La sede de Grífols a Sant Cugat del Vallès © Albert Hernàndez / ACN
La seu de Grífols a Sant Cugat del Vallès © Albert Hernàndez / ACN

Grifols s’alia amb la fundació de l’actor Michel J. Fox per detectar el Parkinson en el plasma

La farmacèutica ha rebut una subvenció de 21 milions de dòlars de la fundació de l'actor de 'Retorn al futur' per impulsar l'estudi 'Chronos-PD'

La malaltia de Parkinson afecta més de sis milions de persones a tot el món. Malgrat anys de recerca i avanços en el tractament, encara no es coneixen els factors que impulsen l’aparició d’aquest trastorn. En la majoria de casos quan es detecta —a través de l’historial mèdic del pacient, un examen físic i radiografies cerebrals— ja és massa tard per a revertir els danys. Ara, Grifols inicia l’estudi pioner per a “retrocedir en el temps i buscar els primers senyals, fins i tot abans que apareguin els símptomes” explica el doctor Jörg Schüttrumpf, cap d’innovació científica de la farmacèutica.

El Parkinson apareix quan moren o deixen de funcionar les cèl·lules cerebrals que produeixen dopamina, una substància química que coordina el moviment. L’objectiu de l’estudi Chronos-PD de Grifols és poder detectar la malaltia de manera precoç a través de mostres de plasma de les mateixes persones recollides al llarg de deu anys. A partir d’aquestes mostres, l’objectiu és detectar senyals coneguts com biomarcadores analitzant les diferències entre les persones que han desenvolupat la malaltia i aquelles que no.

Per a subvencionar aquesta investigació, la farmacèutica ha rebut una donació de 21 milions de dòlars de la Fundació Michael J. Fox per a la Recerca de la Malaltia de Parkinson (MJFF), entitat que l’actor canadenc conegut pel seu paper en Retorn al futur va fundar quan se li va detectar prematurament aquesta malaltia als 29 anys.

Des de la farmacèutica, Schüttrumpf ha assegurat que aquest estudi “té el potencial de revolucionar la gestió de la malaltia”, perquè no només podria aconsguir detectar-se de forma precoç, sinó que els resultats podrien aplicar-se per a crear tractaments innovadors. A més, els resultats de l’anàlisi podrien fins i tot aplicar-se a altres malalties, ja que Grífols compta amb un repositori de més de 100 milions de mostres de plasma recol·lectades durant gairebé 15 anys. Aquests és un dels bancs de mostres més grans del món, i conté exemplars de plasma en milers d’estats de diferents malalties i, per tant, els resultats podrien aplicar-se potencialment a altres patologies, més enllà del Parkinson.

Un any des de les acusacions de Gotham

L’anunci d’aquest estudi pioner de Grifols arriba precisament un any després de l’inici de la crisi més greu de la companyia, després que el fons baixista Gotham City Research publiqués el passat gener un informe en què assegurava que la companyia havia maquillat els seus comptes i l’acusava d’utilitzar societats vinculades a la família Grifols com GRF i Scranton per manipular el seu deute declarat. Aquesta acusació de Gotham, que ja va enfonsar amb un informe l’empresa espanyola Let’s Gowex fa deu anys, va provocar que el preu de les accions de Grifols caigués més d’un 42% durant aquella jornada.

Un any després de l’acusació, la companyia no ha aconseguit recuperar el seu valor en borsa, i acumula una caiguda del 34%. Les accions de Grifols cotitzen ara entorn als 9 euros, enfront dels 14 euros previs a l’atac de Gotham. Des de llavors, ha renovat la direcció, i la família Grifols va optar per deixar les seves funcions al comité directiu de l’empresa, que continua treballant per refermar la seva credibilitat. A més, l’aliança amb la fundació de Michel J. Fox arriba pocs dies després que la farmacèutica catalana s’hagi adjudicat un contracte amb el Ministeri de Sanitat pel subministrament de medicaments derivats del plasma per un valor estimat de més de 281 milions d’euros, imposant-se a la suïssa Octopharma.