “una Barcelona metropolitana sense perifèries i amb noves centralitats”. Més enllà de la necessitat de fer créixer i modernitzar l’hospital, el seu nou emplaçament permetrà relligar aquesta zona de la ciutat, encara per consolidar, amb L’Hospitalet i Esplugues, donant una oportunitat a l’oblidat Can Rigal i possibilitant la creació d’un nou barri. En aquest sentit, el trasllat del Clínic també contempla fer passar l’ampliació de la línia L3 de metro, actualment no previst en l’estudi informatiu, amb parades directes a l’Hospital Sant Joan de Déu i el centre d’Esplugues.
El nou emplaçament beneficiarà també infraestructures existents a la zona, com l’Hospital de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a L’Hospitalet i l’Hospital Sant Joan de Déu a Esplugues, emmarcades en el Bioclúster d’Innovació i Salut, projecte impulsat pel Govern amb un abast previst de 40.000 llocs de treball i 7 milions de facturació. “L’actuació potenciarà el posicionament del nostre districte d’innovació mèdic i biotecnològic i serà motor de la transformació científica i econòmica del sector de l’Alta Diagonal”, ha valorat Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues, on també es preveu el desenvolupament de Porta Diagonal, amb la construcció de dues grans torres a Finestrelles, on Sant Joan de Déu tindrà un centre de malalties rares.
“Serà un hub que, juntament amb el Bioclúster de Salut i Innovació de L’Hospitalet, posicionarà l’àrea metropolitana de Barcelona com a gran pol de referència en biomedicina del sud d’Europa”, valora l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, qui fins fa poc havia seguit els avanços del trasllat del Clínic com a presidenta la Diputació de Barcelona, ara liderada per Lluïsa Moret. Malgrat els avanços en la concreció del nou Clínic, “un projecte a llarg termini”, Marín no s’oblida de reclamar a la Generalitat la necessitat de cobrir assistencialment als barris del nord de la segona ciutat més gran de Catalunya, els qui ara s’han de desplaçar a altres municipis per rebre atenció hospitalària.
Així mateix, amb la marxa del Clínic de l’Eixample, s’alliberarà espai en un districte completament consolidat i caracteritzat per una elevada densitat i una falta d’espai verd i d’equipaments públics. En aquest sentit, es preveuen situar nous usos a l’emplaçament actual de l’hospital, així com al solar del carrer Provença, per cobrir necessitats d’equipaments mèdics, educatius i dels Bombers. També es contempla incloure zones verdes. Segons fonts del consistori barceloní, actualment s’estan treballant tècnicament les diferents propostes i demandes dels veïns, i veient com fer-les compatibles. D’altra banda, s’ha apostat per mantenir l’atenció hospitalària a la seu del Clínic de Villarroel, amb l’objectiu de cobrir a la població de referència, així com a la Plató i la Maternitat.
Més de 20 anys sense resoldre’s
La reubicació de l’Hospital Clínic per guanyar més espai és una qüestió que fa més de 20 anys que no es resol. El seu emplaçament actual, a l’Eixample Esquerra, fa temps que se li va quedar petit, a més d’antiquat, tenint en compte que es va concebre a principis del segle XX. Tot això impedia el creixement d’un equipament capdavanter i en expansió, així com la incorporació de les últimes innovacions i millores tecnològiques.
Després de diverses propostes fallides per traslladar-lo, el febrer de 2021, es va crear una comissió formada per administracions i experts per avaluar les possibles noves ubicacions que podia tenir el centre. En un procés que s’ha anat dilatant, la comissió va assenyalar mig any després que les pistes de la UB eren la ubicació millor posicionada per traslladar el Clínic, en detriment dels altres emplaçaments que s’havien posat sobre la taula. Les altres opcions valorades van ser l’antiga caserna de Bombers del carrer Provença, al costat de la ubicació actual de l’hospital; el recinte de l’Escola Industrial; l’antiga presó de la Model; el recinte de la Maternitat, on actualment el Clínic presta diversos serveis com el maternoinfantil i el d’oftalmologia; el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, i la Caserna del Bruc de Diagonal. No va ser fins fa any quan que es va materialitzar l’acord entre les diferents institucions implicades que ara s’amplia.