Dintre del termini previst, els precandidats a la presidència del Cercle d’Economia Jaume Guardiola i Rosa Cañadas han concretat qui els acompanyarà en la seva cursa per liderar l’entitat en els propers quatre anys.
La composició de les seves candidatures és força divergent. D’una banda, l’ex conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, no amaga el component continuista de la seva proposta i ha incorporat setze membres de la junta actual, en una clara aposta per la gran empresa.
Per l’altra, la presidenta de la Fundació Tanja, Rosa Cañadas, defensa la necessitat de “canvi” i ha buscat perfils nous entre les bases de l’entitat —només dos dels seus components han format part de juntes anteriors— i ha apel·lat a la pime i als emprenedors.
Així doncs, hi haurà on triar entre “engrandir i actualitzar el llegat del Cercle”, segons Jaume Guardiola, i “la pluralitat i transversalitat” que defensa Rosa Cañadas. La decisió la tindran els 1.200 socis del lobby econòmic català el proper 12 de juliol, en una de les eleccions més obertes de la seva història, perquè són les primeres on hi haurà més d’un candidat.
Cañadas, una llista de 16 persones
Aquest divendres, la candidata Cañadas va ser la primera en fer pública la seva llista. Estarà formada per nou homes i sis dones i té cinc membres menors de 40 anys, perquè vol ser una candidatura “representativa” del que és la societat i que els seus diferents membres garanteixen “independència, transversalitat i empatia”.
La llista la completen la vicepresidenta de Cabify, Marta Plana; el cofundador de Glovo, Sacha Michaud; el fundador i conseller delegat de Reby, Josep Gómez; el director general de l’Institut d’Estudis Financers (IEF), Josep Soler; el socio fundador de Open House Games, Joan Francesc Bañó; la vicepresidenta y directora de la patronal del Baix Llobregat Aeball/Upmball, Maria Rosa Fiol; el fundador i conseller delegat de Deale, Gerard García; el presidente del Círculo Empresarial Japón, Jorge Lasheras; la consellera i directora corporativa del Grupo Hotusa, Marina López; la doctora en Economia per la Universitat de Barcelona (UB), Rosa Nonell; el propietari i conseller delegat d’Onsecur, Ramon Palou; l’assessor especial de l’organització sense ànim de lucre Teach For All, Xavier Prats; la presidenta de AEDAF (Asociación Española De Asesores Fiscales), Stella Raventós-Calvo; l’advocada i sòcia de Garrigues i KPMG, Silvia Soribas; i el director del Departament d’Anàlisi i Desenvolupament Global d’ISGlobal, Rafael Vilasanjuan.
La precandidata ha recordat que, si surt escollida presidenta, no descarta incorporar noms de membres de la junta actual: “És positiu i enriquidor poder incorporar membres de l’altra junta”, ha opinat.
Preguntada per la primera mesura que impulsarà si surt escollida presidenta, ha assegurat que vol canviar els estatuts de l’entitat de cara a uns nous comicis. Cañadas també vol que el Cercle d’Economia que “recuperi la seva veu” i “s’obri” a Europa.
Guardiola, amb 21 dels 22 llocs possibles
L’exconseller delegat del Banc Sabadell ha posat en valor l’alt nivell dels membres de la llista i l’elevada representativitat de la nova economia, amb perfils d’inversors en salut, biotecnologia, emprenedors, experts en transformació digital, recerca, infraestructures i transport, polítiques geoestratègiques o startups. L’exbanquer tampoc s’ha tancat a fer alguns canvis si és escollit, ja que considera que les juntes directives són “dinàmiques i no és la mateixa la que comença i la que acaba”.
No obstant, ha presentat una candidatura molt tancada, amb els càrrecs molt definits, i configurada per 21 dels 22 membres que permet l’entitat. Del total, 11 són homes i 10 són dones, i compta com a úniques novetats amb la incorporació de Clara Campàs, investigadora i directora de la gestora de capital de risc Asabys sobre salut; Rita Almela, managing partner a 101 Startups, 101 Ventures i cofundadora de Wolorent; Pol Morillas, director del CIDOB; i Daniel Aicart, responsable de Planificació Estratègica i Investigació de B:SM.
D’entrada, també ha concretat que en el seu mandat, en cas de ser escollit, comptarà amb dues vicepresidentes —un fet que també es dona per primera vegada—. Es tracta de la consellera delegada de Penguin Random House, Núria Cabutí, i la directora de la Barcelona School of Economics, Teresa Garcia Milà.
Pel que fa a la resta, són membres de l’actual junta directiva: la notària Camí Quiroga; la directora general corporativa de Colonial, Carmina Ganyet; el director d’Economia Espanyola de CaixaBank Research, Oriol Aspachs; el president del Grup Puig, Marc Puig; l’advocat i soci de Cuatrecasas, Miguel Trías Sagnier; el president d’Havas Media Group, Alfonso Rodés; el president i conseller delegat de Celsa Group, Francesc Rubiralta; el filòleg i escriptor, Jordi Amat; el consultor estratègic, escriptor i analista polític, José Maria Lassalle; la presidenta de Red Points, Laura Urquizu; la consellera delegada de Bluecap, Maite Barrera; la directora de lnstitut Català del Sòl, Mercè Conesa; la professora d’Economia a IESE, Núria Mas; i el també professor d’IESE, Xavier Vives.
Guardiola ha explicat que una de les primeres accions de la seva junta directiva serà la defensa dels actius de Barcelona i la seva projecció al món, segons marca el seu programa. “Hem de treure pit després de temps de depressió col·lectiva. És el moment de tirar endavant”, ha dit.