Després de dues dècades de plans, esbossos i obres, la nova Glòries està a punt de culminar la transformació del seu parc central, que exercirà “d’oasi” de la ciutat, segons l’arquitecta en cap de l’Ajuntament, Maria Buhigas. Els barcelonins guanyaran aquest dissabte més de quatre hectàrees d’espais per al descans, la trobada i el joc, que envoltaran la gran clariana de gespa i gandules que ara protagonitza la plaça.
A poques hores de la seva inauguració, s’estan ultimant els treballs per posar a punt els espais. Treballadors i màquines rematen els últims detalls, en una plaça que sembla mentida que fins fa no gaire fos una mena d’autopista urbana elevada. Va ser el 2014 quan es va derrocar l’anella viària que sobrevolava la plaça i, una dècada després, estrena espais singulars que aspiren a convertir-se en nous punts de trobada veïnal i cultural.
Els espais que aixecaran el teló el dissabte inclouen més de 2.500 metres quadrats d’una esplanada d’ús polivalent envoltada per una corona de bambús de gran altura i amb el nom de l’activista hondurenya Berta Cáceres. També s’estrenarà l’Umbracle, amb gairebé 670 metres quadrats per acollir activitats a l’ombra. Ara, els dos espais pretenen convertir-se en nous escenaris d’activitats veïnals i culturals.

A pocs metres de l’Umbracle, ha emergit a la plaça una gran estructura blanca de doble altura i amb xarxes i grans tobogans que llisquen fins a terra. El nou parc infantil inclourà propostes diverses que Buhigas augura que seran un “èxit”, i se situa a pocs minuts del parc que ara reina a la plaça, amb els seus ondulants tobogans gegants.
La ciutat inaugurarà aquests nous espais amb una festa amb espectacles, música, tallers i activitats. Tot i que es distribuiran en diverses zones del parc, les propostes es concentraran en dos escenaris principals, situats a l’Umbracle i a l’Àgora Berta Cáceres. El primer acollirà actuacions musicals de grups com Ambauka o Todos los gatos son pardos, a més d’una xocolatada, un taller de swing i un espectacle de màgia. Pel seu costat, les canyes de bambú emmarcaran activitats de petit format i enfocades al públic infantil, com un contacontes i titelles.
La capital catalana ha guanyat aquesta nova Glòries després de més de dues dècades de l’impuls d’un projecte de “gran complexitat”, segons Buhigas. De fet, la plaça ha arribat a tenir tres configuracions considerablement diferents al llarg de la seva història, que va arrencar quan va ser concebuda per Cerdà el 1859 com a punt de trobada entre la Diagonal, la Gran Via i la Meridiana. Els primers esbossos del parc central que s’inaugurarà ara es remunten a 2003 i es van concentrar el 2007, quan es va posar fil a l’agulla per transformar Glòries.
