En la mostra, que acull el Palau Martorell, artistes catalans i sud-coreans reflexionen sobre el món després de la pandèmia de la COVID-19
Els governs de la Generalitat de Catalunya i de la província sud-coreana de Gyeonggi comparteixen una llarga història de col·laboració que es remunta a l’any 1999, quan es van establir els primers llaços institucionals, impulsats pel seu rol de motors econòmics als seus països respectius. La col·laboració entre els dos governs va ser renovada l’any 2021, en plena pandèmia i quan s’havia complert el 20è aniversari de la relació, en un context d’intercanvis en matèria sanitària i d’emergències.
Enguany, ambdós governs han decidit celebrar el 25è aniversari d’aquest agermanament amb una exposició que posa l’accent en les experiències compartides al llarg d’aquests anys.
La mostra, que es va inaugurar al públic dilluns al Palau Martorell de Barcelona i que estarà oberta fins al 29 d’aquest desembre, duu per títol Perspectives de la Contemporaneïtat i pretén mostrar la perspectiva dels i les joves menors de 40 anys, catalans i sud-coreans, envers el món que ens ha quedat després del sotrac que va suposar la pandèmia de la COVID-19.
L’exposició, curada per Kail Choi —comissari en cap de la Gyeonggi Cultural Foundation—, i per Enric Puig —director del centre d’arts Santa Mònica—, acull gairebé una cinquantena d’obres d’artistes emergents catalans i sud-coreans de diferents disciplines: pintura, escultura, videoart, etc. Es tracta d’obres ja produïdes, no fetes expressament per a la mostra, i part de la representació catalana a l’exposició són peces que han estat elaborades al Santa Mònica. En el futur, es contempla la possibilitat que les obres s’exhibeixin també a Corea del Sud.
Pel que fa al contingut de la mostra, i en paraules del comissari coreà: “Els artistes retraten com vivim ara en el present a través d’uns ulls nous sobre el món en què vivim després de la COVID-19. Gran part del que abans de la pandèmia s’interpretava com un sistema social, ara s’està reinterpretant en termes de punts de vista personals i en la diversitat dels membres socials”.
La inauguració oficial de l’exposició va tenir lloc dilluns amb un acte que va comptar amb la presència, entre altres autoritats, de la consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández Almodóvar; la secretària general del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, Lorena Elvira; el cònsol general de la República de Corea a Barcelona, Young-Hyo Park, i l’ambaixador de Relacions Internacionals de la Província de Gyeonggi, Inchul Kim.
Una llarga trajectòria junts
Durant la celebració es va recordar la llarga trajectòria de relacions —econòmiques, educatives i culturals— que existeixen entre Catalunya i Corea del Sud. Aquestes van començar amb l’acord d’agermanament entre les ciutats de Barcelona i Busan el 1983, i la inauguració del Consolat General de la República de Corea a Barcelona el 1988. A més a més, l’any passat la Generalitat va inaugurar la Delegació del Govern de Catalunya a Corea del Sud, amb seu a Seül.
Les relacions comercials entre ambdós territoris han crescut durant els últims anys, i ja són prop de 700 les empreses catalanes que exporten de manera regular al país asiàtic. En l’àmbit de l’educació, tres universitats catalanes mantenen més de 20 acords actius amb universitats coreanes.
Pel que fa a l’àmbit cultural, s’han dut a terme diverses experiències, convenis de col·laboració i intercanvis culturals a través de l’Institut Ramon Llull, a banda de les iniciatives desenvolupades per la societat civil.
El Programa de Proximitat per Comarques ha anat creixent i ha arribat a unes vendes…
La il·luminació com a motor d'emocions i vendes
L'empresa gairebé centenària ha convertit el desastre en oportunitat i s'ha refet del foc que…
El centre de 'XR Sports' ofereix nou experiències d'esport ampliat a través de tecnologies digitals…
Ja sigui per regalar o per maridar amb les millors viandes, l'elecció del vi perfecte…
El CEO de Kave Home explica l’estratègia per crear una empresa líder d’impacte global amb…