L'ús d'una nova tecnologia permet danyar menys la pell i ofereix la mateixa seguretat oncològica que les intervencions tradicionals
L’Hospital Germans Trias i Pujol s’acaba de convertir en el primer hospital d’Espanya que ha realitzat una mastectomia assistida per un robot. El centre públic de Badalona va ser triat per Intuitive Surgical, empresa estatunidenca que ha desenvolupat la plataforma quirúrgica Da Vinci, per provar aquest tipus d’intervenció, tenint en compte que provoca menys lesions en la pell i menys complicacions postoperatòries, i té la mateixa seguretat oncològica que la cirurgia convencional.
Les primeres mastectomies robòtiques s’han dut a terme en dues pacients que ja es recuperen satisfactòriament a casa després de ser sotmeses a aquest procediment quirúrgic, així com a una immediata reconstrucció de les mames. “Ha estat una decisió molt encertada, vist com va ser l’operació, l’estat del teixit extirpat i com m’estic recuperant”, explica una d’elles, una dona de 45 anys que presentava una lesió gran a la mama esquerra precursora del càncer de mama —que pot evolucionar cap a un càncer de mama si no s’intervé— i múltiples lesions en totes dues mames. La segona pacient intervinguda, de 55 anys, presentava un tumor en la mama dreta, que ja havia estat afectada per un càncer de mama anys enrere i havia estat extirpada.
Totes dues pacients es caracteritzen per no poder utilitzar una pròtesi amb empelt de carn pròpia —extreta, bàsicament, del greix de la panxa—, per la qual cosa requerien pròtesis artificials. Aquests implants, com estan fets amb materials aliens, poden comportar complicacions postoperatòries, especialment en les cirurgies convencionals, en les quals es realitza una incisió gran i la glàndula mamària s’extreu amb l’ús de les mans i pinces, la qual cosa, a més, deixa molt danyada la pell. El rebuig que poden generar les pròtesis artificials s’havia aconseguit reduir amb les mastectomies endoscòpiques, que, a través de dos petits orificis a la pell, permeten l’entrada d’una càmera i material quirúrgic per dur a terme l’extirpació.
Però, ara, amb la plataforma robòtica provada a Can Ruti, es podrà perfeccionar encara més la intervenció. La millora passa perquè el robot és qui realitza la força per extreure la glàndula mamària, sense reduir o augmentar la intensitat en cap moment, com pot passar en la laparoscòpia, en la qual és el cirurgià qui pressiona més o menys. A més, el robot tampoc necessita recolzar-se en la pacient per fer força quan extirpa la glàndula mamària i l’executa amb més precisió.
Tot això, permet realitzar ferides més petites, lesionar menys la pell i millorar l’estètica, ja que la cicatriu es limita a una mínima incisió a l’axil·la. “És un pas més en qualitat i seguretat”, assenyala la doctora Iciar Pascual de la Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital Germans Trias.
Així mateix, un dels beneficis que poden tenir les mastectomies robòtiques és una menor pèrdua de sensibilitat en el pit, una qüestió que acostuma a quedar per darrere d’altres factors, com l’estètica, però també afecta en la recuperació de les pacients. Encara en fase d’estudi, es creu que, gràcies a la menor manipulació i afectació en els nervis de la mama, l’arèola i el mugró poden mantenir-se en un grau major com a zones erògenes. De moment, una de les pacients operades a Can Ruti indica que ja nota més sensibilitat de l’esperada a la mama. Altres estudis en marxa assenyalen que aquestes operacions mínimament invasives poden reduir les cèl·lules canceroses lliures en sang.
Després de l’èxit d’aquestes dues primeres operacions, el centre sanitari de Badalona començarà a introduir en el seu dia a dia el nou mecanisme, que no millora els resultats oncològics, que ja són prou positius, amb una supervivència pròxima al 90%, però sí que millora la qualitat de vida de les pacients. Ho aplicarà en totes aquelles pacients que compleixin els requisits per sotmetre’s a aquesta tipologia de mastectomia. Bàsicament, aquelles que requereixin una pròtesi artificial perquè no tenen suficient greix per a un empelt.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…