Fa vuit anys, Estònia va crear un programa per fer accessibles els serveis digitals que oferia als seus ciutadans als d’altres països mitjançant una residència electrònica. Conegut com e-Residència, aquest document d’identitat digital permet executar processos com comprar una casa o obrir una empresa, sense necessitat d’haver-se de desplaçar-se presencialment ni tenir contractat a ningú local.
Des de llavors, aquesta proposta pionera ha convençut a més de 96.000 persones de 180 països del món. “Si vinguessin totes a Estònia, constituirien la segona ciutat més gran del país”, explica Lauri Haav, director general del programa e-Residència. “Es creen més e-Residents que neixen bebès”, afegeix. De totes elles, unes 23.000 han creat companyies, xifra que representa el 20% dels nous negocis que es generen al país bàltic, amb un sistema fiscal amigable per a la inversió.
Amb la pandèmia, la residència electrònica estoniana va accelerar a Espanya, on ja suma uns 5.000 e-Residents, dels quals 1.900 han constituït una companyia amb seu a Estònia. Prop d’una cinquena part dels espanyols que han aplicat per a la e-Residència són catalans, amb un total de 926 que l’han sol·licitada. Els e-Residents catalans han creat 302 empreses estonianes (un 33%), sobretot des de Barcelona, però també des d’altres ciutats com Terrassa, Sabadell, Castelldefels, Sitges, Calafell, Cambrils, Salou, Tarragona, Mataró, Lloret de Mar, Palamós, Calella o Girona.
Un d’ells és Jesús Picornell, conseller delegat i fundador de Globalspark, una startup creada a finals de 2019 que ofereix apps mòbils per a usuaris de GPS. Picornell va arribar al món empresarial per casualitat, remarca, després de crear un software per a ell que va veure que podia comercialitzar. Quan va començar a plantejar-se com constituir una empresa, tenint en compte que anava a mantenir la seva ocupació principal com a professor d’Informàtica, va veure que l’opció més fàcil era la de la residència digital estoniana. “És tot molt àgil i està centralitzat en únic portal on es fan totes les operacions”, subratlla. No només en el moment de la constitució, també en els tràmits posteriors, com la declaració que ha d’emplenar cada any sobre els ingressos, les despeses i els beneficis registrats, que no li treu més de mitja hora. “Si hagués hagut de crear la companyia aquí no ho hauria fet”, sosté.
El tipus d’empreses per a les quals més funciona aquesta residència estoniana, segons Haav, són les digitals com Globalspark, sense un producte físic que comercialitzar, però també per a aquelles amb clients i treballadors repartits per diferents països, tendència accelerada amb la generalització del teletreball. També funciona per a les pimes que es vulguin internacionalitzar, remarca el portaveu, tenint en compte que hi ha pocs tràmits a fer i que es poden fer de manera ràpida, la qual cosa interessa especialment a aquelles empreses amb una estructura reduïda, disminuint també els costos.
Malgrat que a Madrid tenen més facilitats per obtenir l’e-Residència, tenint en compte que s’ha d’anar a buscar a l’ambaixada, Catalunya supera el número d’e-Residents i companyies creades respecte a la comunitat madrilenya. Concretament, la xifra se situa en els 744 e-Residents i les 220 companyies creades (un 30%) a Madrid. Per agilitzar l’obtenció del document d’identitat digital, el programa estonià està provant un pilot en el qual el cònsol està viatjant a Barcelona per lliurar regularment l’e-Residència als emprenedors que es troben a la capital catalana.