En una trobada amb Aijec, la directiva d'HP ha animat a les empreses a identificar què pot fer la fabricació additiva per millorar el seu negoci. També ha esbossat alguns consells per potenciar la trajectòria professional, com "tenir un somni" i aprendre dels errors.
“No em puc queixar de fins on he arribat, però ho he fet amb molt d’esforç”. Aquesta frase de Guayente Sanmartin exemplifica molt bé la trajectòria d’una de les directives barcelonines de més èxit internacional i actual vicepresidenta i directora general mundial del negoci d’impressió 3D per a peces de plàstic d’HP. “Jo no he arribat a dalt directament, per la via fàcil, abans he hagut de recórrer el món i desenvolupar tota mena de funcions en geografies diverses”, ha destacat Sanmartin en una trobada amb els joves empresaris d’Aijec celebrada aquest dimecres.
L’executiva, basada en la central d’HP a Sant Cugat del Vallès, ha animat als emprenedors d’Aijec a pensar en gran i a tenir un somni que guiï el seu camí professional. “Quan era una adolescent volia ser presidenta de Telefónica, era el repte que em vaig fixar. Somiar és gratis, però és molt important tenir un somni”, ha reflexionat. Sanmartin també ha posat èmfasi en la necessitat d’aprendre dels errors: “no és important que hagis fallat, sinó l’aprenentatge que treus d’aquesta experiència”. Una altra clau és tenir bons caps “que sembrin el terreny on poder florir”.
Aconsella, a més a més, a ser conscient “de l’impacte que les nostres decisions com a directius tenen en els empleats”. “No hem de deixar cadàvers pel camí”, ha subratllat, després de reconèixer que fa 20 anys que es recolza en un coach per millorar dia a dia. “Sóc una persona molt exigent amb l’equip, però tinc en compte l’impacte que deixo en les persones”.
La directiva, que va començar a HP Sant Cugat després de llicenciar-se en telecomunicacions i especialitzar-se en satèl·lits a la UPC, ha desenvolupat la seva carrera a la multinacional nord-americana en múltiples ubicacions, com París, Singapur i Califòrnia. El seu primer gran càrrec de responsabilitat va arribar el 2008, quan va ser nomenada directora de màrqueting de la divisió d’impressores de gran format d’HP. Dos anys després, va acceptar el repte de traslladar-se amb la família a Singapur per dirigir aquesta divisió a Àsia. “Aquí vaig conèixer què és la diversitat real, la diversitat de l’ànima”, reflexiona.
El seu següent salt va ser a Palo Alto (Califòrnia). “Van posar a les meves mans un supernegoci de 6.000 milions de dòlars”, destaca Sanmartin, que recorda que aquesta etapa “va ser dificilíssima” i que li va costar integrar-se als Estats Units. “Vaig entendre que havia d’adaptar-me o anar-me’n”. Després de sis anys, va tornar a Barcelona el 2018 com a vicepresidenta i directora general de la divisió de gran format a escala mundial, càrrec que va ocupar fins al passat estiu, quan va passar a liderar el negoci d’impressió 3D MultiJet Fusion de HP. Aquesta unitat està també basada a Sant Cugat i té a Sanmartin com a màxima responsable de l’àrea de fabricació additiva amb plàstic i a Ramon Pastor com a director d’impressió 3D amb metall.
“El meu somni va ser arribar a liderar la divisió de gran format, i després em vaig preguntar, i ara què? Em veia amb ganes, capacitat i força per a assumir nous reptes i vaig pensar que volia posar-me al capdavant d’un negoci que tingués impacte per a HP, però també impacte per a les persones i per a la societat. Per això vaig triar el 3D“, ha explicat la directiva.
“La impressió 3D ens impacta a tots, perquè és una tecnologia que suposa una disrupció per qualsevol indústria. És un negoci transversal i és important que tots sapiguem què pot fer el 3D per cadascun de nosaltres”, ha subratllat. Després de recordar com les peces fabricades per les seves impressores han estat claus per a produir de manera ràpida respiradors durant la pandèmia o posar com a exemple els motlles 3D que ja s’estan imprimint per fer operacions de genoll, Sanmartin ha animat als empresaris d’Aijec a identificar en les seves empreses com podria ajudar-los la incorporació de la fabricació additiva.
Així, ha explicat que a HP té un “equip de scouting” que té com a missió identificar totes les aplicacions que les empreses ja estan donant a aquesta tecnologia. “És impossible saber tot el que podem fer amb el 3D i per això invertim esforços a identificar tot aquest potencial”, ha ressaltat, després de posar de manifest un altre dels grans filons del seu negoci: que el món demana cada cop més objectes personalitzats.
Finalment, després de ser preguntada sobre com ha aconseguit conciliar la seva trajectòria professional amb el seu vessant familiar, Sanmartin ha detallat que a la vida les persones han de repartir el seu temps fonamentalment en cinc coses: la família, la feina, l’esport, els amics i dormir bé. “D’aquestes cinc coses, un n’ha de triar tres per intentar fer-les bé; jo vaig triar feina, família i dormir. Sempre cal triar i deixar de fer alguna cosa. El meu marit va escollir altres coses i per això ha estat fàcil”, ha conclòs.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…