La guia Michelin ha apostat per celebrar la gala anual d’aquest any a la capital catalana, la ciutat amb més estrelles Michelin d’Espanya, amb 25 restaurants que han aconseguit aquesta distinció gastronòmica i tres d’ells, Cocina Hermanos Torres, Lasarte i AbaC, aconseguint la màxima puntuació. “Barcelona compleix amb escreix els criteris per albergar-la, per la seva personalitat i nivell d’oferta gastronòmica”, ha sostingut el director de Vendes i Màrqueting de Michelin a Espanya i Portugal, Miguel Pereda. A més dels tres restaurants amb tres estrelles, cinc establiments barcelonins tenen dues estrelles i 16 una estrella, sis d’ells colant-se en el rànquing a l’última gala, que va tenir lloc a Toledo.
Pereda ho ha dit en l’acte que ha donat el tret de sortida a la gala que acollirà la ciutat, que només n’ha organitzat una prèviament, el 2011, any en què es va tancar El Bulli de Ferran Adrià i en el qual Can Fabes va passar de les tres estrelles a les dues després de la mort de Santi Santamaría. La candidatura barcelonina, segons ha indicat Pereda, s’ha anat consolidant en els últims dos anys gràcies al treball de Turisme de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. També ha contribuït la valoració dels inspectors Michelin, que han confirmat “l’elevat progrés gastronòmic de Barcelona en els últims anys”.
“Estic molt feliç que la Gala Michelin es faci a Barcelona”, ha dit el xef Paolo Casagrande “com a estranger que ha vingut a aquesta gran ciutat, que vaig triar, però crec que m’ha atrapat, m’ho ha donat tot i m’ha fet somiar”. “Hi ha grandíssims cuiners a Barcelona que es mereixen mostrar la força i la creativitat que hi ha a la ciutat”, ha continuat Casagrande, acompanyat pels germans Torres. “És una cosa importantíssima per a la ciutat. Teníem moltes ganes que Michelin aterrés aquí”, ha sostingut Javier Torres, “que sigui el començament de molts més esdeveniments gastronòmics”, ha completat el seu germà, Sergio Torres.
La gala de la famosa guia vermella se celebrarà el dimarts 28 de novembre al Centre Internacional de Convencions de Barcelona (CCIB), amb la previsió d’acollir a més de 700 convidats que degustaran el menú que coordinaran els germans Torres (Cocina Hermanos Torres ), Paolo Casagrande (Lasarte) i Jordi Cruz (AbaC), provant els plats de la ciutat més ben valorats per l’equip d’inspectors de la Guia Michelin. Serà la primera vegada que només es presentarà la selecció d’estrelles aconseguides pels restaurants espanyols, sense els portuguesos, que tindran una gala a banda a principis de 2024 en un lloc encara per confirmar.