La dàrsena de Sant Beltran, les aigües que formen una U entre els molls de Barcelona, Sant Beltran i Ponent, presentava aquest dimarts al matí un aspecte esplèndid i molt homogeni: tres ferris de GNV o Grandi Navi Veloci ocupaven bona part de la línia d’amarratge.
L’Excelent, acabat d’arribar des de Sète, es preparava per sortir rumb a Tànger Med, al Marroc. Un altre, el Fantastic, arribava de Gènova per a després també seguir el viatge cap al port més modern del Marroc i el tercer vaixell de la naviliera italiana, el GNV Bridge, es presentava en societat hores abans d’emprendre el seu primer viatge comercial Barcelona-Palma, amb el qual aquesta divisió del MSC Group entra de ple en el mercat península-balears, en competència directa amb dos clàssics dels viatges entre Barcelona i les illes: Trasmediterránea, actualment dins de l’òrbita del grup Grimaldi, i Baleària, la naviliera de Dénia que actualment està operant amb quatre vaixells diaris en aquest mercat.
El GNV Bridge brillava a l’amarrament 20A, a prop de l’inici de la pujada del pont Porta d’Europa, des d’on operarà a partir d’aquesta nit en els seus viatges diaris Barcelona-Palma-Barcelona, una línia que també tres vegades per setmana s’estendrà cap al sud, fent la triangulació Barcelona-Palma-Eivissa-Barcelona. Brillava també perquè el vaixell és una construcció nova, lliurada a la companyia aquest mes de juny per part del Cantiere Navale Visentini, drassana del Veneto especialitzada en la construcció d’aquest tipus de vaixells.
“És molt important per a nosaltres que el vaixell amb el qual arrenquen a Barcelona sigui el més nou de la seva flota. Ens prestigia”, indicava ahir al The New Barcelona Post José Alberto Carbonell, director general del port des de 2009 i que ha seguit molt de prop i amb la discreció que el caracteritza tots els moviments de GNV per al seu desembarcament a Barcelona, una opció que era un secret de domini públic al sector, tot i que la filial de MSC no ho va oficialitzar fins al passat cinc de maig, quan va confirmar que el Bridge tindria la capçalera de les seves línies a Barcelona i que un segon vaixell, el GNV Sealand, faria quelcom similar des de València, realitzant també línies directes amb Palma i triangulars passant per Eivissa.
Nou president
Una de les persones que ahir estaven especialment contentes i alhora observant tots els detalls del ferri era Damià Calvet, nou president del port des de la setmana passada. Era el seu primer acte públic ja en el càrrec, com també ho era per a Joan Pere Gómez Comes, el seu cap de gabinet i de relacions institucionals, després de gairebé cinc anys exercint com a director de Ports de la Generalitat de Catalunya, és a dir, tots els de litoral excepte Barcelona i Tarragona, que pertanyen a la xarxa de ports de l’estat, tot i que en les dues instal·lacions la potestat del nomenament de president es deixa al Govern. Per aquest motiu, amb la seva experiència com a conseller de Territori i Sostenibilitat, l’aposta de l’actual executiu català per al port de la capital ha estat Calvet.
Amb la seva experiència com a conseller de Territori i Sostenibilitat, l’aposta de l’actual executiu català per al port de la capital ha estat Calvet
El nou president va tenir com a amfitrió a bord a Matteo Catani, conseller delegat de GNV, que li va mostrar tots els detalls d’un vaixell que té més de dos quilòmetres i mig lineals per transportar càrrega rodada al seu interior, pot portar a un miler de passatgers i té 157 cabines interiors, exteriors i, fins i tot, diverses suites. “Crec que allò que ens distingeix en el nostre sector és el servei a bord. Des de la fundació de la companyia a principis dels 90 va ser una fixació destacar en això”, va comentar Catani, que va afegir que en els últims temps la flota ha crescut en paral·lel a la de la matriu de portacontenidors, MSC Cargo, i a la divisió de Creuers, MSC Cruises. La flota de GNV ferris és actualment de 19 vaixells amb els quals opera 26 rutes entre set països de la Mediterrània: Itàlia, Espanya, França, Albània, Tunísia, el Marroc i Malta.
Tradicions i comissaris
Com és tradició en el món marítim hi va haver un intercanvi de records entre el capità del vaixell i el president del port: és costum que a la primera visita a una ciutat, l’autoritat portuària regali una placa commemorativa com a record d’aquest dia. En el cas de Barcelona, l’obsequi és, des de fa uns anys, una mètopa amb el perfil de la ciutat que després es guarda i exhibeix com a trofeu a la zona de la tripulació. En l’altre sentit, el capità regala un record semblant al representant del port. En aquest cas, el capità Roberto Tiné va lliurar una placa amb el logotip de la naviliera a Calvet en presència del comissari de bord, Nicolo Canzonieri i el metge del vaixell , el doctor Attalo Floco.
En el cas de Barcelona, l’obsequi és, des de fa uns anys, una mètopa amb el perfil de la ciutat que després es guarda i exhibeix com a trofeu a la zona de la tripulació
Canzonieri va comentar al The New Barcelona Post que el seu rol de comissari és idèntic al d’un director d’un hotel, ja que tots els vaixells tenen tres grans potes: el personal de pont, el de màquines i el de servei als passatgers. “Els dos primers són imprescindibles per al funcionament del vaixell i la correcta navegació, tot i que el passatge no els veu. La impressió que el passatger té del seu viatge amb nosaltres és la del servei a bord: els bars, restaurants, les cabines, el solàrium, el servei d’informació o les botigues”, va aclarir Irene Parmeggiani, directora de comunicació de GNV. “Per tot això, tenir cura que els passatgers s’emportin una bona impressió dels nostres vaixells, l’acomodació i els serveis a bord, tenim un oficial específic, que en el cas del GNV Bridge és el comissari Canzonieri”, va dir Parmeggiani.
Respecte a la competència
Durant el seu discurs, a més de repassar la història de la seva companyia i la seva aposta per Barcelona des de 1998, el conseller delegat de la naviliera va comentar que estava molt orgullós d’entrar al mercat espanyol, que en l’àmbit de les mercaderies ha crescut de manera notable i això dóna peu a poder entrar amb seguretat. “Hem vingut aquí amb un bon currículum, venim a aprendre i a millorar el mercat. Venim per quedar-nos i respectem molt a les dues operadores que ja estan des de fa anys en el mercat, de la mateixa manera que esperem que elles ens respectin a nosaltres”, va remarcar.
El conseller delegat de la naviliera va comentar que estava molt orgullós d’entrar al mercat espanyol, que en l’àmbit de les mercaderies ha crescut de manera notable i això dóna peu a poder entrar amb seguretat
Per la seva banda, el nou president de l’Autoritat Portuària de Barcelona ha subratllat el pes que té una naviliera com GNV i la importància que té pel port tenir un nou operador en un mercat estratègic i de forta relació amb el territori com són les Balears, com també va voler destacar la importància d’arrencar la ruta amb un vaixell nou i eficient “per minimitzar l’impacte ambiental, una cosa fonamental”.
L’acte va acabar amb un dinar a la italiana on no va faltar la pasta al pesto, la salsa verda típica de la Ligúria, la regió italiana amb capital a Gènova, seu d’aquesta naviliera que porta apostant per Barcelona i les seves autopistes del mar des de 1998.