Tot va començar a la banyera. Fa 40 anys, Joaquim Tugas es va posar a provar a casa seva com fer créixer germinats, la primera fase de creixement de les plantes, moment en el qual es concentren totes les vitamines, proteïnes, minerals i aminoàcids. Era granger a Sant Climent de Llobregat i estava buscant noves vies de negoci, amb el camp afectat per la variabilitat del temps i donant-li poc marge. Ja havia estat pioner introduint nous productes com la maduixa de bosc, el cabdell o els kiwis, la qual cosa li havia permès estalviar per atrevir-se a fer una cosa més gran. Havia vist que a la Xina s’utilitzava molt aquest aliment, amb molts més beneficis que la planta adulta. “És un procés similar al de les mongetes al cole”, explica el seu fill, Quim Tugas, segona generació de Germinados Tugas. De les primeres proves del seu pare a produir entre 6.000 i 10.000 quilos a la setmana de germinat de mongeta mung, la variant que van començar a plantar, també coneguda com a soia verda, i que s’ha convertit en un dels seus productes més venuts.
Van ser els restaurants de menjar xinès els primers clients de Germinados Tugas, tot i que en aquella època no n’hi havia tants com ara. “Va costar molt vendre perquè ningú ho coneixia”, recorda Quim Tugas. Van anar passant els anys i més establiments van obrir i altres es van anar incorporant a la llista, no només asiàtics, ampliant-la a cadenes hoteleres i vaixells. En un principi, com un element decoratiu dels plats, fins que es va anar popularitzant el seu valor nutritiu més enllà de l’estètic, tenint en compte que no tenen ni conservants ni additius i es planten sense fertilitzants, només amb aigua. Els germinats conreats per l’empresa familiar van acabar arribant també als supermercats, amb presència a les principals cadenes, com Bonpreu, Condis, Sorli, Consum, Spar, Ametller Origen, Carrefour i Alcampo. Recentment, s’ha incorporat també el valencià Family Cash.
El camp de Sant Climent l’han canviat per l’agricultura vertical a una nau industrial al mateix municipi que ha anat creixent amb els anys, quedant-se amb aquelles que l’envoltaven fins a arribar als 4.000 metres quadrats. “Som pagesos moderns”, resumeix Quim Tugas. Durant tots aquests anys, han anat ampliant l’oferta més enllà de la mongeta mung, sent l’alfals el seu segon producte més venut, amb un ensurt l’any passat quan van haver de retirar un lot contaminat per listèria que va ser advertit per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan). Amb tot, Germinados Tugas suma un total de 16 referències de germinats, com la remolatxa, el bròcoli, el pèsol, l’all, el coriandre o la ceba.
Des de l’any passat, la companyia s’ha reforçat incloent en la seva cartera microbrots, la segona fase de creixement de les plantes, amb un gust més suau respecte els germinats. “És una tendència que estava creixent”, remarca Quim Tugas, qui va veure com anaven sortint més competidors, sobretot a Barcelona, però també a la propera Molins de Rei, per la qual cosa va voler posar en valor la xarxa comercial de la qual ja disposen després d’anys en el camp dels germinats, molt similar a la dels microbrots.
El 2023 també es va tancar amb la compra de l’empresa familiar CBC, amb seu a Montmeló, importador i distribuïdor d’ingredients deshidratats per a la indústria alimentària i la restauració, com la ceba fregida que es pot trobar a Ikea i Mercadona. CBC també comercialitza ou en pols, utilitzat als forns i les pastisseries, i amb una durabilitat d’un any i mig. Per a Germinados Tugas, aquesta experiència li pot servir per obrir una nova àrea, la dels germinats en pols, aprofitant-se de la seva xarxa de distribució.
Després de l’adquisició de CBC, Germinados Tugas ha passat a tenir una plantilla de més de 30 treballadors. La facturació global es va situar en els 12,6 milions d’euros l’any passat, amb 2,6 milions d’euros corresponents a Germinados Tugas i els 10 milions restants de CBC. Després d’aquesta operació, de la qual no revelen l’import, el seu conseller delegat assenyala que estan estudiant una nova compra.