Gastronomia

Gramona celebra el seu centenari al Palau de la Música

El celler del Penedès, que forma part de Corpinnat, reivindica la capacitat de Catalunya de fer fins escumosos d'alta qualitat fruit de llargues criances i del treball amb les varietats de raïm autòctones

Emotiu acte de celebració del centenari de Gramona. Més de 700 persones s’han reunit aquest dilluns al Palau de la Música Catalana per commemorar l’elaboració de la primera ampolla de vi escumós produïda per la família penedesenca, l’any 1921. Membres de la quarta, cinquena i sisena generació dels Gramona han participat en un esdeveniment en el qual s’ha relatat la història de l’empresa i on també han intervingut els sommeliers Ferran Centelles i Josep Roca, i el Cor de Cambra del Palau.

Amb aquest acte, Gramona ha volgut retre un homenatge als seus avantpassats i fer valdre el gran objectiu que sempre ha perseguit l’empresa i pel que senten un gran orgull: demostrar que a Catalunya es poden fer grans vins escumosos fruit de llargues criances i del treball amb les varietats autòctones (especialment el Xarel·lo), com porten fent des de fa 70 anys, ja que el 1951 van elaborar III Lustros, el primer escumós de llarga criança del país.

El moment més emotiu de la gala fou l’abraçada entre els dos cosins que lideren actualment l’empresa, Jaume i Xavier Gramona (cinquena generació), i les paraules que va adreçar a la sala el nonagenari Josep Lluís Gramona (quarta generació i pare d’en Jaume), sorprès per veure reunida a tanta gent al palau.

“Fa molts anys que lluitem per demostrar al món que podem fer grans vins escumosos a la nostra terra”, va explicar Xavier Gramona, després de recordar que l’any 1945 el celler ja va poder demostrar al món la capacitat d’envelliment dels seus vins quan Europa “necessitava celebrar una victòria i ens van descobrir a nosaltres”. A conseqüència de la Segona Guerra Mundial, les majors regions productores de vi a Europa no tenien estocs, però Gramona sí, ja que les seves vendes s’havien ressentit per les guerres i havien acumulat moltes bótes amb més de deu anys de criança. “Gràcies a aquest accident històric vam rebre moltes comandes i va resultar que experts tastadors de tot Europa ens van dir que eren vins excel·lents”, va recordar Gramona, en una de les moltes anècdotes històriques explicades al Palau.

Jaume Gramona, responsable tècnic i artífex que el celler de Sant Sadurní d’Anoia s’hagi situat a la cúspide del sector del vi en prestigi i qualitat, va glossar els seus 37 anys de dedicació a l’empresa i es mostrà emocionat per haver aconseguit “el somni” d’implantar a tota la finca un model d’agricultura biodinàmica que aposta per l’equilibri i la mínima intervenció a la vinya. “Avui estic molt feliç, però he plorat molt per arribar aquí”, va admetre.

Jaume i Xavier Gramona, amb el Cor de Cambra del Palau de la Música.

Jaume Gramona va voler reconèixer també la tasca duta a terme pel seu cosí Xavier, responsable comercial i de la part financera de l’empresa des de 1995. “Sense tu, això no hauria sigut possible; t’ho vull reconèixer ara en vida. Junts hem sigut imparables“, va subratllar just abans de fondre’s en una abraçada amb el seu cosí.

L’acte va donar també un especial protagonisme als seus successors, membres de la sisena generació, Roc i Leo Gramona, fills d’en Jaume i d’en Xavier, respectivament, i ja plenament incorporats a l’empresa i assumint cada vegada més responsabilitats en la part tècnica i comercial. “En Leo i en Roc estan preparats; tenen un repte difícil, però fa goig veure’ls tan complementats i il·lusionats. El relleu és aquí”, va destacar Josep Roca, sommelier de El Celler de Can Roca.

Els cosins en un dels moments més emotius de la celebració.

Abans de cloure la celebració, Xavier Gramona va voler justificar una de les decisions més importants preses en la història recent del celler: abandonar la Denominació d’Origen Cava per fundar juntament amb altres empreses la marca col·lectiva Corpinnat. “Vam sortir del cava, no per gust, sinó perquè no ens va quedar cap més remei. Vam intentar que el consell regulador fes canvis per poder zonificar i distingir una ampolla de quatre euros d’una de cent, però no ho van entendre”, va dir Gramona.

Algunes d’aquestes reivindicacions sí que han sigut finalment acceptades per la DO Cava, que recentment ha modificat el seu reglament per introduir la zonificació i diferenciar entre els caves de guarda i de guarda superior. En aquest sentit, sense sol·licitar explícitament una reunificació, Gramona va demanar “a tots els agents del territori que s’asseguin a parlar”. “Ens agradaria poder donar suport a qualsevol iniciativa que ens portés a tots a pensar en el territori abans que res”, va concloure.

Xavier Gramona brinda amb tots els convidats.
Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024