TheNBP Factory

Curso de orientación del SOC.
Imatge d'un curs d'orientació laboral del SOC. © Servei Públic d'Ocupació de Catalunya

El Govern suma 225 nous orientadors per reforçar el Servei d’Ocupació de Catalunya

El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat té per objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones i afavorir el seu accés al món laboral

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha incorporat durant el mes de desembre un equip de 225 persones, orientadors laborals, a les 70 Oficines de Treball. Aquesta iniciativa, que té un pressupost d’uns nou milions d’euros finançats per la Conferència Sectorial d’Ocupació, és una de les mesures incloses en el pla de transformació del SOC per millorar l’ocupabilitat de les persones i afavorir el seu accés al mercat laboral.

Mitjançant la incorporació d’aquest equip de persones es pretén dotar d’impuls a l’orientació a les Oficines de Treball tot implementant els serveis garantits establerts per la Llei estatal d’ocupació i prestant una especial atenció en els col·lectius més vulnerables i prioritaris establerts en la mateixa llei.

Aquest servei d’orientació personalitzat, integral i inclusiu que s’ofereix des de les Oficines de Treball esdevé un element clau del Pla de Transformació del SOC. El diagnòstic, l’assessorament i el disseny de l’itinerari ajudaran les persones demandants d’ocupació a millorar el coneixement sobre el mercat de treball, fer una anàlisi de les seves competències i traçar les passes a seguir per millorar la seva ocupabilitat i incorporar-se al mercat de treball, sigui mitjançant un contracte de treball o a través de l’autoocupació.

Els 225 professionals ja estan incorporats i treballant a les seves respectives oficines

Un servei d’orientació personalitzat permet donar una millor resposta, adaptar els serveis a les necessitats específiques i realitzar un abordatge integral de la persona, on aquesta esdevé protagonista de la seva història.

Amb la incorporació d’aquests 225 professionals a les Oficines de Treball el Govern de la Generalitat podrà ajustar més les polítiques d’ocupació a cada persona, posant especial èmfasi en aspectes com, en primer lloc, la identificació de les necessitats i potencialitats de les persones mitjançant l’elaboració de diagnòstics ocupacionals i perfilats que permetin conèixer el punt de partida i traçar un pla per a la millora de la seva ocupabilitat. En segon lloc, l’acompanyament a les persones demandants d’ocupació al llarg del seu pla de millora de l’ocupabilitat inclòs en el seu itinerari personalitzat i, en darrer lloc, la informació i assessorament a les persones demandants d’ocupació en la identificació i planificació de les oportunitats de formació professional per a la millora de la seva ocupabilitat.

Perfil professional dels orientadors laborals

La incorporació d’aquests nous orientadors i orientadores va començar el 2 de desembre i des del passat dilluns, 9 de desembre, ja estan tots incorporats i treballant a les seves respectives oficines de treball. La xifra de nous orientadors per oficina oscil·la entre les 5 persones que s’han integrat a les oficines amb un major nombre d’activitats, fins a una persona, per a aquelles oficines amb menor afluència.

El nou personal orientador ha superat un procés de selecció a fi de garantir l’adequació del seu perfil competencial als objectius del Pla de Transformació del SOC i els serveis d’orientació de les Oficines. D’aquesta manera s’ha donat prioritat a les persones amb titulació universitària de grau o equivalent, preferentment en especialitats com relacions laborals, pedagogia, psicopedagogia, psicologia, ciències del treball, sociologia, educació social o treball social, i s’ha valorat la formació complementària relacionada amb els àmbits d’orientació professional. Tots ells tenen una experiència mínima de tres anys en orientació professional.

El nou personal orientador rebrà entre el desembre de 2024 i el gener de 2025 als diversos territoris (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida), una formació específica per conèixer el marc institucional del Servei Públic d’Ocupació i el seu model d’orientació per competències.