Barcelona es reforça en el lideratge mèdic en oncologia. L’Hospital Clínic ha rebut la designació preliminar com a centre integral de càncer (CIC), un model d’excel·lència per a un abordatge del càncer que unifica assistència, recerca i formació. Per augmentar la supervivència, la Comissió Europea (CE) ha posat com a objectiu avançar cap a aquesta nova estructura organitzativa multidisciplinària, amb la qual es vol atendre el 90% de pacients de cara a l’any 2030.
El Clínic es converteix així en el segon centre de Barcelona en ser designat en aquesta categoria i dels primers d’Espanya, després que l’Hospital Vall d’Hebron obtingués l’acreditació per part de l’Organització d’Instituts Europeus del Càncer (OECI) a mitjans del 2023. “És molt bo per al país comptar amb centres integrals de càncer”, sosté el doctor Aleix Prat, qui dirigirà el Clínic Barcelona Comprehensive Cancer Center. L’hospital de l’Eixample calcula rebre l’autorització definitiva com a centre integral de càncer a finals d’any.
Per al pacient, la nova organització es traduirà en una atenció més personalitzada i constant durant tot el procés de la malaltia. El Clínic unirà sota un mateix paraigua totes les fases, des de la prevenció i el diagnòstic, passant pel tractament, fins al seguiment, amb l’objectiu de coordinar d’una manera més eficient a tots els professionals implicats. A més, permetrà un accés més ràpid als nous tests i teràpies que desenvolupen els seus investigadors, fet que millorarà l’atenció al pacient, però també consolidarà al centre com a referent per a l’atracció i retenció de talent nacional i internacional.
El focus s’ha posat tradicionalment en el diagnòstic i el tractament del càncer, però també es vol fer una millor atenció posterior, quan l’operació i la químio estan fetes, però el pacient s’ha de recuperar psicològicament i moltes vegades se sent desemparat. Per aconseguir-ho i donar una cobertura integral, s’haurà de treballar més amb l’atenció primària. “Augmentar la supervivència és important, però també curar millor”, resumeix Prat, expert en càncer de mama, camp on s’ha d’avançar cap a una cirurgia més precisa i amb menys efectes secundaris.
Amb el nou esquema, agafaran protagonisme les assistentes clíniques, una figura de coordinació que seran majoritàriament infermeres i que acompanyaran i guiaran els pacients durant tot un procés dur que porta d’un metge a un altre, d’una prova a una altra, i moltes vegades els deixa perduts en un moment molt delicat i angoixant. El circuit des de la primera sospita fins als controls posteriors estarà monotoritzat en tot moment i se sabrà també en quina fase es troba el pacient, així com els passos que venen després.
Els centres integrals de càncer també han de donar una millor resposta al territori. El Clínic es fixa en l’eix de la carretera C-17, amb una població de referència d’1,2 milions de persones. Amb aquest objectiu, treballa amb els hospitals de Granollers (on ja ofereix radiologia), Mollet del Vallès, Sant Celoni, Vic i Campdevànol, una relació que ha d’anar a més en els pròxims anys per poder fer arribar els últims avanços mèdics a tots els ciutadans.
A l’espera del nou Clínic
El Clínic treballa des de fa dècades per unir la feina dels seus equips d’oncologia, cirurgia i radiologia amb la recerca que fa l’Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i la formació que imparteix la Universitat de Barcelona (UB), per la qual cosa el nou centre integral de càncer és un pas més, una consolidació d’aquesta manera de funcionar. De moment, limitada en les instal·lacions actuals, antigues i encaixonades en l’entramat de l’Eixample, amb la mirada posada en el futur Clínic, que se situarà en la part alta de la Diagonal i permetrà avançar cap als models de campus mèdics moderns.
El centre estarà capitanejat pel doctor Aleix Prat, director de l’Institut del Càncer i Malalties de la Sang de l’Hospital Clínic, l’embrió per a aquest nou model de funcionament que es va posar en marxa a finals del 2023. Format a Vall d’Hebron amb el doctor Josep Baselga, Prat havia liderat prèviament el Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic (2014-2022). El director del Clínic Barcelona Comprehensive Cancer Center treballarà amb la doctora Meritxell Mollà, que s’encarregarà de coordinar les activitats assistencials, el doctor Álvaro Urbano-Ispizua, que se centrarà en la formació, i el doctor Elías Campo, que serà el responsable de la part de recerca.
El càncer representa entre el 20% i el 30% de l’activitat del Clínic, referent en els càncers hematològics (leucèmia, limfomes i mielomes), el càncer de mamà i el càncer de fetge. També ho és en les teràpies cel·lulars CAR-T, amb exemples com l’ARI-0001 per a la leucèmia aguda i l’ARI-0002 per al mieloma múltiple, prenent el nom d’Ari Benedé, una noia de 13 anys malalta de leucèmia que va fer tot el possible per fer arribar un tractament que abans només es feia als Estats Units.
Amb un pressupost de 170,5 milions d’euros (133,2 milions per a l’atenció i 37,3 milions per a la recerca), el Clínic Barcelona Comprehensive Cancer Center englobarà a més d’un miler de professionals. L’Institut del Càncer es queda amb la meitat. Actualment, el centre compta amb 6.500 nous pacients anuals i més de 140 llits d’hospitalització, així com 25 grups de recerca, responsables de més de 450 publicacions científiques i gairebé 360 assajos clínics actius, i cinc càtedres de la UB dedicades al càncer.