L’any 1980 Kav Ly va fundar a Barcelona l’empresa de menjar asiàtic Ta-Tung després d’exiliar-se del seu país natal, Cambodja, per l’ascens al poder dels khmers vermells. Amb tenacitat i mirada a llarg termini, l’emprenedora va aconseguir convertir la seva petita empresa de rotllets de primavera i fideus Yakisoba en el líder del sector, aconseguint penetrar en el lineal de fred de gairebé totes les cadenes de supermercats. Fa un any, el grup Gallo, líder de mercat espanyol de la pasta, va anunciar la compra de Ta-Tung, que actualment factura al voltant de 15 milions d’euros i dóna feina ja a 162 persones.
Aquesta adquisició es va tancar uns mesos després que el fons ProA Capital comprés l’octubre de 2019 Pastes Gallo a la família Espona amb el repte d’incrementar la mida de l’empresa i posicionar-la en nous segments de mercat de ràpid creixement, com els plats preparats refrigerats i productes ètnics. En la categoria de menjar oriental Gallo havia provat sort —però sense gaire èxit— amb Soba, els gotets de fideus instantanis que va llançar al mercat el 2015 en aliança amb el grup japonès Nissin Foods i amb els que volia competir amb la marca supervendes Yatekomo, propietat del grup català GBFoods.
Segons Gallo, sense comptar les vendes de sushi, Ta-Tung és el líder absolut en la categoria de plats preparats asiàtics a Espanya. Per mantenir i revalidar aquesta posició de mercat, el grup que dirigeix Fernando Fernández ha anunciat una inversió de tres milions d’euros a la planta de Ta-Tung a Sant Vicenç dels Horts, que es convertirà “en el focus del pla d’innovació que la companyia preveu desenvolupar durant els propers dos anys“.
Gallo assegura que aquesta inversió està lligada “a uns ambiciosos objectius de creixement a mitjà termini” de la marca de menjar asiàtic, que ha començat a internacionalitzar. Així, Ta-Tung exporta als seus plats a Portugal, França i Itàlia. En el moment de l’adquisició, Ta-Tung tenia una plantilla de 141 persones, a la qual aquest any s’han sumat dotze empleats de Gallo que es van veure afectats per un pla de reordenació industrial que va patir la planta de pasta de Granollers. A més d’assumir aquesta dotzena de treballadors, el passat mes de juny Ta-Tung va contractar a nou persones més, de manera que ara la seva plantilla s’eleva a 162 treballadors i es preveu que segueixi creixent a mesura que avanci el pla inversor i el creixement de la marca.
A l’abril, ProaA Capital va anunciar també un pla per reforçar la planta de Gallo a Esparreguera, especialitzada en la producció de pasta sense gluten i on ara s’ha començat a fabricar pasta que no està elaborada amb blat sinó amb llegums com cigrons, pèsols i llenties.
Amb una facturació de 200 milions d’euros, Gallo lidera el mercat de la pasta alimentària a Espanya, amb una quota en valor propera al 35%. La seva fàbrica principal es troba ara a El Carpio (Còrdova).