Hi ha núvols geopolítics a l’horitzó, però les pimes catalanes esperen millorar resultats de cara al 2025. Gairebé la meitat de les petites i mitjanes empreses preveuen millorar les vendes l’any que ve, amb un increment mitjà de gairebé un 10%, segons dades recollides per Pimec. El que també tenen previst que pugi són els preus dels seus productes i serveis, alça que esperen fer gairebé un 70% de les pimes catalanes. “El 2025 començarà amb força”, defensa el seu president, Antoni Cañete.
Les bones previsions de resultats de les companyies s’acompanyen amb plans d’inversió, amb un 34% de les enquestades per la patronal assegurant que augmentaran el desemborsament, especialment, el destinat per a la compra de nova maquinària, la incorporació de tecnologies digitals o la millora de les infraestructures. També un terç de les pimes catalanes preveu un augment de la plantilla.
“És un escenari d’optimisme moderat”, sosté el president de l’Observatori de la Pime de Pimec, Oriol Amat, qui assenyala com a reptes per a les empreses la pressió sobre els marges de benefici, l’increment dels costos laborals, l’excessiva burocràcia o les dificultats per ocupar vacants. Així mateix, les pimes reconeixen que la incertesa que afronten segueix a l’alça, una tendència que es manté des de fa anys, sobretot pels cada vegada més conflictes geopolítics, si bé encara no es troba als mateixos nivells que va haver-hi amb la pandèmia.
L’any que ve també serà un exercici important per a Pimec, que afrontarà eleccions dels seus òrgans de govern durant el primer trimestre. Cañete posarà fi al seu primer mandat al capdavant de la patronal. Va ser el febrer de 2021 quan va ser elegit com a president, rellevant a una figura històrica com Josep González, qui havia ocupat el càrrec durant 24 anys. La intenció de Cañete, triat per González com a successor, és la de repetir per a un segon mandat: “Em vaig comprometre a dos mandats i el meu compromís amb l’entitat continua, si els socis ho consideren oportú”.
Pimec ha tancat aquest exercici amb una facturació de 24 milions d’euros i 146.000 socis, un 6% més que l’any passat. Aquest 2024 ha estat l’any en què la patronal ha celebrat el seu 50è aniversari. El seu embrió va ser la Societat d’Estudis Financers, Econòmics i Socials (SEFES), nascuda com a resposta als moviments sindicals que van agitar el Baix Llobregat en l’últim any de dictadura. Per a l’any que ve, a més de les eleccions, la patronal ha projectat un pressupost de 24,5 milions d’euros i preveu completar la reforma integral que ha executat a la seva seu de Barcelona, al carrer de Viladomat.