Luces de Navidad en Barcelona.
Llums de Nadal a Barcelona.

Grans figures de llum i façanes il·luminaran Barcelona per Nadal

Hotels i edificis singulars se sumen als espais amb enllumenat nadalenc, en una temporada que comptarà també amb rutes per comerços emblemàtics decorats i que allargarà la il·luminació fins més enllà de mitjanit

Amb les castanyes i els panellets encara pràcticament per tastar, Barcelona comença ja a preparar-se per a Nadal. Aquest any l’encara amb més espais il·luminats, més hores de llum i noves propostes, que van des de figures de grans dimensions fins a façanes d’hotels i edificis emblemàtics engalanades per a l’ocasió.

Les grans figures aterraran enatots els districtes de la ciutat. En concret, seran 22 estructures de llum de motius nadalencs, com un gran ren que serà un dels protagonistes dels passejos i les fotos nadalenques. Les figures s’estendran molt més allà del centre, fins a places com la de Trinitat Vella i la que crea la sortida del metro de Ciutat Meridiana.

“Hi havia espais de la ciutat que demanaven també ser il·luminats”, ha defensat la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, que ha assegurat que aquestes estructures de llum contribuiran a dinamitzar aquests espais. En total, la ciutat comptarà amb 110 quilòmetres d’espais amb llums, sis més que l’any passat.

La il·luminació de Nadal d’aquest any comporta un pressupost de 3,3 milions d’euros, un 13% més que l’any passat

Una altra de les novetats d’enguany és que s’il·luminaran les façanes d’hotels i d’edificis singulars de la ciutat, com el Viaducte de Vallcarca, la Casa Golferichs, la Masia de Torre Llobeta i la Torre dels Aigües del Besòs. A més, es posaran en marxa rutes per comerços emblemàtics del Gòtic i del Raval, que passaran per establiments com el bar Marsella, la Casa Almirall i el Cafè de l’Òpera.

I no només hi haurà més espais il·luminats, sinó també més hores de llum. I és que l’Ajuntament aposta per encendre la il·luminació dues hores més al dia: fins a la una de la matinada de diumenge a dijous, i fins a les dues els divendres, dissabtes i vigílies de festiu.

Segons l’Ajuntament, els llums no s’havien encès mai fins a tan tard, i fer-ho implicarà un increment pressupostari que “no arriba als 15.000 euros”, ja que pràcticament tots els llums són led, segons Gil. Els llums estaran encesos des del 28 de novembre, quan s’il·luminaran amb un esdeveniment encara per detallar, fins el dia de Reis, cada dia des de les 17.30 de la tarda.

Paseo de Gràcia de Barcelona en Navidad.
Il·luminació de Nadal del Passeig de Gràcia de Barcelona.

Tot i aquestes novetats, enguany es mantindrà el disseny dels llums que s’instal·len des de 2021 a la plaça Catalunya, Gran Via i Aragó. El canvi arribarà el 2025, amb l’estrena de nous dissenys. De fet, ja està decidit qui s’encarregarà del nou enllumenat, mitjançant un concurs de l’Associació de Disseny Industrial-FAD. L’estudi Artec, de Maurici Ginés, il·luminarà la paça Catalunya; l’interiorista A.P.O s’encarregarà de la Gran Via, i l’agència SMLXL+MI-MI dissenyarà l’enllumenat del carrer Aragó.

Per a aquesta temporada nadalenca, l’Ajuntament ha invertit 3,3 milions d’euros en la il·luminació dels carrers de la ciutat i en les novetats d’enguany, xifra que representa un 13% més respecte a 2023. L’increment de 400.000 euros respon principalment a la producció, instal·lació, manteniment i retirada dels llums promoguts per l’Ajuntament, i al fet de portar la il·luminació a més punts de la ciutat. Tot això en un Nadal que, com ha resumit Gil, comptarà amb “més barris, més quilòmetres i més llum”.

Tags from the story