Emotiva vetllada al Palau de Pedralbes de Barcelona. Juli Soler ha estat homenatjat aquest dimarts al vespre per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, en un sopar de gala servit pel restaurant Via Veneto al que han assistit alguns dels xefs i sommeliers més destacats de Catalunya, els membres de l’acadèmia i amics i familiars del que fou director, cap de sala i inventor d’El Bulli, juntament amb Ferran Adrià.
Els assistents han coincidit en definir a Soler, que va morir fa set anys, com una “figura irrepetible en la gastronomia catalana” i l’han considerat “una personalitat única que va canviar les normes de joc en la sala d’un restaurant”. Gràcies al seu esperit de servei i a la seva capacitat per descobrir talent, El Bulli no només va aconseguir les tres Estrelles Michelin, sinó que va ser considerat cinc vegades el millor restaurant del món, quatre d’elles consecutives, a la llista The World‘s 50 Best Restaurants.
“Avui homenatgem un personatge irrepetible de la cultura gastronòmica del nostre país, un geni, un referent internacional incomparable com Juli Soler”, ha subratllat el president de l’acadèmia, Carles Vilarrubí, en les paraules de benvinguda, precedides per uns aperitius preparats per l’equip del xef David Andrés. Les culleretes amb l’icònic steak tàrtar del Via Veneto han sigut les més buscades en aquesta fase prèvia de l’esdeveniment —aprofitada pels assistents per fer networking—, juntament amb les croquetes de pernil de jabugo i el bombó de foie. Com a tribut a Soler, també s’han servit calamars a la romana, una de les seves passions.
“En Juli Soler va ser una d’aquelles persones que deixen petja; era irrepetible i màgic”, ha abundat la xef Carme Ruscalleda, vicepresidenta de l’acadèmia, que ha aixecat un aplaudiment majúscul per part de tots els assistents després de beneir les taules resant un Parenostre reinterpretat per excel·lir la figura de Soler.
Segons l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, “del seu llegat inacabable destaca descobrir i promoure el xef més original de principis del segle XXI, Ferran Adrià”. “Soler va ser capaç de sentir el geni d’en Ferran i van viure, durant anys i ben avinguts, com una sola persona, en un escenari i entorn únics”. Adrià, que també és membre de l’acadèmia, ha sigut un dels xefs presents a l’homenatge, tot i que no ha pres la paraula, optant per cedir tot el protagonisme a Soler.
Juntament amb Ruscalleda i Adrià, han assistit al sopar xefs, sommeliers i altres professionals de la gastronomia com Javier Torres, Oriol Castro, Fina Puigdevall, Joel Castanyé, Carles Gaig, Javier de las Muelas, Joan Carles Ibáñez, David Seijas i Agustí Peris. També s’han pogut veure, entre molts altres, els acadèmics Ramon Agenjo, Valentí Roqueta, Paco Solé i Parellada, Rosa Mayordomo, Miquel Brossa, Toni Massanés, Paco de la Rosa, Jaume Masana i Ferran Rodés. Tampoc s’han volgut perdre l’esdeveniment l’expresident de la Generalitat, Artur Mas; la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i altres membres del departament, com Carmel Mòdol i Ramon Sentmartí.
Joan Font, vicepresident de l’acadèmia, ha glossat la figura de Soler, recordant l’admiració que tenia per professionals com Fermí Puig i Josep Monje, amb qui va coincidir treballant a l’antic restaurant Reno de Barcelona. Aquest record ha omplert de satisfacció al seu fill, Pere Monje, encarregat d’assegurar-se que el servei de sala funcionés a la perfecció durant tota la vetllada. Els meticulosos i experimentats cambrers del Via Veneto han comptat amb l’ajut dels estudiants de l’escola de cuina barcelonina Eshob.
Els tres plats i les postres servits en el sopar d’homenatge s’han maridat amb dos vins triats per dos dels sommeliers de referència que va tenir El Bulli i amb dos vins més que eren dels favorits de Juli Soler. Així, el còctel de cabra de mar i cranc real s’ha maridat amb un Ikigall 2021 (DO Penedès), elaborat a través de Gallina de Piel Wines per David Seijas, un dels sommeliers històrics del famós restaurant de Cala Montjoi.
El segon plat, ha sigut una versió d’un clàssic d’El Bulli, els molls Gaudí, que s’han servit acompanyats amb una copa de Le Domain Blanco 2019 (Vinos de la Tierra de Castilla y León), del celler Abadía Retuerta. Aquest vi ha sigut, sens dubte, el que més sorpresa, en positiu, ha despertat entre els comensals, ja que ha rebut un elogi generalitzat. Ha estat triat per Agustí Peris, que avui treballa a Abadía Retuerta i que segons Ferran Adrià va ser el sommelier amb més talent que va passar pel restaurant gironí.
Per acompanyar la llebre a la Royal amb la que ha culminat el sopar, s’ha triat el vi Yonna 2006 (DO Campo de Borja), dels elaboradors Rotem & Mounir Saouma, a qui Soler considerava part de la família d’El Bulli. “Al Juli li encantava aquest vi, però sempre es queixava perquè era massa econòmic”, expliquen. Finalment, el flam de torró que ha conclòs l’àpat s’ha maridat amb un altre de les grans passions de Soler: un Pedro Ximénez de la DO Jerez.
Nascut Terrassa l’any 1949, Juli Soler va aprendre l’ofici i a ser servicial gràcies als seus pares, amb qui va començar a treballar amb només quinze anys en un balneari. Les seves primeres feines van ser com ajudant de cambrer al Gran Casino de Terrassa i al Chalet del Golf de Puigcerdà. Va estar un any al restaurant Reno, fins que decideix acompanyar els seus pares en l’aventura de regentar el restaurant de la fàbrica de material elèctric Josa, actualment coneguda com a BJC.
Entusiasta del rock i de la música anglosaxona, Soler va derivar la seva carrera cap al món de la música, fent de DJ i important discs que venia a la seva botiga Transformer, que va tancar l’any 1980. En aquell moment va decidir canviar de vida, després d’haver-se arruïnat com a promotor musical. “Soler va ser un exemple de força, resiliència i capacitat de lluita”, ha afirmat Joan Font.
Es va poder reinventar gràcies al fet que l’any 1981, els propietaris d’El Bulli, Marketta i Hans Schilling, li van encomanar la creació i direcció d’un nou projecte que aconseguís portar el restaurant de Cala Montjoi, situat en un parany recòndit, cap a una nova etapa. “El projecte es va acabar revelant com un model d’èxit i va superar qualsevol expectativa”, ha recordat l’acadèmia. Amb Yves Kramer a la cuina en una primera etapa, va ser amb Jean-Paul Vinay amb qui va guanyar la segona estrella. L’any 1990 adquiria la propietat de l’establiment amb Ferran Adrià, amb qui va guanyar una tercera estrella, que no van perdre mai.