Urban Scketching

La granota dins l’aigua bullint

Tinc la sensació que fa massa anys que la UE està vivint la famosa i dissortada història de la granota dins l’aigua bullint, que no s’adona que ha de fer un salt definitiu i radical per situar-se en una posició més avantatjosa davant el nou escenari econòmic global. També tinc la sensació que des del cofoisme europeu i el sobre excés de regulació, la implementació de les inversions que han de garantir la famosa autonomia estratègica apuntada per Draghi avança a un ritme massa lent.

Tanmateix, la presidenta Von der Leyen diu que Europa no arriba tard a la Intel·ligència Artificial i anuncia 200.000 milions d’euros per una IA pròpia, mentre que Macron treu pit de Mistral AI, la startup francesa d’intel·ligència artificial propietària de Le Chat, una IA generativa que intenta competir amb ChatGPT i DeepSeek.

Europa vol competir en IA defensant un model regulatori que protegeixi els nostres valors, mentre que les companyies d’IA reclamen desregular atès que no poden competir amb igualtat de condicions. Com sempre, el conflicte d’interessos està servit, i la cultura europea és molt reticent a desregular.

Dins d’aquest context europeu, Barcelona es troba en una posició privilegiada per esdevenir un referent en intel·ligència artificial. La ciutat ha estat seleccionada per albergar una de les set fàbriques d’IA impulsades per la Unió Europea, un projecte liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), que comptarà amb una inversió de més de 174 milions d’euros per part de la Comissió Europea, el Govern espanyol i la Generalitat. Aquesta iniciativa permetrà democratitzar l’accés a la supercomputació, facilitant que empreses, pimes i startups desenvolupin projectes en IA sense costos inassolibles.

El BSC també ha presentat recentment el primer ordinador quàntic d’Espanya amb tecnologia 100% europea, finançat per Quantum Spain. Aquest avenç té el potencial de resoldre problemes complexos en sectors estratègics com el trànsit, les xarxes intel·ligents i el desenvolupament de fàrmacs, consolidant Barcelona com un epicentre d’innovació tecnològica.

Europa ha d’aprendre a desaprendre, a desfer el nus de la regulació

Però perquè Europa pugui realment competir en aquest sector, cal aprendre a desfer el nus de la regulació sense trair els valors europeus per intentar estar en igualtat de condicions que altres potències com els Estats Units o la Xina. Això significa no només simplificar les normatives sinó també activar sistemes àgils d’inversió público-privada.

Malgrat els reptes, Barcelona té una oportunitat única per liderar el desenvolupament de la IA a Europa. Amb inversions estratègiques i una aposta per la col·laboració público-privada, la ciutat pot consolidar-se com un referent en innovació tecnològica. Però perquè aquest futur es faci realitat, Europa ha d’aprendre a desaprendre: a desfer el nus de la regulació per tornar a aprendre a competir en un mercat global cada cop més exigent.

Compartir
Publicado por
Mercè Conesa

Artículos recientes

  • Música

L’Orquestra Sònica proposa una fusió d’instruments clàssics amb música moderna

L'objectiu de la formació és oferir una programació estable, amb una vintena de concerts anuals,…

18 d'abril de 2025
  • Opinió

Elogi de la mona

Havia odiat la mona de Pasqua durant molt de temps, però ara la necessito amb…

18 d'abril de 2025
  • Social Stories

Banc Sabadell acumula més de 430.000 euros donats amb la iniciativa ‘Aces Solidaris’

Des del 2008, gairebé 60 fundacions i ONG s'han beneficiat d'aquesta acció, que transfoma en…

18 d'abril de 2025
  • Professionals

Les 102 primaveres d’Esther Vilar

Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…

17 d'abril de 2025
  • Opinió

Més enllà del treball, un espai per viure

El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure…

17 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Tarda al Godó

Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…

17 d'abril de 2025