L’Hivernacle obre les portes com a primera peça de la Ciutadella del Coneixement

La iniciativa científica que vol transformar el parc suposarà una inversió de 290 milions d'euros i es preveu que gairebé tot estigui acabat l'any 2027

La Ciutadella s’espera que ocupi una nova centralitat a la ciutat, després d’anys de veure com alguns dels seus inquilins eren oblidats, fins i tot maltractats, i els barcelonins no acabaven d’animar-se a passejar per un dels pocs parcs que té la capital catalana. L’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) s’han aliat per impulsar una iniciativa científica, cultural i urbanística que vol crear un nou pol de coneixement al centre de la ciutat, abastant un total de 300.000 metres quadrats i acollint a 2.000 investigadors. “La Ciutadella simbolitza l’ambició de Barcelona com a capital científica i cultural. Volem que torni a ser un parc i també sigui un parc científic, acostant la ciència a tothom”, defensa l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

La coneguda com a Ciutadella del Coneixement és un gran projecte de ciutat que comptarà amb un pressupost global de 290 milions d’euros. Es preveu que la majoria de les peces que el conformaran estiguin acabades en el mandat actual, que finalitzarà l’any 2027. L’element que s’espera que s’allargui una mica més, fins al 2029, serà la futura biblioteca pública estatal, al costat de l’Estació de França, una altra assignatura pendent de la ciutat que s’ha reactivat recentment després d’anys de paràlisis i dècades de retards.

Donada la magnitud del projecte, les diferents peces es van desencallant a poc a poc. La primera ha estat l’Hivernacle, visitable des d’aquest dilluns després d’una reforma que s’havia anat complicant —l’empresa que l’havia d’executar l’any 2015 va fer fallida i es va haver de tornar a començar—. En desús des de fa anys, la seva estructura de metall fa temps que es trobava en mal estat, amb bona part dels seus tancaments de vidre trencats i desapareguts. A la precarietat de l’edifici, s’afegia la de les persones sense llar que malvivien en ell.

L’Hivernacle ha recuperat l’esplendor amb el qual es va concebre fa més de 100 anys. © Eli Don/ACN

Després d’una inversió de 2,5 milions d’euros, la construcció ha solucionat les patologies que afectaven una estructura de metall amb més d’un segle d’història i s’ha recuperat l’esplendor amb el qual es va concebre per a l’Exposició Universal de 1888, sobretot, el seu color verd original i els motius florals d’Alexandre de Riquer. En aquesta nova etapa, l’Hivernacle acull un centenar de plantes i arbres, amb espècies com el Ficus, la Monstera i l’Alocasia, fins i tot es poden veure petites pinyes (Ananas comosus). També es programaran petites exposicions i actes sobre la ciència en el seu interior, descartant altres usos que ha arribat a tenir com una botiga i un restaurant. El seu horari d’obertura anirà des de les 10 del matí fins a les 10 de la nit.

A l’Hivernacle molt aviat l’acompanyarà l’obertura del Museu Martorell, que passarà a dir-se el Centre Martorell d’Exposicions. El canvi es deu al seu nou ús, ja que començarà a acollir mostres sobre història natural i zoologia, i traslladarà el seu fons al Castell dels Tres Dragons, el que ha de sotmetre’s a una rehabilitació que es preveu que acabi l’any 2026. L’Umbracle també necessitarà una actualització, menor que les de l’Hivernacle i el Castell dels Tres Dragons, i es mantindrà el seu ús com a espai on anar a resguardar-se del sol i descansar. Aquest Nadal ja es podrà visitar el Centre Martorell d’Exposicions, que ha programat mostres sobre la història dels museus de ciències naturals i els animals de museu.

L’Ajuntament, que aportarà 75 milions d’euros a la iniciativa, també treballa per obrir el parc a la ciutat, tant creant nous accessos que creuin els murs que el separen del campus universitari de la UPF com deixant enrere els obstacles que hi ha de camí al mar. Això últim està més difícil, havent de superar una platja de vies i la ronda, però s’ha obert una finestra d’oportunitat en un terreny propietat d’Adif, al Passeig de la Circumval·lació, que s’està estudiant per incorporar-lo a la Ciutadella del Coneixement amb l’objectiu d’acostar-la una mica més a la platja.

Nous centres de recerca

La principal peça de la Ciutadella del Coneixement serà un complex de recerca científica i innovació que s’alçarà sobre l’espai que havia ocupat l’Antic Mercat Central del Peix de la ciutat fins als anys vuitanta. Aquí la UPF, el CSIC i el BIST construiran tres edificis, amb una superfície de 7.500 metres quadrats i 46.000 metres quadrats de sostre edificable. Els treballs del nou Mercat del Peix suposaran una inversió de 104 milions d’euros.

La UPF, el CSIC i el BIST construiran tres edificis a l’Antic Mercat Central del Peix, amb una inversió de 104 milions

Després d’alguns retards, les obres van començar el gener passat amb l’excavació del terreny per construir un aparcament que se situarà per sota dels futurs edificis i serà gestionat per B:SM. Segons fonts de l’Ajuntament, s’espera que entre febrer i març arrenqui la construcció del primer centre de recerca, el del BIST. Signat per l’estudi barceloní Barozzi Veiga, serà el més gran, amb una superfície de 24.700 metres quadrats distribuïts en vuit plantes. Acollirà uns 800 investigadors i uns seixanta grups de recerca de quatre centres, concretament, el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB). Més endavant vindran els centres del CSIC i la UPF, el primer es destinarà a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i el segon al benestar planetari.

A mesura que avancen els tràmits i les obres de cadascuna de les peces, la Ciutadella del Coneixement va agafant força, com es va demostrar fa un any amb l’anunci d’una nova aposta per part del CSIC, qui situarà dos instituts més molt a prop del futur complex de recerca del Mercat del Peix, al carrer Doctor Trueta, on hi ha una seu del Parc Mòbil de l’Estat. En el nou edifici, hi haurà l’Institut de Recerques Biomèdiques de Barcelona i l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona, concentrant així les diferents unitats de recerca en Biomedicina que té el CSIC a Catalunya, actualment instal·lades a l’Hospital Clínic i el Parc Científic de Barcelona (PCB). Es preveu que aculli a 300 investigadors i 40 grups de recerca. Des del consistori, s’està treballant en la modificació del Pla General Metropolità, mentre que el CSIC està definint la licitació del projecte. Es preveu que les obres comencin el 2025 i acabin el 2027.

L’edifici del BIST serà el més gran del complex de recerca del Mercat del Peix.
Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024