El blat ja no serà l’únic ingredient utilitzat pel grup Gallo per la producció de pasta alimentària. L’empresa ha decidit explorar l’elaboració de productes fets en un 100% amb llegums, sumant-se així a una de les grans tendències mundials que viu el sector de l’alimentació: l’aposta per la proteïna vegetal i pels productes alternatius a la carn i de perfil saludable. El grup barceloní acaba de desenvolupar i treure al mercat la seva primera gamma de pasta de llegums, integrada per quatre productes: macarrons de farina de pèsols, hèlices de cigrons, hèlices de llenties vermelles i fideus de cigrons.
Aquesta nova categoria dins del sector de l’alimentació arribarà de forma progressiva als supermercats i es fabricarà a la planta que Gallo té a Esparreguera, al Baix Llobregat, on treballen quinze persones. L’encàrrec per produir aquesta innovació ha suposat una inversió inicial de 100.000 euros i donarà un fort impuls a aquestes instal·lacions, que des de 2015 estan especialitzades en l’elaboració de pasta sense gluten. En aquell primer exercici, a Esparreguera es van fabricar 600 tones de pasta sense gluten, però avui la producció s’ha més que triplicat, fins a les 2.000 tones comptabilitzades aquest 2020, de 21 referències diferents. Ara, gràcies a la línia de farina de llegums, Gallo preveu que Esparreguera produeixi 300 tones més cada any.
“L’objectiu de Gallo és donar una resposta innovadora i de gran qualitat als nous hàbits alimentaris i a les necessitats nutricionals que planteja la societat”, explica el grup, que s’ha proposat liderar aquesta nova categoria amb la línia Gallo Nature 100% Llegums.
Aquest és un dels primers projectes comercials i industrials que posa en marxa el grup Gallo d’ençà que a l’estiu de 2019 va ser adquirit a la família Espona pel fons de capital risc ProaA Capital. Els nous propietaris han diversificat també l’empresa amb la compra de Ta-Tung —anunciada l’estiu passat—, una companyia especialitzada en plats refrigerats de cuina oriental amb planta a Sant Vicenç dels Horts.
En paral·lel, ProA Capital ha decidit també dur a terme un procés d’especialització de les fàbriques que ha afectat negativament a la planta de Granollers, ja que ha perdut producció en favor del centre que el grup posseeix a El Carpio, a la província de Córdoba. A partir d’ara, El Carpio concentrarà la fabricació i envasat de pasta seca tant curta com llarga, una activitat que era compartida amb Granollers. A les històriques instal·lacions que té a la capital del Vallès Oriental, Gallo mantindrà la producció de pasta plana, és a dir, les plaques per fer canelons i lasanyes; i també la divisió de pasta fresca i de plats preparats. A Esparreguera es faran les referències sense gluten i les derivades de llegums.
Dels 34 treballadors afectats per aquesta reorganització de la secció de sec, efectiva des d’aquest mes d’abril, 12 seguiran treballant a Granollers, però a l’àrea de pasta fresca. Un altre grup de 14 empleats han estat recol·locats a les instal·lacions de Ta-Tung a Sant Vicenç dels Horts; dos s’han traslladat a El Carpio i 6 s’han acollit a la indemnització i han abandonat l’empresa.
Amb una facturació de 200 milions d’euros, Gallo lidera el mercat de la pasta alimentària a España, amb una quota propera al 35%. El grup està dirigit per Fernando Fernández i un dels seus objectius en aquesta nova etapa de la mà de ProA és fer créixer el seu negoci de pasta fresca i productes refrigerats. L’adquisició de Ta-Tung va en aquesta línia, però l’empresa prepara nous productes que es desenvoluparan i fabricaran al centre de Granollers.