Tots dos hospitals impulsen un centre per tractar pacients amb cardiopaties congènites durant tota la seva vida
Els hospitals Sant Joan de Déu i el Clínic fan un pas més en el tractament de les cardiopaties congènites, un grup de malalties caracteritzat per malformacions en el cor produïdes durant el període embrionari. Després d’anys de col·laboració, tots dos centres han impulsat el Centre de Cardiopaties Congènites Sant Joan de Déu – Clínic Barcelona, on abordaran de manera integral als pacients durant totes les etapes de la vida.
Cada any, 600 bebès a Catalunya neixen amb algun tipus de cardiopatia congènita, sigui un problema estructural del cor o dels grans vasos del tòrax. Es tracta de la malformació més freqüent en el naixement i afecta un 1% dels nounats. Un terç dels afectats requereix passar per quiròfan durant el primer any de vida. Gràcies als avanços en les últimes dècades, un 95% dels nens arriben a la vida adulta. Per això, a Catalunya, viuen uns 10.000 adults amb aquestes malalties, xifra que ascendeix fins als 120.000 a tot Espanya.
La primera fita del nou centre consisteix en l’extensió de tècniques quirúrgiques que fins ara no s’aplicaven en l’àmbit pediàtric per una qüestió de volum, com la cirurgia robòtica. En comparació amb la cirurgia oberta, en la qual s’ha de fer un gran tall al tòrax per obrir les costelles i operar el cor, la cirurgia robòtica és més precisa, menys invasiva i redueix el postoperatori. Actualment, està limitada a nens amb una edat mínima de 6 anys i un pes de 30 quilos, tenint en compte que les eines utilitzades han estat dissenyades per a la mida dels adults. Es calcula que un 20% de les intervencions de cirurgia oberta en pacients joves es podria passar a fer amb aquesta tècnica.
La cirurgia robòtica, a més, dona un millor resultat estètic. Això és el que més preocupava a l’Iu, un jove de 15 anys que va patir una infecció en el cor. “Tenia molta por si m’obrien perquè em quedaria una cicatriu molt gran. Tinc un germà que la té i impacta veure’l”, ha explicat aquest dilluns, completament recuperat dos mesos després de la seva intervenció, una de les primeres fetes a Espanya, “ja estic fent vida normal, jugant a futbol i tot”. “No hi ha cap limitació i no ha de prendre cap medicació, només seguir controls anuals”, remarca la cardiòloga Esther Auresanz, qui fins i tot li dona permís per fer mortals jugant amb la pilota si això és el que acostuma a fer en el seu dia a dia.
El nou centre tindrà dues seus, una a Sant Joan de Déu i una altra al Clínic, i estarà format per un equip de 23 professionals, entre cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs, pediatres i anestesiòlegs. “Treballaran com una única entitat”, resumeix el conseller de Salut, Manel Balcells. A més de la cirurgia cardíaca robòtica que li han fet a l’Iu i una pacient més, el centre ha dut a terme tres operacions de cirurgia toracoscòpica, en les quals es fan unes petites incisions al tòrax del nen per introduir un dispositiu amb càmera de vídeo que permeti veure la zona on actuar i les eines necessàries per dur a terme la intervenció. El centre preveu operar mitjançant cirurgia robòtica a una dotzena de pacients cada any i mitjançant cirurgia toracoscòpica a uns 20 anuals.
El centre de 'XR Sports' ofereix nou experiències d'esport ampliat a través de tecnologies digitals…
Ja sigui per regalar o per maridar amb les millors viandes, l'elecció del vi perfecte…
El CEO de Kave Home explica l’estratègia per crear una empresa líder d’impacte global amb…
Barcelona es proposa reorientar el seu model turístic. L'objectiu és captar un turisme de més…
'The New Barcelona Post' us proposa una selecció de títols per a tots els gustos,…
Més de 800 metres del Moco Museum s'han vist ocupats per la monumental escultura Support de…