L’empresa biotecnològica Goodgut, integrada al grup Hipra des de setembre de 2021, està testejant els mercats europeus per introduir les proves diagnòstiques per a malalties digestives que ha desenvolupat i que actualment comercialitza a Espanya.
Mariona Serra, cofundadora i directora de la companyia, manifesta que l’objectiu és introduir les seves proves diagnòstiques als programes de cribratge dels principals països europeus i, posteriorment, portar l’expansió de la marca als Estats Units. Aquest tipus de controls són habitualment tractaments que es fan sota prescripció mèdica.
La biotecnològica, després de set anys de recerca i desenvolupament, ha aconseguit portar al mercat tres productes de diagnòstic i tenir presència a més de 79 centres a Espanya; a més de la venda directa en línia que es va iniciar durant la pandèmia “perquè observàvem que arran de les restriccions pel confinament hi havia alguns problemes per accedir a aquest tipus de proves”, segons ha manifestat Serra, durant una conferència a Tech Barcelona.
La directora de Goodgut ha exposat que els plans de creixement de la companyia, que manté l’estructura, la gestió i la marca dins del grup Hipra, inclouen a més el desenvolupament de nous productes, dins de la mateixa àrea d’interès investigador. Els diagnòstics investigats corresponen a les àrees de detecció d’altres malalties inflamatòries intestinals com la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa o la síndrome de l’intestí irritable.
Actualment, Goodgut comercialitza tres dispositius sobre la base de la microbiota intestinal que permeten obtenir un diagnòstic precís sobre problemes de salut digestiva: un test de detecció precoç del càncer colorectal, un diagnòstic en positiu de la síndrome de l’intestí irritable, i un test basat en 15 marcadors que permet conèixer l’estat de la microbiota intestinal i identificar si hi ha disbiosi intestinal o algun desequilibri específic.
Creada el 2014, per Mariona Serra, Xavier Aldeguer, Jesús Garcia Gil i Jaume Amat, com una spin-off de la Universitat de Girona i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (IDIBGI), la companyia “va decidir triar un inversor industrial, en lloc d’un partner financer, per potenciar l’entrada als mercats internacionals”, ha explicat la directora de l’empresa.
Amb l’adquisició de Goodgut, Hipra ha reforçat la seva divisió de salut humana, des d’on ha investigat la nova vacuna contra la covid. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha autoritzat la fase III de l’assaig clínic de la nova vacuna. En aquesta fase de la investigació participaran 3.000 voluntaris més grans de 16 anys, a 17 hospitals espanyols, i està previst que s’hi afegeixin un centre a Itàlia i dos a Portugal.
En paral·lel, la farmacèutica està dissenyant assaigs centrats en nens i adolescents i persones immunodeprimides i espera tenir la vacuna el segon trimestre d’aquest 2022. En unes declaracions públiques en saber-se l’autorització de les autoritats sanitàries, la directora d’R+D i els registres de l’empresa catalana Hipra, Èlia Torroella, ha destacat que la vacuna que està desenvolupant la companyia té una resposta “més potent” davant de la variant òmicron de la Covid-19 que les vacunes que hi ha actualment al mercat, segons els resultats de la fase II b de l’assaig clínic.