Gestamp i Telefónica connecten una fàbrica de Barcelona amb 5G

La xarxa de telecomunicacions 5G revolucionarà la manera en què ens comuniquem i també com ho fan les màquines. La fàbrica de Gestamp a Barcelona és la primera a connectar-se a aquesta tecnologia gràcies a Telefónica.

Gestamp i Telefónica s’han aliat per connectar amb 5G una de les fàbriques que té la multinacional de components automobilístics a les comarques de Barcelona. Es tracta de la primera factoria d’Espanya digitalitzada amb aquesta nova tecnologia, que li permetrà desenvolupar processos industrials d’una manera més òptima. El projecte és fruit de la col·laboració d’ambdues companyies amb la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, que treballa per posicionar Barcelona i Catalunya en un entorn innovador i obert per a la validació i adopció de tecnologies i aplicacions 5G mitjançant proves pilot com la d’aquesta fàbrica intel·ligent.

Telefónica ha connectat tota la maquinària industrial de la planta de Gestamp amb 5G, amb l’objectiu de captar i processar les dades que produeix en temps real, a través de la computació propera que facilita l’edge computing. La informació que es reculli en els diferents dispositius industrials es processarà de manera més pròxima que si es fes al núvol i es podrà agilitzar així el procés de presa de decisions. I és que aquesta nova factoria intel·ligent —i sense cables— es completa amb la creació d’un model virtual dels processos de la planta —un bessó digital—, que s’alimenta de les dades rebudes i permet realitzar simulacions i optimitzar el seu funcionament. 

Per processar tota aquesta informació i fer les simulacions necessàries en el bessó digital es requereix una àmplia capacitat de computació, memòria i emmagatzematge. Totes aquestes capacitats queden cobertes pel servei Virtual Data Center en Edge de Telefónica, un entorn virtualitzat que l’empresa està desplegant en diferents emplaçaments. Per a aquest projecte, s’utilitza la infraestructura que té a Barcelona, molt propera a la fàbrica de Gestamp. Addicionalment, s’ha configurat la fàbrica perquè assoleixi la Computació Perifèrica d’Accés Múltiple (MEC) —tecnologia que permet executar aplicacions i realitzar tasques de processament més properes al client— de manera directa, sense fer salts innecessaris a la xarxa ni a través d’Internet, cosa que permet aconseguir una baixa latència de comunicació amb el bessó digital.

A la fàbrica de Gestamp a Barcelona es podran prendre millors decisions gràcies al 5G.

Avançant cap a la indústria 4.0

El director corporatiu de Fabricació Avançada de Gestamp, René González, explica que treballen des de fa anys en un model de fàbrica intel·ligent i connectada que permeti augmentar la flexibilitat de les seves instal·lacions industrials per fabricar “de manera més adaptada” a les necessitats dels clients. “El projecte de connectivitat 5G s’emmarca dins d’aquesta estratègia. L’adopció de la tecnologia 5G és part d’un procés que té lloc en un moment de gran disrupció tecnològica en l’automoció, amb l’eclosió del cotxe elèctric i connectat i un entorn en què els fabricants de vehicles ofereixen cada vegada una major personalització en els seus models, pel qual la fabricació ha d’adaptar-se i afegir aquesta capa de software i d’intel·ligència que ens permet fer les coses de manera diferent”, exposa.

Des de Gestamp treballen des de fa anys en un model de fàbrica intel·ligent i connectada que permeti augmentar la flexibilitat de les seves instal·lacions industrials per fabricar “de manera més adaptada” a les necessitats dels seus clients

Per la seva part, la gerent d’Innovació de Telefónica España, Mercedes Fernández, destaca que amb aquest cas pràcticament fan realitat el concepte de fàbrica connectada i es fa “un pas important en la indústria 4.0”, una de les claus pel desenvolupament de la 5G i l’Edge Computing. “Telefónica considera fonamental anar avançant en els casos d’ús de la nova tecnologia tant en l’àmbit professional com particular per donar sentit al 5G en la mesura que ofereixi solucions i respongui a les necessitats dels usuaris en contribuir a la definició d’aplicacions que millorin els seus processos i transformin la forma de fer les coses”, remarca. Concretament, Telefónica ha realitzat més de dotze projectes 5G, molts dels quals s’han presentat en anteriors edicions del Mobile World Congress (MWC).

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024